Sari la conținut

Cât timp rămâne alcoolul în organism după ce ai băut? La câte ore după ce ai consumat alcool este indicat să te urci la volan?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Când alcoolul intră în organism, corpul tău va începe să-l metabolizeze. Metabolismul este procesul chimic al organismului pentru descompunerea unei substanțe pentru a fi absorbită sau utilizată ca energie. Acest proces are loc atunci când consumați orice aliment sau băutură.

Când consumați alcool, procesul de metabolizare este realizat în principal de ficat. În medie, o persoană va metaboliza echivalentul unei băuturi alcoolice pe oră, dar aceasta poate varia în funcție de greutatea, înălțimea, sexul și compoziția corpului.

Citiți în continuare pentru a afla mai multe despre cât timp rămâne alcoolul în organism, inclusiv în părți ale corpului cum ar fi sângele, urina, saliva și părul.

Cât timp rămâne alcoolul în organism?

În funcție de cât de mult ai consumat, de tipul de test utilizat și de unii factori biologici despre persoana care consumă alcool, perioada de timp în care substanța poate fi detectată în sistemul tău poate varia foarte mult.

În general, un test de sânge poate măsura alcoolul în organism timp de până la 6 ore după ultima băutură, în timp ce testele etilotesti funcționează între 12 și 24 de ore. Testele de urină, cum ar fi testul de etil glucuronid (EtG), sunt, de asemenea, eficiente pentru aproximativ 12-24 de ore după utilizare. Această metodă testează glucuronida de etil, un produs de descompunere a etanolului – care este alcoolul pe care îl găsiți în băuturile alcoolice. Alcoolul poate fi detectat și în foliculii tăi de păr până la 90 de zile după consum, potrivit American Addicton Center.

  • Test de sânge – un test de sânge va arăta alcoolul prezent în fluxul sanguin timp de până la 6 ore după ultima băutură alcoolică
  • Test de urină – alcoolul poate fi detectat în urină timp de aproximativ 12-14 ore după ultima băutură alcoolică consumată
  • Testul de respirație – un etilotest poate detecta alcoolul în respirație timp de aproximativ 12-14 ore după ultima ultima băutură alcoolică consumată
  • Test saliva – alcoolul poate fi detectat în salivă timp de aproximativ 12-14 ore după ultima băutură alcoolică consumată
  • Test de păr – urme de alcool pot rămâne în părul și foliculii de păr până la 90 după ultima băutură alcoolică consumată

Cum se măsoară alcoolul în corp?

Când faceți un test care măsoară cât de mult alcool este în organism, nu cantitatea totală de alcool băută este măsurată. Testele de alcool vă măsoară concentrația de alcool din sânge/respirație (BAC). BAC arată cantitatea de alcool din sânge sau din respirație, indicată de cât de mult etanol (în grame) este în 100 de mililitri de sânge sau 210 de litri de respirație.

BAC poate fi utilizat în testele de respirație, sânge sau urină și este de obicei afișat ca zecimală. O băutură standard crește de obicei nivelul BAC cu 0,02 în cele 45-60 de minute necesare corpului tău pentru a absorbi alcoolul. O băutură standard este echivalentă cu:

  • cutie de bere cu 5% putere (12 uncii fluide)
  • Un pahar mic de vin cu 12% putere (5 uncii fluide)
  • singură doză de 40% băuturi spirtoase, cum ar fi gin, whisky sau rom (1,5 uncii fluide)

În medie, corpul dumneavoastră este capabil să absoarbă o băutură standard la fiecare 60 de minute – reducând nivelul BAC cu aproximativ 0,16. Deci, dacă consumi o băutură alcoolică la fiecare oră, nivelul BAC-ului tău va continua să crească.

Ce influențează cât timp alcoolul rămâne în organism?

Mulți factori influențează cât timp alcoolul rămâne în organism, nu în ultimul rând cantitatea de alcool pe care ați consumat-o. Unele dintre celelalte lucruri care ar putea afecta timpul necesar organismului dumneavoastră pentru a metaboliza alcoolul includ:

  • Sexul: În general, femeile au un procent mai mare de grăsime și un procent mai mic de apă în corpul lor decât bărbații. Acest lucru nu este valabil pentru toată lumea, dar poate determina ca alcoolul să rămână mai mult timp în sistemul unei femei
  • Alimente: Alcoolul este absorbit în tractul digestiv, astfel încât prezența alimentelor face acest proces mai lent, ceea ce determină ca alcoolul să rămână în sistem mai mult timp.
  • Compoziția corpului: persoanele mai mici de înalțime sunt susceptibile de a avea niveluri mai mari de BAC din aceeași cantitate de alcool ca cineva care este mai înalt decât ei, datorită concentrației mai mari de alcool în corpurile mai mici.
  • Medicamente: Unele medicamente, cum ar fi antidepresivele și antibioticele, pot afecta modul în care corpul dumneavoastră procesează alcoolul. Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră pentru sfaturi dacă intenționați să consumați alcool în timp ce utilizați medicamente

Cât durează pentru a simți efectele alcoolului?

Odată ce ai băut o băutură alcoolică, probabil că vei începe să simți efectele în doar câteva minute. Alcoolul începe să se absoarbă în stomac și intestinul subțire foarte repede după consum. De acolo, călătorește în sângele tău, care apoi îl transportă pe tot corpul tău. Când este transportat la creier, alcoolul poate afecta mesajele transmise acolo, afectându-ți emoțiile, mișcarea și simțurile.

Factorii care influențează cât de mult alcoolul rămâne în organism sunt din nou în joc aici. Compoziția corporală, sexul dvs., dacă ați mâncat recent și orice medicament pe care îl luați pot influența cât de repede și cât de sever simțiți efectele alcoolului odată ce l-ați consumat.

Cum se pedepseşte în România consumul de alcool la şoferi

Infracţiune

O alcoolemie >/= 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat care este echivalentă cu >/= 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracţiune.

Se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.

Permisul auto este anulat.

Contravenţie:

O alcoolemie < 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat constituie contravenţie.

Se sancţionează cu amendă.

Permisul auto este suspendat pentru 3 luni.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel