Sari la conținut

Cât timp rezistă alcoolul în sânge și urină?

alcoolemie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Limita de alcoolemie pentru șoferii din România

Există multe ocazii în care oamenii preferă să iasă în oraș cu prietenii, dar consumul excesiv de alcool poate fi dăunător pentru sănătate. De fapt, acesta poate fi considerat un factor de risc pentru dezvoltarea mai multor afecțiuni, după cum avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Experții de la Mayo Clinic, o organizație non-profit de practică clinică, educație și cercetare, spun că această practică crește riscul unor complicații grave de sănătate, cum ar fi anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân și cancerul gurii, gâtului, esofagului și ficatului; pancreatită; moarte subită dacă aveți deja boli cardiovasculare; afectarea mușchiului cardiac (cardiomiopatie alcoolică) care duce la insuficiență cardiacă; accident vascular cerebral; hipertensiune arterială; boli hepatice; sinucidere; leziuni grave sau moarte accidentală; și leziuni cerebrale și alte probleme la făt (dacă sunteți însărcinată).

Cu toate acestea, există un proces de metabolizare a acestui lichid, care poate dura ceva timp, în funcție de consum și de tipul de băutură ingerată. Pe site-ul Ministerului spaniol al Sănătății se precizează că acest proces este posibil în trei moduri: evaporare, excreție și prin metabolizare.

Cât timp rezistă alcoolul în sânge și urină?

Unsplash PHOTO

„Ficatul nu poate metaboliza decât 0,12 g/l de alcool în sânge la fiecare oră, ceea ce înseamnă că procesul de eliminare (în funcție de alcoolul consumat) ar putea fi finalizat chiar și după 19 ore”, a precizat sursa citată.

Iată câteva dintre datele extrase de Ministerul Sănătății din țara europeană:

1/3 dintr-o bere, una dintre cele mai frecvente băuturi la sărbătorile de familie, rumbas și alte evenimente sociale, poate dura până la o oră și 45 de minute pentru a fi procesată pentru bărbați și până la două ore și 50 de minute pentru femei.

Un pahar de vin necesită mai puțin timp, dar este totuși considerabil: aproximativ o oră și jumătate pentru bărbați și peste două ore pentru femei.

O doză de alte licori poate dura o oră și cinci minute pentru ficatul bărbaților și cu o jumătate de oră mai mult pentru femei.
În ceea ce privește coniacul, agenția de sănătate spune că bărbații îl procesează într-o oră și 50 de minute, în timp ce femeilor le ia două ore și 15 minute.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel