Sari la conținut

Primul semn al cataractei, principala cauză de orbire: ”bucuria de scurtă durată”

Din cuprinsul articolului

Cataracta simptome. Studiile arată că peste 70% din persoanele de peste 65 de ani vor dezvolta mai devreme sau mai târziu cataractă, principala cauză de orbire, din lume.

Momentul apariției bolii poate fi marcat de semnul cunoscut sub numele de „bucuria de scurtă durată” , mai exact momentul în care pacientul constată o îmbunătățire a vederii și renunță la purtarea ochelarilor. Desigur, în scurt timp, persoana afectată constată scăderea vederii și încearcă, în zadar, schimbarea ochelarilor. Acesta este momentul în care pacientul trebuie neapărat să consulte un oftalmolog.

Cataracta simptome

Cataracta cauzează anumite tulburări vizuale. Printre acestea se numără: vedere tulbură, neclară sau dublă, disconfort vizual cauzat de lumina farurilor, a lămpilor sau a luminii soarelui, vederea neclară a culorilor,precum și trecerea frecventă de la ochelari la lentile de contact.

Cataracta poate fi congenitală sau dobândită. Studiile arată că aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani suferă de această afecțiune, existând însă cazuri în care această afecțiune poate fi întâlnită și la persoane mai tinere.

Se poate forma pe oricare dintre cele trei straturi ale lentilei: capsula, cortexul sau nucleul. Pe de alta parte, cataractele descoperite in zonele corticale sau nucleare sunt asociate varstelor inaintate. Riscul de a dezvolta cataracte corticale crește, odată cu expunerea excesivă la razele UV.

Complicații

În stadiile avansate, netratată, această afecțiune poate produce complicații grave. De cele mai multe ori, ambii ochi sunt afectați, fără ca scaderea vederii sa fie insotita de durere. Pacientul acuza scaderea progresiva a vederii sau incetosarea acesteia. Se poate intampla ca mai multe tipuri de cataracta sa se dezvolte in cadrul aceluiasi ochi. Calitatea vederii poate fi favorizata sau defavorizata, in functie de tipul cataractei, de lumina zilei sau de lumina difuza. Schimbarea ochelarilor, in nenumarate randuri, este un proces facut in zadar in acest caz, pacientul fiind tot mai nemultumit de calitatea vederii sale.

De-a lungul timpului, persoanele cu un singur ochi afectat ajung sa dezvolte cataracta si pe ochiul sanatos. Aceasta afectiune nu este una dureroasa, nu cauzeaza lacrimare excesiva, roseata sau mancarime la nivelul ochiului.

Contrar parerilor generale, cataracta nu reprezinta o pelicula asemanatoare pielii care acopera ochiul sau lentila. Ea reprezinta o schimbare graduala in structura lentilei unui ochi, care face vederea din ce in ce mai incetosata.

Cauze

Printre factorii care contribuie la apariția cataractei se numără expunerea ochilor la ultraviolete și la radiații. Totodată,persoanele care suferă de diabet sau care sunt hipertensive,pot face cataractă,precum și cele care suferă de anumite boli oftalmologice.

Diagnostic

Examinarea regulată a ochilor rămâne singura modalitate prin care se poate diagnostica cataracta. Dacă ai peste 65 de ani,examinează-ți ochii,cel puțin o dată pe an. Cataracta este detectată cu ajutorul unui examen la ochi care include:un test de acuitate vizuală. Cu ajutorul acestui test se măsoară grafic cât de bine vezi la distanțe diferite. Un alt test este examenul ochilor dilatați.

Se pun câteva picături în ochi pentru a-i dilata. Specialistul folosește o lentilă specială pentru a examina retina și nervul optic și pentru a vedea dacă sunt semne de deteriorare sau dacă sunt prezente alte probleme. Tonometria este o metodă prin care se măsoară presiunea din interiorul ochiului.  Pentru acest test se aplică picături pentru a amorți ochiul.

Tratament

Catarcta nu poate fi vindecată cu medicamente, suplimente alimentare, exerciții sau cu ajutorul instrumentelor optice. Singura modalitate prin care se poate scăpa de această afecțiune este cu ajutorul intervenției chirurgicale.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel