duminică, ianuarie 29, 2023

Cu toții dormim, iar spațiile în care ne odihnim le aranjăm singuri. Însă acest mic paradis personal poate ascunde pericole la care nici nu v-ați fi gândit vreodată

 Studiile arată că petrecem în dormitoare aproximativ 36% din viețile noastre. În somn corpurile noastre sunt cele mai vulnerabile, e momentul când sistemul se resetează, bateriile se reîncarcă și, teoretic, nu ne putem proteja la fel de bine pe cât o facem când suntem treji.

Te-ar mai interesa: RUNE Mihai Voropchievici pentru săptămâna 30 ianua...

Ar putea acest mis paradis personal – dormitorul – să ne facă rău fără să știm? Experții britanici spun că da. Iată care sunt pericolele și unde se ascund:

SALTELE

Saltelele de pat moderne sunt ignifuge și anti-bateriene. Specialiștii spun, însă, că pentru a fi așa, saltelele sunt de fapt tratate cu substanțe chimice care ar putea fi periculoase pentru sănătate, unele dintre ele conținând agenți cancerigeni. Când te arunci în pat, particule din „aceste substanțe chimice sunt împrăștiate în aerul din cameră, se amestectă cu praful, iar compusul acesta îl respirâm“, recunoaște David Gale, co-fondator al Asociației britanice pentru Biologia Clădirilor, citat de DailyMailOnline.

Te-ar mai interesa: NU CONSUMA suc de portocale înainte de masă! Poți ...

CUM TE APERI: Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să ai grijă ca în dormitor să nu fie praf și să aerisești mereu bine camera.

CARPETE ȘI COVOARE

Nu este nimic mai reconfortant decât să-și cufunzi picioarele într-un covor moale și pufos cânt te dai jos din par dimineața? Asta până când citiți ce cocnluzii are un studiu publicat anul trecut! „Folosirea covoarelor duce la creșterea nivelului de praf din interiorul casei, al alergenilor și al microorganismelor, și este asociată cu un risc crescut de a dezvolta mai multe afecțiuni, precum alergii sau astm bronșic”. „Vinovații” principali sunt acarienii care se găsesc din plin în jurul nostru și care proliferează în astfel de medii… pufoase.

Te-ar mai interesa: Suferința în tăcere a femeilor: endometrioza. Medi...

CUM TE APERI: Podelele din lemn sunt o opțiune mai bună, dar dacă vreți musai covor sau carpetă moale din dormitor, trebuie să îl aspirați des și să-l dați la curățetori o dată pe an. „Cu cât sunteți mai alergic, cu atât mai des trebuie să faceți acest lucru”, a explicat dr. Lisa Ackerley de la TheHygiene Doctor.

PERNE ȘI CUVERTURI

Sunteți gata să vă că puneți capul pe pernă? Un studiu al Universității din Manchester arată că „perna pe care dormi în mod constant poate conține o cantitate substanțială de ciuperci”. Sporii acestora ajung în aer, mai ales când mediul este cald și umed, ideal pentru înmulțirea lor. Concluzia studiului e că pernele trebuie schimbate în mod regulat, mai ales dacă aveți astm sau sinuzită. Bacteriilor dăunătoare din ele pot accentua, de asemenea, acneea și alte inflamații ale pielii.

Te-ar mai interesa: Cancerul uterin: semne, simptome și rata de suprav...

CUM TE APERI: După ce faceți baie trebuie să vă uscați bine părul înainte de culcare (chiar dacă nu v-ați spălat pe cap), pernele și cuverturile trebuie scoase la aer o dată pe săptămână, scuturate bine și lăsate la lunina soarelui, iar măcar o dată la doi ani ar trebui schimbate!

LUSTRE ȘI VEIOZE

Aveți becuri fluorescente, eficiente energectic, în dormitorul vostru? Faceți economie pe seama pielii dumneavoastră! Un studiu publicat în Jurnalul britanic de Dermatologie arată că lămpile fluorescente de tip CFL, care emit lumină ultravioletă, pot provoca leziuni curanate și iritații ale pielii. Iar dacă dau lumină albă intens (specialiștii o numesc „albastră”) ne pot împiedica să adormim. „Seara, trupurile noastre sunt obișnuite cu lumina roșie a soarelui la apus. Aceasta declanșează eliberarea hormonului de somn, melatonina, care ne ajută să ne odihnim”, spune David Gale. De lumina albă intens avem nevoie în timpul zilei, ca să fim energici, continuă el.

Te-ar mai interesa: Test psihologic: tu ce ai văzut prima dată în imag...

CUM TE APERI: Specialistul recomandă becurile cu filament din tungsten sau cele de o lumină mai caldă, care nu „clipește”, ba chiar și noile tipuri de lămpi LED care nu dau raze UV.

MOBILIERUL CARE NU E DIN LEMN

Aveți avea prefabricate sau laminate pe undeva prin dormitor? Aceste forme sintetice de lemn sunt, spune David Gale, „din praf sau mici bucăți de lemn, lipite împreună cu clei, care adesea conține formaldehidă”. Expunerea pe termen scurt la niveluri ridicate de formaldehidă a fost asociată cu senzații de arsură la nivelul ochilor, a nasului și a gâtului, precum și probleme respiratorii. Substanța este, de altfel, un cancerigen recunoscut.

CUM TE APERI: Aceste tipuri de lemn „fals” pot continua să dea emită vapori nocivi chiar 10 – 20 de ani după ce au fost făcute, așa că cel mai bine e să schimbați, încet, pe măsură ce vă permiteți, mobila sintetică cu una din lemn masiv.

TELEFONUL ȘI ÎNCĂRCĂTORUL LUI

Creierul folosește impulsuri electrice pentru a trimite mesaje către musculatură. Or, „prezența în dormitor a unor dispozitive de curent alternativ în uz poate interfera cu aceste procese”, spune David Gale. E vorba atât de telefon când e pus la încărcat, dar și de alarme electrice și alte dispozitive (tablete, laptop-uri, prize cu leduri etc) care sunt alimentate în timp ce dormim.

CUM TE APERI: În locul alarmelor, n-ar strica să revenim la bătrânul ceas cu cheie, iar alimentarea variilor dispozitive ar trebui făcută cât mai departe de pat, dacă nu chiar în altă cameră.

 GEAMURILE

Dacă se formează condens pe geamuri, acolo de poate dezvolta mucegaiul. Potrivit NHS Choices, „dacă avem umezeală și mucegai, crește riscul să dezvoltăm probleme respiratorii, infecții respiratorii, alergii sau astm. Umezeala și mucegaiul pot afecta și sistemul imunitar”

CUM TE APERI: Termonapenele sunt o soluție, la fel și dezumidificatoarele.

CALORIFERELE

Caloriferul poate fi periculos din cauza prafului care se colectează pe el și pe care ulterior îl respirăm. Apoi, „produce și umiditate, care poate dizolva orice compus volatil cu care intră în contact – cum ar fi formaldehida din mobilă”, atrage atenția David Gale.

CUM TE APERI: Le cureți des și temeinic, ca să fii sigur că nu se adună praf pe ele.

TENCUIALA

Vopselele pentru pereți conțin adesea solvenți care, atunci când se evaporă și sunt inhalați, pot provoca amețeli, dureri de cap și chiar afectarea funcției cognitive a creierului.

CUM TE APERI: „Încercați să folosiți vopsele pe bază de apă care conțin cazeină (o proteină din lapte folosită încă din Egiptul antic), argilă și var, care sunt ecologice și sănătoase”, spune el.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private