Sari la conținut

Cât de mult poate trăi un om? Rezultat neașteptat al oamenilor de știință despre durata maximă a vieții

Pensionari
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Veste buna pentru seniori

Cât de mult poate trăi un om? Oamenii trăiesc din ce în ce mai mult în întreaga lume. Speranța de viață a crescut, astfel încât, dincolo de suișuri și coborâșuri, vârsta medie a unui om s-a dublat, în ultimile 200 de ani.

Astăzi, oricine ajunge la vârsta de 80, 90 sau chiar 100 de ani, dacă adoptă un stil de viață sănătos.

Cât de mult poate trăi un om? Rezultat neașteptat al oamenilor de știință

Și, cu toate acestea, în mod surprizător, cercetătorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam spun că oamenii pot trăi chiar mai mult decât atât.

Un studiu care a implicat mii de oameni a stabilit că viața poate continua mult peste 100 de ani.

Realizat de statisticieni de la universitățile Erasmus din Tilburg și Rotterdam, studiul a analizat vârsta la care au murit 75.000 de oameni din Țările de Jos în cei 30 de ani până în 2017.

În loc să se concentreze pe speranța de viață, cercetătorii au vrut să stabilească cât de mult ar putea trăi un singur individ atâta timp cât se îngrijește de el însuși și dacă viața acestor oameni nu a fost scurtată de o boală sau de altă circumstanță.

După ce s-au uitat la vârstele pe care le aveau oamenii din studiu la momentul morții lor, cercetătorii au stabilit că durata maximă de viață a unei persoane este de peste nouăzeci de ani, potrivit indy100.com.

Oamenii sunt capabili să trăiască mai mult decât atât, femeile având un ușor avantaj față de bărbați când vine vorba de durata de viață.

Cecetătorii cred că au descoperit durata maximă de viaţă a unei persoane

Cercetătorii au sugerat că este puțin probabil ca un om să trăiască peste 115 ani, cu o durată de viață maximă pentru o femeie de 115,7 ani, în timp ce bărbații s-au estimat că ating o vârstă maximă de 114,1 ani.

Comentând rezultatele, profesorul John Einmahl, unul dintre cei trei oameni de știință care au condus studiul, a declarat pentru AFP:

„În medie, oamenii trăiesc mai mult, dar cei mai în vârstă dintre noi nu au îmbătrânit în ultimii treizeci de ani. Cu siguranță există un fel de zid aici. Desigur, speranța medie de viață a crescut. Cu toate acestea, plafonul maxim în sine nu s-a schimbat.”

În ciuda constatărilor cercetătorilor, Einmahl a recunoscut că există cazuri de oameni care „încalcă norma” și trăiesc dincolo de aceste durate de viață maxime sugerate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel