Sari la conținut

Cât timp poți avea cancer fără să știi. Multe neoplasme sunt asimptomatice în primele stadii

simptome cancer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce cancer

Cât timp poți avea cancer fără să știi. În multe cazuri,  cancerul este diagnosticat numai după apariția simptomelor. Și acest lucru se poate întâmpla după ce boala s-a răspândit sau tumora a crescut suficient de mult pentru a fi simțită sau văzută în cazul testelor imagistice.

Dar multe tipuri de cancer pot fi diagnosticate devreme, înainte de apariția simptomelor. Cele mai mari șanse de supraviețuire și o calitate a vieții mai bună sunt posibile, adesea dacă boala oncologică este diagnosticată și tratată în stadiile incipiente. Cu toate acestea, medicina are soluții pentru orice stadiu al bolii.

Tipuri de cancere care pot trece mai ușor nedectate

Unele tipuri de cancer sunt mai ușor de detectat decât altele. De exemplu, anumite tipuri de cancer de piele pot fi diagnosticate inițial doar prin inspecție vizuală – deși este necesară o biopsie pentru a confirma diagnosticul.

Dar alte tipuri de cancer se pot forma și pot crește nedetectate timp de 10 ani sau mai mult, potrivit unui studiu, făcând diagnosticul și tratamentul mult mai dificile.

Cancerul simptomatic versus cancerul asimptomatic

Multe tipuri de cancer sunt asimptomatice în stadiile incipiente, motiv pentru care metodele de screening efectuate regulat sunt atât de importante.

Cancerele care declanșează simptome evidente la început sunt numite cancere simptomatice. Aceste tipuri de cancere au nevoie de un diagnostic prompt pentru a fi tratate cu succes.

Semne și simptome ale cancerului

Semnele și simptomele bolii pot fi două lucruri diferite:

Un semn este ceva ce poate fi observat de o altă persoană, cum ar fi o schimbare a culorii pielii sau respirație șuierătoare.
Un simptom este ceva ce simțiți, cum ar fi oboseala sau durerea, lucru care nu este evident pentru alții.
Natura semnelor și simptomelor cancerului diferă foarte mult, în funcție de localizarea cancerului.

Cancerul vezicii urinare, de exemplu, provoacă sânge în urină, în timp ce cancerul cerebral provoacă dureri de cap teribile.

Când apar semnele și simptomele pentru prima dată?

De obicei, semnele și simptomele cancerului apar mai întâi când tumora sau masa canceroasă a crescut suficient de mare încât să înceapă să împingă organele și țesutul, vasele de sânge și nervii din apropiere.

Acest lucru poate duce la durere, la o modificare a modului în care funcționează organele din apropiere sau la ambele. O tumoră cerebrală care apasă asupra nervului optic va afecta vederea, de exemplu.

Unele tipuri de cancer sunt în mișcare rapidă, cum ar fi cancerele hepatice și pancreatice. Cu toate acestea, cancerul de prostată se dezvoltă lent. Acesta este motivul pentru care mulți bărbați în vârstă cu cancer de prostată renunță la tratament; au mai multe șanse să moară cu cancer de prostată decât din cauza acestuia.

Când să mergi la medic

Anumite tipuri de cancer pot fi depistate înainte de apariția simptomelor cu ajutorul analizelor și testelor de rutină. Acestea includ:

Vârsta, sexul, istoricul familial și propriul istoric medical vor dicta când ar trebui e nevoie să se înceapă screeningul pentru tipuri de cancer amintite și cât de des ar trebui să se facă.

Dacă sunteți îngrijorat de simptomele asociate cu diferite tipuri de cancer, atunci nu ar trebui să ezitați să vă adresați medicului.

Semne care justifică o vizită urgentă la medic

  • tuse cu sânge,
  • sânge în scaun sau urină,
  • nodul la sân, testicule, sub braț,
  • pierdere inexplicabilă, dar vizibilă în greutate,
  • durere inexplicabilă severă de cap, gât, piept, abdomen sau pelvis.

Aceste și alte semne și simptome vor fi evaluate. Screening-ul, care poate cuprinde analizele de sânge și urină și testele imagistice, vor fi utilizate dacă medicul dumneavoastră consideră că este necesar.

Aceste teste se fac atât pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic, cât și pentru a exclude diverse cauze ale semnelor și simptomelor.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel