Sari la conținut

Multicereale, cereale integrale sau făină integrală? Află care este sortimentul de pâine cel mai bun pentru tine

Din cuprinsul articolului

„Pâinea noastră cea de toate zilele…” este într-adevăr alimentul principal din casele tuturor. Chiar și cei care o evită o înlocuiesc cu produse care conțin aceleași elemente, în încercarea de a ține un regim echilibrat, deoarece nutriționiștii ne îndeamnă de ani buni să renunțăm la făina albă. Și, totuși, într-o mare de produse care au trecute ca ingrediente multicereale, cereale integrale, făină integrală, secară sau „fără gluten” ori „indice glicemic scăzut”, care este cea mai bună alegere?

Sandra Sălăgean

În primul rând, este pâinea un dușman? Nu. Pâinea este o sursă simplă și foarte bună pentru carbohidrați și nu conține grăsimi. Într-adevăr, produsele de panificație din făină albă nu sunt o alegere fericită, din cauza procesului chimic de albire prin care trece grâul atunci când este măcinat. De asemenea, procesul de măcinare a boabelor de grâu pentru producerea făinei albe și a cele integrale duce la o eliberare mai rapidă a glucozei în sânge. Deci, aceste două sortimente fiind contraindicate bolnavilor de diabet sau a celor care vor să slăbească. Mai mult, s-a demonstrat că cei care au consumat un timp îndelungat alimente cu indice glicemic crescut au dezvoltat diabet de tip 2.

Pâinea albă: Este făcută din grâu căruia i-a fost înlăturat germenii și tărâțele, reducându-i astfel consistența în fibre, vitamine din clasa B, vitamina E și minerale precum fier, zinc, magneziu și fosfor.

Pâinea din făină integrală: Este făcută prin măcinarea fină a cerealelor integrale, ceea ce îi oferă culoare brună. Pâinea integrală conține mai multe fibre și minerale decât cea albă, dar ambele au un indice glicemic crescut.

Pâinea din cereale integrale: Are o consistență densă, conține mult grâu și semințe ceea ce o face foarte hrănitoare și are un indice glicemic scăzut. Prin prezența întregului bob de grâu  care este alcătuit din tărâțe (stratul exterior), endospermul (amidonul din stratul mijlociu) și germenii (partea interioară bogată în nutrienți, această pâine este ideală pentru consum zilnic. Cerealele integrale aduc un aport de carbohidrați, proteină, grăsimi nesaturate, vitamine și minerale cât și trei tipuri de fibre: solubile, insolubile și amidon rezistent. Dietele bogate în cereale integrale au fost clasate cu rol important în prevenirea cancerului, a diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare și a obezității. De asemenea, consumarea acestor cereale impiedică sau tratează apariția constipației și a problemelor digestive.

Pâinea din multicereale: Deseori acest tip de pâine conține și o cantitate mare de făină albă, dar chiar și așa, pâinea din multicereale este o alegere mult mai bună comparativ cu cea albă. Nutriționiștii au demonstrat că această pâine are un indice mai scăzut decât produsele clasice și oferă organismului energie cu eliberare treptată.

Pâinea de secară: Acest tip de pâine are o consistență mai densă ca alte produse, deoarece conține mai puțin gluten. Totodată, pâinea de secară nu este lipsită total de gluten, deci nu poate fi adoptată în regimurile „Gluten Free”! Combinația de secară cu cereale integrale este cea mai fericită alegere, fiind cel mai complex amestec de cereale cu beneficii incontestabile pentru organism.

Pâinea cu maia: Are un nivel glicemic scăzut, dar nivelul acidității este ridicat. Pâinea crescută cu maia, nu cu drojdie, nu este foarte bine tolerată de persoanele care suferă de afecțiuni ale stomacului. Ca și beneficiu asupra organismului, contează foarte mult ce ingrediente se folosesc. De preferat sunt soritimentele care includ făină de cereale sau făină de secară.

Fără gluten, bun sau nefolositor?

Produsele de panificație care au marcajul „Gluten free”, adică acelea care nu conțin gluten au fost foarte căutate în urma unui trend alimentar și sunt făcute dintr-un bob hibrid de grâu și orz. Din păcate pentru cei care au consumat produse fără gluten, acest fapt se pare că nu le-a adus niciun beneficiu. Mai exact, nu le-a afectat organismul în niciun fel. Doctorii în nutriție și boli metabolice atenționează că eliminarea glutenului se face doar în urma diagnosticării cu boala celiacă sau a altor boli asemănătoare.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel