Sari la conținut

Medic radiolog: „Un CT la cap te iradiază cât 1000 de radiografii toracice”. Numărul de CT-uri care te poate omorî

Sursa foto: catalinaimaging.com
CT-ul rămâne o sursă importantă de iradiere, specialiștii avertizează că acesta ar trebui efectuat doar în cazuri de urgență

Cât te iradiază un CT? Dr. Bogdan Dobrovăț, șeful Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, aduce în atenție impactul explorărilor computer tomografice asupra sănătății pacienților, evidențiind că acestea aduc informații detaliate la un cost, și anume iradierea.

Despre Computer Tomografia (CT), dr. Bogdan Dobrovăț subliniază că, deși este o tehnică folosită pentru precizia sa, totuși, iradierea asociată reprezintă o contrapondere importantă. De exemplu, un CT la cap echivalează cu 1.000 de radiografii toracice, cu mențiunea că nu toate organele au aceeași sensibilitate la radiații. Se indică că zona tiroidei este cea mai sensibilă.

„Un CT la cap te iradiază cât 1000 de radiografii toracice”

„Cea mai importantă sursă de iradiere a populației, prin natura medicală, este reprezentată de explorarea Computer Tomografică. Pe lângă faptul că este o tehnică tridimensională și aduce foarte multe informații, toate acestea sunt aduse cu un preț, anume iradierea. Un CT (Computer Tomograf) făcut la cap este echivalentul a 1.000 de radiografii toracice. Aceasta este tehnica cea mai puțin iradiantă. Însă nu toate organele sunt la fel de radiosensibile. Cea mai sensibilă este zona tiroidei,” a precizat dr. Bogdan Dobrovăț, șeful Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, potrivit bzi.ro

Medicul subliniază că riscul este mai mare în cazul radiografiilor din regiunea mamară sau gonadelor, și, astfel, zona bazinului poate suporta o doză mai semnificativă de iradiere. Importanța constă în faptul că, deși doza de iradiere este aceeași pentru toate organele, efectul asupra acestora este diferit.

CT-ul cu substanță de contrast iradiază mai mult

Dr. Dobrovăț explică că iradierea crește atunci când se realizează un CT cu substanță de contrast. Nu substanța de contrast în sine determină creșterea iradierii, ci faptul că, în acest caz, se efectuează două treceri – una pentru imaginile native și alta pentru cele cu substanță de contrast.

CT-ul rămâne o sursă importantă de iradiere, așa că specialiștii avertizează că acesta ar trebui efectuat doar în cazuri de urgență sau atunci când este esențial pentru stabilirea diagnosticului.

Este evidențiată importanța principiului Alara, care sugerează că trebuie utilizată cea mai puțin iradiantă metodă disponibilă și că examinările CT trebuie repetate doar dacă sunt absolut necesare pentru diagnostic și tratament corect.

În cazul a 600 de CT-uri se moare  într-o lună

Nu există cercetări care să furnizeze informații despre cât de periculoase sunt radiațiile unui CT, însă specialiștii se bazează pe experiența catastrofelor precum cea de la Cernobîl și Fukushima-Daiichi.

„Este greu să faci experimente pentru a dovedi cât de periculoase sunt iradiațiile, nu avem voie să facem studii prin care se iradiem oameni, nu este etic. Tot ce se studiază se face urmărind supraviețuitori de la Cernobîl, se fac studii știind ce doze de iradiere au fost acolo. Încercăm să găsim limite, cea mai puțin iradiantă este radiografia dentară, care față de un CT are o diferență de 1.000 de ori de iradiere. Nu vom putem cuantifica, studiile arată clar că de la 1.000 de CT se moare sau în cazul a 600 de CT că se moarte într-o lună, dar acestea sunt probabilități”, mai spune dr. Bogdan Dobrovăț.

Medicul evidențiază importanța efectuării CT-urilor în cazurile de urgență, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale (AVC) sau traumele, unde investigațiile sunt esențiale în primele minute. Îndeamnă populația să participe la consulturi regulate pentru a evita evoluția patologiilor către stadii avansate sau, în cel mai grav caz, inoperabile.

„Urgențele majore includ situații precum AVC-uri și traume, cazuri clinice care necesită investigații imediate. Cazurile care pot fi programate sunt programate. Am avut și situații nefericite, în care pacienții au venit într-un stadiu avansat, în care nu am mai putut interveni.

Cu toate acestea, am observat o conștientizare crescută în rândul populației, oamenii vin la controale și nu ajung la situații disperate, deși încă există astfel de cazuri”, afirmă dr. Bogdan Dobrovăț, medic radiolog din Iași, în legătură cu expunerea populației la radiații.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel