Sari la conținut

Cât durează imunitatea după vaccinarea COVID-19? Iată ce scot la iveală noile studii științifice

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
  • Noi cercetări constată că vaccinurile cu ARNm COVID-19 oferă imunitate timp de cel puțin 6 luni.
  • Dar, din moment ce COVID-19 este atât de nou, experții nu sunt siguri dacă imunitatea va scădea după aceea.
  • Experții spun că va trebui să se facă mai multe cercetări pentru a înțelege dacă oamenii vor avea nevoie de rapel regulat pentru COVID-19.

Vaccinurile COVID-19 produse de Pfizer și Moderna sunt extrem de eficiente în prevenirea cazurilor de COVID-19, iar cercetările sugerează că acestea ar trebui să își mențină eficacitatea în timp.

Ceea ce rămâne neclar, cu toate acestea, este exact cât timp vaccinurile previn COVID-19, dacă vor fi necesare lovituri de rapel pe perioade lungi de timp sau dacă vaccinurile vor trebui modificate pentru a lupta împotriva variantelor emergente ale virusului.

Într-un raport din 2 aprilie, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au studiat aproape 4.000 de angajați din domeniul sănătății vaccinați, primii respondenți și alți lucrători esențiali și de prim rang.

Ei au descoperit că vaccinurile ARN mesager (ARNm) dezvoltate de companiile farmaceutice Pfizer-BioNTech și Moderna au prevenit 80 la sută din cazuri după prima doză și 90 la sută după a doua doză.

Muncitorii din prima linie din studiu au fost testați pentru COVID-19 în fiecare săptămână timp de 13 săptămâni.

Cercetătorii au spus că lipsa testelor pozitive COVID-19 din grupul de studiu indică faptul că vaccinurile reduc riscul transmiterii SARS-CoV-2 de către persoanele vaccinate către alții.

„Reducerea riscului de infecție transmisibilă, care poate apărea în rândul persoanelor cu infecție asimptomatică sau în rândul persoanelor cu câteva zile înainte de apariția simptomelor, este deosebit de importantă în rândul personalului medical, al celor care primesc răspunsuri și al altor lucrători esențiali și de primă linie, având în vedere potențialul lor de a transmite virusul prin contact strâns cu pacienții și cu publicul ”, se menționează în raport.

„Există din ce în ce mai multe dovezi care arată că … transmiterea virusului după vaccinare este probabil foarte scăzută”, a declarat pentru Healthline dr. Susan Bailey, alergolog și imunolog și președinte al Asociației Medicale Americane.

Protecția durează cel puțin 6 luni, probabil mai mult

In mod separat, Pfizer-BioNTech a spus ca faza 3 in curs de studiu clinic al vaccinului sau ARNm arata ca imunizarea puternica persista timp de cel putin 6 luni in randul persoanelor vaccinate.

Cercetătorii au descoperit că vaccinul a fost 100% eficient împotriva bolilor severe, astfel cum este definit de CDC, și 95,3% eficient împotriva COVID-19 sever, așa cum este definit de Food and Drug Administration (FDA).

De asemenea, s-a constatat că vaccinul este 100% eficient împotriva uneia dintre principalele mutații COVID-19 (cunoscute sub numele de B.1.351 sau tulpina britanică) care circulă în prezent pe scară largă în Africa de Sud, dar și în Europa.

Un studiu care a inclus 12.000 de persoane vaccinate nu a constatat, de asemenea, „nici o preocupare serioasă de siguranță” cu vaccinul Pfizer-BioNTech, au anunțat companiile.

„Vestea bună este că, în raportul de 6 luni de la Pfizer, imunitatea rămâne foarte puternică și anticipăm că va continua să rămână puternică”, a spus Bailey.

Bailey a menționat că unele vaccinuri, cum ar fi cele pentru rujeolă, oreion și rubeolă, conferă, în general, imunitate pe viață. Altele, cum ar fi vaccinul antigripal, necesită un nou vaccin în fiecare an.

„Nu știm în ce tabără va cădea vaccinul COVID-19”, a spus ea. „Dacă avem nevoie de o lovitură de rapel pentru COVID-19, știm că va fi ușor de produs” datorită noii tehnologii ARNm, a adăugat ea.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel