Sari la conținut

Medic: în această cantitate, alcoolul duce la formarea de cheaguri de sânge

de ce am colesterolul mare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Un pahar de vin roșu

Consumul de alcool, în special abuzul de alcool, contribuie la deshidratare și crește riscul formării de cheaguri de sânge. Procesul de formare a cheagurilor de sânge se datorează faptului că mai mult lichid este „eliminat” din organism. Așa susține profesorul Mark Whiteley, chirurg consultant în domeniul venelor și flebolog specializat în vene varicoase.

Medicul explică faptul că cheagurile de sânge se formează ca răspuns la o leziune, acestea oprind sângerarea organismului. Dar se întâmplă, de asemenea, ca cheagurile de sânge să se formeze fără niciun motiv întemeiat în una sau mai multe vene profunde ale corpului și pot pune în pericol viața. Acest proces este cunoscut sub numele de tromboză venoasă profundă (TVP).

Potrivit profesorului Whiteley, alcoolul este unul dintre principalii vinovați pentru tromboză. Alcoolul nu numai că provoacă deshidratare, dar acționează și ca un diuretic.

Acest lucru înseamnă că, deși lichidul este absorbit de organism, acesta este excretat în cantități mai mari sub formă de urină. Acest lucru pregătește terenul pentru formarea cheagurilor.

Cantitatea de alcool care provoacă cheaguri de sânge

Medicul determină, de asemenea, cantitatea de alcool care provoacă cheaguri de sânge – 13-15 grame de etanol, ceea ce corespunde la aproximativ 350 ml de bere sau 150 ml de vin.

Același lucru este valabil și pentru cofeină. Băuturile cu cantități mari de cofeină și alcool pot crește riscul de embolie pulmonară, în care un cheag de sânge se blochează într-o arteră din plămâni, blocând fluxul sanguin. Alți factori de risc:

  • intervenția chirurgicală
  • excesul de greutate
  • fumatul
  • o afecțiune inflamatorie, cum ar fi boala Crohn sau artrita reumatoidă
  • administrarea de contraceptive hormonale combinate

Ce simți atunci când un vas de sânge este blocat

Dacă aveți un blocaj al unui vas de sânge – acestea sunt primele semnale ale organismului.

Blocajul unui vas de sânge este o apariție bruscă a obstrucției vasculare, care este o consecință a proceselor patologice care au loc în țesuturi.

În cazul în care vasul este trecut mai puțin de jumătate, omul începe să simtă un disconfort evident. Simptomele bolii vor depinde de locul în care în sistemul circulator se află fragmentul obstrucționat.

1. Obstrucția vaselor cardiace. În cazul deteriorării vaselor coronare ale inimii, începe dezvoltarea bolii coronariene. În stadiul inițial, aceasta se manifestă prin atacuri de angină pectorală, a căror durată nu depășește 10 minute.

2. Obstrucția vaselor de sânge ale picioarelor. Dacă există astfel de abateri, pacientul simte durere și disconfort la nivelul picioarelor. În plus, pacienții se plâng adesea de răceală persistentă a picioarelor și de paloare sau cianoză a țesuturilor.

3. Obstrucția vaselor cerebrale. În acest caz, intensitatea atacului va depinde de cât de mult este excavată cavitatea internă. Pacientul poate avea dureri de cap intermitente sau constante, însoțite de creșterea tensiunii arteriale. Pot apărea, de asemenea, amețeli, vărsături, greață sau confuzie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel