sâmbătă, mai 28, 2022

Bețișoarele pentru curățarea urechilor sunt nelipsite din majoritate caselor și utilizarea lor continuă să înceapă încă din copilărie ca parte a rutinei de igienă personală.

Cu toate acestea, acest element care pare atât de banal și inofensiv poate fi mai periculos decât credeți.

În primul rând, trebuie să scăpăm de mitul potrivit căuiac ceara este un semn de murdărie și de igienă precară care trebuie îndepărtată. Nimic mai fals. Corpul nostru produce această substanță în mod natural și nu numai că nu murdărește, dar o protejează.

Te-ar mai interesa: Primarul Capitalei, „proiect minune” realizat după...

După cum ne amintește Organizația Mondială a Sănătății (OMS), urechea este un organ care se curăță singur și nu are nevoie de curățare activă. De fapt, urechea exterioară are un sistem de autocurățare foarte eficient. Este alcătuită din auriculă și canalul auditiv extern.

Acesta din urmă este, la rândul său, împărțit într-o parte osoasă internă acoperită cu piele și o porțiune externă cartilaginoasă în care se află glande ceruminoase și sebacee și foliculi de păr unde se formează și se acumulează ceara.

Pielea canalului auditiv extern este unică, prezintă un model de peeling direcțional, care face ca murdăria să fie împinsă afară de acești solzi mici de piele.

Te-ar mai interesa: Cum cureți în mod natural vasele de sânge? Elimină...

Ceara este un strat hidrofob care protejează canalul urechii și are o funcție de protecție foarte importantă. Previne daunele cauzate de agenți externi precum apa, murdăria și corpurile străine, inclusiv insectele.


Cât de periculoase sunt bețișoarele pentru urechi

Dacă înțelegi modul în care funcționează pavilionul nostru auditiv, îndepărtarea sistematică a acestui strat protector nu pare a fi cea mai bună idee, cu atât mai puțin împingerea lui spre interior cu instrumente precum bețișoare.

Te-ar mai interesa: Drept de viața sau de moarte! Un bărbat și-a deter...

Sunt persoane cu tendinta de acumulare de ceara care sufera de formarea de dopuri. Acest lucru se poate întâmpla în mod natural sau din cauza unor factori externi precum folosirea căștilor, a aparatelor auditive.

Poate fi cauzată și de ceea ce este cunoscut sub numele de urechea înotătorului sau exostoză, care blochează în mod natural expulzarea cerei, informează LAvanguardia.

Dacă se întâmplă acest lucru, nu este necesar ca dopurile să fie îndepărtate decât dacă acestea cauzează probleme precum pierderea auzului (scăderea auzului), dureri sau mâncărimi la urechi, amețeli sau apariția tinitusului.

Te-ar mai interesa: Mit dezmințit: suplimentele de vitamina D nu previ...

Dr. Adriana Pérez, expert otorinolaringolog în zona laringologiei, vocii și disfagiei, spune că„cel mai bun lucru de făcut este să curățați exteriorul urechii cu un prosop când ieșiți de la duș”, deși ea mai avertizează că „sunt ocazii în care însăși anatomia corpului nostru împiedică ca ceara sp fie expulzată. În aceste cazuri, este indicat să mergeți la un cabinet de specialitate o dată la șase luni pentru a îndepărta excesul de ceară acumulat”.

Te-ar mai interesa: Căștile audio, un pericol? Un studiu dezvăluie cât...

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private