marți, mai 30, 2023

Câtă pâine poți mânca pe zi. Medicul nutriționist Diana Artene afirmă că mănâncă pâine și că o preferă pe cea făcută în casă.  Folosește drojdie pentru că – din punctul său de vedere – singurul argument care stă în picioare când vine vorba de pâinea «cu maia» (sau «fără drojdie») este că este atât de bună încât teoretic «îngrașă».

Acest «îngrașă» în traducere liberă înseamnă că pâinea făcută cu drojdie este atât de bună încât unele persoane nu se pot opri din mâncat și mai bine o evită într-o atitudine gen «Piei, ispită!»”, spune medicul nutriționist Diana Artene.

Te-ar mai interesa: Cum arată negii cancerigeni din zona intimă. Medic...

„Ideea este extrem de simplă: cu cât îți refuzi mai tare un aliment care îți place cu adevărat de când te știi, cu atât pierzi mai tare controlul asupra mâncatului alimentului respectiv. Adică mentalitatea «Piei, ispită!» îngrașă și nu pâinea sau glutenul.

Și aceasta nu este o bănuială sau o părere personală. Științific știm sigur că în afară de ortorexici și anorexici, orice persoană cu comportament alimentar normal va ceda în fața fructului oprit. Se numește rezistență la dopamină și reprezintă modul de construire a oricărei adicții. Mai mult, noi cercetătorii știm că la nivel de neuron o dată instalată adicția față de mâncare crește riscul dezvoltării adicției și față de alți triggeri cu potențial mult mai nociv: jocuri de noroc, țigări, alcool, droguri sau dependență de adrenalină”, susține Diana Artene.

Te-ar mai interesa: Camera Deputaților amână să voteze proiectul de le...

„Îmi place pâinea albă făcută în casă”

Din acest motiv nu-și refuză alimentele preferate. Așa că mănâncă pâine în fiecare zi. „La început am făcut pâine la mașina de pâine, și era minunată. Mirosul de pâine proaspătă umplea casa și puteam fii sigură că-mi hrănesc familia cu o pâine cu etichetă mai scurtă decât cea de la cola. Folosesc cam 1 kg făină albă 650 direct de la sursă și nu mă stresez că are sau nu fibre, că este sau nu integrală.

Te-ar mai interesa: Niciun medic de familie pentru 12 localități buzoi...

Îmi place pâinea albă făcută de mine, de mama sau de soacra mea. Și – da! – evident că pâinea integrală este mai sănătoasă pentru că multe din vitaminele, mineralele și cam toate fibrele din grâu se pierd în făina cu grad mic de extracție (cu cât este mai mic cu atât făina este mai albă și se obține mai puțină făina per kilogramul de grâu)”. Evident că în rarele ocazii în care cumpără pâine aceasta este pâine integrală.

Te-ar mai interesa: Medic renumit: Diabetul poate fi un prim semn care...

Nu se întâmplă absolut nimic dacă combini proteinele și glucidele

Totuși, medicul Diana Artene afirmă că preferă să-și ia vitaminele și mineralele din fructe, legume, semințe, nuci, sâmburi și leguminoase și să mănânce pâine albă de casă. „În ciuda faptului că știu că pâinea integrală este mai sănătoasă pentru că are mai multe vitamine, minerale și fibre știu cristalin de clar că toate acestea nu se găsesc doar în pâine.

Așa că mănânc pâine de casă făcută din făină albă în fiecare zi. Totuși, să fac pâine la mașina de făcut pâine dura trei ore și douăzeci de minute și totuși am o soacră din Moldova care făcea o pâine împletită așa de frumoasă, gustoasă și pufoasă de nu-ți venea să crezi că e reală. Și totul în mai puțin de o oră pachet complet: frământat, dospit, copt” a spus medicul nutriționist.

Te-ar mai interesa: Medic celebru, despre cel mai toxic produs pe care...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private