Sari la conținut

Cât va fi pensia unui român care a lucrat toată viața în condiții normale, fără grupă de muncă. Anunțul șefului Casei de Pensii

pensie
Sursă foto:arhiva Doctorul Zilei
pensie

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu a explicat cât va putea primi pensie de la 1 septembrie, un român care a lucrat toată viața în condiții normale de muncă.

Luna septembrie este așteptată de seniorii români cu sufletul la gură, fiind luna în care vor afla câți bani vor încasa la pensie. Unele pensii vor avea creșteri substanțiale, altele mai puțin și unele chiar deloc. Din păcate, există peste un milion de pensionari care nu vor primi niciun ban în plus la pensie.

Calcule pentru orice pensionar care a lucrat la birou, în condiții normale

Până vor primi aceste decizii, pensionarii stau cu sufletul la gură pentru că nu știu dacă sau câți bani vor primi în plus lunar. Iar pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine, șeful CNPP a venit și cu un exemplu.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

”Este un exemplu simplu, ca să înțeleagă lumea foarte bine cum se calculează noul cuantum al pensiei cu 1 septembrie.

Avem o pensie în plată de 3555 de lei. O femeie inspector. Și aș vrea să fac o precizare. Toate calculele sunt făcute la o pensie brută, știm foarte bine că toate pensiile de peste 2000 de lei se impozitează cu 10%. Atât pensia de la care pornesc este pensia brută, cât și pensia rezultată în urma procesului de recalculare.

Avem un număr în decizia de pensionare de 49,04468 și un stagiu de cotizare, fiind inspector, evident că are un stagiu de cotizare în condiții normale de muncă, de 42 de ani, o lună și 11 zile. Pentru acești 42 de ani care sunt toți în condiții normale de muncă, calculăm punctele de stabilitate astfel:

  • 25-30 ani, 5 x 0,5 = 2,5 puncte
  • 30 – 35 ani 5 x 0,75 = 3,75 puncte
  • 35 – 42 ani 7 x 1 = 7 puncte
  • 1 lună = 0,08333 puncte

Asta duce la un total de 13,3333 puncte. Deci cu cât stagiul de cotizare este mai mare, cu atât punctele de stabilitate cresc. Aceste 13 puncte se adaugă la cele 49,04468, pe care doamna deja le avea pentru contributivitate, rezultând un număr total de puncte de 62,37801. Acest număr total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință, adică avem 62,37801 x 81, rezultând o pensie, după 1 septembrie, de 5053 de lei, Adică o creștere de 1500 de lei, adică 42% în plus față de pensia pe care o are în plată.

Acest exemplu poate fi în luat în calcul pentru orice om care a lucrat la birou”, a explicat Daniel Baciu la Realitatea PLUS.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel