Sari la conținut

Cât de înalt ești? Înălțimea ta ar putea crește riscul de a dezvolta șase tipuri de cancer

Este bine cunoscut faptul că există o serie de factori care vă pot crește riscul de cancer. Dieta și greutatea față de obiceiurile stilului de viață, cum ar fi fumatul și băutura, toate ar putea crește șansele de apariție a bolii. Cu toate acestea, există și alți factori în joc, care sunt în afara controlului nostru.

Potrivit World Cancer Research Fund International, înălțimea ta este un astfel de factor.

Ca parte a Proiectului de actualizare continuă al asociației, echipa a analizat dovezile globale privind legătura dintre dietă, greutate, activitate fizică și cancer.

S-a concluzionat că există dovezi „puternice” că, cu cât sunteți mai înalt, cu atât sunteți mai expus riscului de cancer ovarian, de prostată, pancreatic, colorectal, de sân și de rinichi.

Mai precis, a stabilit că fiecare cinci centimetri în plus în înălțime crește riscul cu următoarele procente:

  • Rinichi – risc crescut cu 10%.
  • Cancer de sân pre și post-menopauză – nouă și, respectiv, 11 la sută
  • Ovarian – opt procente
  • Pancreatic – șapte la sută
  • Colorectal – cinci procente
  • Prostata – patru procente.

De ce influențează înălțimea riscul de cancer?

Susannah Brown, manager de program științific pentru World Cancer Research Fund International, a explicat cum riscul de cancer constă în procesul de a deveni înalt, mai degrabă decât înălțimea în sine.

Ea a spus: „Cel mai important lucru de reținut este că nu este înălțimea unei persoane în sine – adică. distanța de la cap până la picioare – cea care crește riscul de cancer.

În schimb, procesul prin care a fost supus corpul tău pentru a te face înalt este legat de cancer.

Cu alte cuvinte, înălțimea finală de adult a unei persoane este o reprezentare vizuală a procesului de creștere prin care corpul cuiva a fost supus de la concepție până la maturitate”.

„Acest proces este influențat nu numai de genele lor, ci și de factorii de dezvoltare modificabili (de exemplu, factori de creștere, cum ar fi insulina, factorul de creștere asemănător insulinei, hormonul de creștere și hormonii sexuali, cum ar fi estrogenii) din uter, și în timpul copilăriei și adolescent.

„Așadar, înălțimea ar trebui să fie considerată doar ca un marker sau un indicator al întregii serii de evenimente și experiențe, de la concepție până la vârsta adultă – și este important să identifice ce aspect sau aspecte ale acestui proces influențează riscul de cancer.”

Factorii care determină înălțimea

În timp ce înălțimea este influențată de genetică, nutriția joacă, de asemenea, un rol.

„Știm că oamenii cresc la înălțimea maximă în jurul vârstei de 20 de ani și că cât de înalt crește o persoană este influențată parțial de genele lor, precum și de calitatea nutrițională și cantitatea hranei pe care o primesc în faza de creștere și dezvoltare. ” a spus doamna Brown.

„Influența mediului asupra înălțimii este evidentă prin creșterea înălțimii populațiilor în multe țări la începutul secolului al XIX-lea, reflectând îmbunătățiri ale igienei și alimentației în acea perioadă.

„Știm, de asemenea, că creșterea sugarilor poate fi accelerată prin hrănirea cu formulă bogată în proteine, care, la rândul său, duce la adulți mai înalți. În plus, copiii care sunt mai grei pentru înălțimea lor (în principal din cauza grăsimii) tind să crească mai repede și să devină mai înalți (și mai grași).

„Acești copii ating, de asemenea, reperele de dezvoltare mai devreme.

„În țările cu venituri mari – unde oamenii tind să fie relativ înalți și ratele de obezitate tind să fie, de asemenea, ridicate – vârsta la care fetele își văd prima menstruație a scăzut constant în ultimele decenii, de la aproximativ 15 la sub 11 ani.

„Toate aceste procese sunt direct sau indirect rezultatul alimentației în timpul dezvoltării și al nivelurilor hormonale alterate (fie hormoni legați de creștere, fie hormoni sexuali).

„Acești hormoni influențează atât structura vizibilă a oamenilor (cum ar fi înălțimea lor), cât și creșterea și comportamentul celulelor din organism, așa că se pare că aceștia sunt cel puțin o parte din motivul pentru care oamenii mai înalți sunt expuși unui risc mai mare de aceste șase cancere.”

Simptomele generale ale cancerului includ:

  • Tuse, dureri în piept și dificultăți de respirație
  • Modificări ale obiceiurilor intestinale
  • Balonare
  • Sângerare
  • Alunițe
  • Pierdere în greutate inexplicabilă
  • Dureri de burtă sau de spate.

 

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel