Sari la conținut

Secretul longevității a fost dezvăluit. De ce unii oameni trăiesc peste 100 de ani

obiceiuri sănătoase
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Obiceiuri sănătoase

Dorința de a trăi mult timp este relativ comună și nu numai că a inspirat opere literare și filme, dar i-a determinat și pe oamenii de știință să caute motivul pentru care unele populații trăiesc mai mult decât altele.

Dan Buettner, antreprenor și bursier al National Geographic, și-a dedicat o parte din viață investigării a ceea ce este comun în părțile lumii unde oamenii au o speranță de viață de aproape 100 de ani. El a numit aceste regiuni „zone albastre”.

Printre alți factori pe care aceștia îi aveau în comun, Buettner a descoperit că aveau asemănări în ceea ce privește modul în care mâncau, a declarat acesta pentru postul de televiziune american CNN. „În fiecare zonă albastră pe care am vizitat-o, cerealele și alte leguminoase au fost și încă sunt o componentă importantă a dietei zilnice”, a spus el, citat de rețeaua de televiziune.

Zonele albastre au fost descoperite în locuri precum Ikaria, o insulă din Grecia, Sardinia, o insulă din Italia, orașul Okinawa, Japonia, orașul Nicoya, Costa Rica, și Loma Linda, California, SUA.

De ce unii oameni trăiesc peste 100 de ani

Secretul este că dieta lor este bogată în legume și, mai ales, în leguminoase și cereale. „Fibrele te răsplătesc cu un microbiom intestinal sănătos și cu mai puține inflamații și o funcție imunitară mai bună”, a spus Buettner, care a subliniat dificultățile nutriționale cu care se confruntă în unele țări occidentale în comparație cu „zonele albastre”.

De exemplu, el a precizat că doar 5-10% dintre persoanele care trăiesc în SUA obțin din dieta zilnică fibrele de care au nevoie pentru a fi sănătoase.

„Aud tot timpul că familiile americane nu-și permit să le ofere familiilor lor alimente sănătoase. Din nefericire, acest lucru este adevărat când vine vorba de alimente organice și alte alimente proaspete, dar eu le spun că pot totuși să ajungă în mare parte acolo dacă pun fasolea și cerealele integrale la baza multor mese”, a declarat Buettner pentru CNN.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel