Sari la conținut

Cât de util este bicarbonatul de sodiu? 7 trucuri uimitoare de utilizare

efectele nebănuite ale bicarbonatului de sodiu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Bicarbonatul de sodiu are proprietăți antibacteriene și antifungice

Bicarbonatul de sodiu este un remediu natural de uz extern cu proprietăţi antibacteriene, antifungice, antiseptice şi antiinflamatoare, care poate fi folosit împotriva unei arii extinse de afecţiuni medicale, precum răceli sau probleme dentare. În plus, poate fi folosit și pentru împrospătarea respirației, pe post de apă de gură.

La persoanele cu exces de cerumen, utilizarea picăturilor cu bicarbonat de sodiu de două ori pe zi timp de 5 zile înainte de curățarea urechilor la medicul ORL, cu spălări saline sau cu apă oxigenată, poate ajuta la eficientizarea tratamentului.

Însă această substanţă alcalină poate fi folosită în locul produselor chimice de uz casnic din supermarketuri şi ne va ajuta să scăpăm de pete, murdărie și mirosuri neplăcute fără efort sau cheltuială. Iată cum puteți să faceți curățenie în casă rapid și eficient cu ajutorul bicarbonatului de sodiu.

1. Curăță accesoriile animalului vostru de companie

Produsele chimice de uz casnic pot fi periculoase pentru animalele de companie, dacă sunt utilizate cu neglijență. Aflați că bicarbonatul de sodiu este folosit chiar și în medicina veterinară. Pentru a curăța vasul din care mănâncă animalul dvs, spălați-l cu bicarbonat cu apă. Iar dacă litiera pisicii încă emană mirosuri discutabile chiar și după spălare, presărați un strat mic de bicarbonat de sodiu pe fund înainte de a adăuga nisipul.

Unele animale sunt persistente în marcarea teritoriului. Acest produs minune vă va ajuta să faceți față consecințelor și în acest caz. Ștergeți pata cu un prosop de hârtie, apoi acoperiți bine cu bicarbonat de sodiu. Când totul este uscat, pur și simplu aspirați. Nu vor exista pete sau miros neplăcut!

2. Spălați fructele și legumele

Vă puteți spăla mâinile înainte de a mânca, cât și mâncarea în sine, dacă este vorba de fructe și legume. În apă minerală sau sifon adăugați 2-3 lingurite la litru de apă și totul e perfect. Spălați legumele și fructele bine. În acest mod puteți fi siguri ca nu mai au pesticide, după cum informează ziarulromanesc.de.

Apropo, o procedură atât de importantă poate fi încredințată în siguranță chiar și unui copil. Sifonul este complet sigur de utilizat, iar copiii vor fi bucuroși să vă ajute în bucătărie.

Chiar și pepenii verzi pot fi spălați cu bicarbonat. Ștergeți pe părțile laterale cu o pastă de bicarbonat de sodiu și apă înainte de a-i folosi. Acest lucru va elimina toate pesticidele, nitrații și alte substanțe din coaja de pepene, care nu pot fi spălate cu o simplă clătire.

3. Scăpați de mirosul neplăcut al tocătorului din bucătărie

Tocătoarele din bucătărie, mai ales dacă sunt făcute din lemn, absorb umezeala și mirosurile alimentare, iar spălarea lor nu rezolvă deloc această problemă. Există o soluție pentru asta: înmuiați placa în puțină apa, stropiți-o cu bicarbonat de sodiu și lăsați-o câteva minute. Apoi clătiți bine sub jet de apă. Mirosul va dispărea!

4. Curăță foarte bine sticlele și elimină mirosul

Este bine să evitați să spălați sticlele reutilizabile cu substanțe chimice de uz casnic agresive. Substanțele chimice pot rămâne pe pereții sticlelor și în acest mod sa ne îmbolnăvească. Bicarbonatul de sodiu dezinfectează suprafețele de bacterii și este ușor de folosit, mai ales în cazul sticlelor.

Dacă doriți să curățați o sticlă cu gât îngust, adăugați orez simplu în bicarbonatul de sodiu! Turnați ambele ingrediente în sticlă, turnați aproximativ un sfert din apă, aruncați puțin detergent și agitați bine. Apoi turnați amestecul și clătiți sticla cu apă curată. Chiar și părțile greu accesibile vor străluci după aceasta procedură!

5. Elimină toate mirosurile neplăcute din frigider

Cel mai logic mod de a rezolva problema este să faceți un inventar și să aruncați toate produsele care nu mai sunt proastele, bune. Așadar, dizolvați o lingură de bicarbonat de sodiu într-un litru de apă caldă și ștergeți pereții și rafturile din frigider cu această soluție. Toate mirosurile vor dispărea!

6. Lustruiți robinetele din baie și bucătărie

Urmați acești 5 pași rapizi pentru a îndepărta calcarul de pe instalația sanitară din bucătărie și baie:

  1. Udați buretele (nu este nevoie să-l stoarceți)
  2. Stropiți-l cu bicarbonat de sodiu
  3. Ștergeți ușor robinetul
  4. Clătiți robinetul
  5. Ștergeți robinetul bine cu uscat

7. Creați un parfum plăcut pentru baie

Un odorizant în baie este un lucru util, aerosolii pulverizează o compoziție foarte concentrată, iar pentru pulverizatoarele automate trebuie să cumpărați constant cartușe de schimb scumpe.

O alternativă ecologică și ieftină este un recipient cu bicarbonat de sodiu, în care ar trebui să adăugați 5-10 picături din uleiul esențial preferat. Dacă animalul vostru de companie are acces la toaletă și vă este teamă că va încerca un astfel de odorizant, doar acoperiți recipientul cu o bucată de tifon gros.

Pentru a crea odorizant cu bicarbonat de sodiu, ai nevoie de:

  • un borcan mic
  • 1/3 cană de bicarbonat de sodiu
  • 10-15 picături dintr-un ulei esențial la alegere (mentă, lavandă etc.)
  • o bucată de pânză subțire sau hârtie
  • o sfoară sau o panglică

Pune bicarbonatul de sodiu și uleiurile esențiale într-un borcan, potrivit doc.ro. Acoperă borcanul cu bucata de pânză sau hârtie, apoi leagă-l cu șnur și pune-l în camera de zi, dormitor, baie sau bucătărie. Când parfumul începe să se estompeze, scutură borcanul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel