marți, octombrie 26, 2021

Agenția Europeană a Medicamentului va efectua o investigație cu privire la toate vaccinurile produse de AstraZeneca, nu numai la respectivul lot, care a cauzat diferite probleme mai multor persoane imunizate.

Cu toate acestea, în ciuda raportărilor, Agenția Europeană a Medicamentului susține că nu este un motiv de îngrijorare și încurajează imunizarea.

Între timp, autoritățile din România așteaptă concluziile investigațiilor efectuate de Agenția Europeană a medicamentului, înainte de a lua o decizie în privința serurilor produse de AstraZeneca. România a retras circa 4.200 de doze dintr-un lot care a fost suspendat și de Italia, în urma apariției unor suspiciuni că ar fi putut cauza apariția unor cheaguri de sânge.

Din datele preliminare, Agenția Europeană a Medicamentului recomandă clar

continuarea imunizării cu vaccinul AstraZeneca.

De ce este încă recomandat vaccinul AstraZeneca?

„Sincer, dacă sunt pus în situația în care asta este șansa mea, să mă duc să mă vaccinez cu AstraZeneca, și știu că este un lot care a fost oprit și restul loturilor sunt OK, mă duc și mă vaccinez, pentru că știu că e mult mai bine să mă vaccinez și mult mai sigur decât să rămân fără vaccin, în condițiile în care se răspândește cum se răspândește în acest moment virusul SARS-CoV-2”,  a declarat la Digi24 Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

De fapt, autoritățile încă susțin imunizarea

din cauza noilor descoperiri despre tulpina britanică. Se pare că aceasta nu este doar mult mai contagioasă, ci are și o mortalitate mai mare, arată ultimele studii.

De aceea, autoritățile susțin că orice vaccin este eficient, având în vedere noul pericol rreprezentat de tulpina britanică și riscurile pe care aceasta le implică.

„Asta înseamnă că avem o problemă și mai serioasă. Așa că, mă crede sau nu mă crede lumea, acesta e un aspect, dar eu pot să spun că da, probabil că mă duc să mă vaccinez, ca să mă asigur că pot să mă protejez”, adaăuga Raed Arafat.

De asemenea, autoritățile

susțin vaccinarea numai dacă investigațiile EMA sunt favorabile și sigure.

„Aici, clar trebuie să ascultăm din nou care sunt părerile oficiale, asumate oficial din partea Agenției Medicamentului la nivel european și din partea autorităților mai multor țări”, a susținut Raed Arafat.

Și medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, declara, joi seara, la Digi24, că cei care s-au vaccinat cu doze din lotul AstraZeneca care a fost „carantinat” nu au de ce să intre în panică, nefiind dovezi care să ateste o legătură între vaccin și evenimentele

adverse raportate în alte țări. El a precizat că evenimentele trombotice vor fi evaluate, dar în România nu au fost semnalate până acum alte efecte adverse decât cele obișnuite, menționate de producător.

Ultimele stiri