sâmbătă, iunie 3, 2023

La nivel global, peste un miliard de oameni au probleme de vedere, și asta pentru că nu au acces la ochelari. Conform OMS (“Organizația Mondială a Sănătății”), aproximativ 80% din deficiențele de vedere la nivel global sunt considerate evitabile. Astfel, 3 din 4 defecte de vedere pot fi rezolvate în urma unui consult și a achiziției unei perechi de ochelari.

Deși la nivel global oamenii orbesc din cauza lipsei accesului la ochelari, în România și în EU cauzele sunt altele – mai exact, orele petrecute în fața telefonului și a monitorului de lucru au devenit factorul principal al apariției defectelor vizuale.

Te-ar mai interesa: Eliminarea acidului uric. Alimente și băuturi reco...

Cu ocazia Zilei Mondiale a Vederii, campaniile de informare desfășurate de optici medicale din toata lumea  atrag atenția asupra unui factor care afectează din ce în ce mai mulți oameni și care neglijat, poate avea consecințe majore: ecranele digitale. La nivel local, Medic Oftalmolog Dr. Cristina Ciucă de la optica Videt.ro povestete mai multe despre impactul digitalului asupra vederii și cum ne protejăm atunci când petrecem timp in online.

Anul acesta, în data de 10 octombrie, sărbătorim Ziua Mondială a Vederii care urmărește tematica „Vederea pe primul loc” („Vision First”).

Te-ar mai interesa: Cele mai norocoase zodii ale lunii iunie. Ar putea...

Optica Videt atrage atenția cu privire la “Sindromul vederii la calculator” (SVC)

Pentru a crește nivelul de conștientizare la nivel local, medicul oftalmolog dr. Cristina Ciucă vrea să-i încurajeze pe cei care petrec mult timp în fața dispozitivelor digitale să poarte protecția necesară. Problema SVC (“Sindromul vederii la calculator”) este una des întâlnită:

“Folosim acum, mai mult decât oricând, o mulțime de dispozitive digitale, atat în viața personală, cat și în carieră. Când nu suntem lipiți de ecranele de la locul de muncă, urmărim filme în timpul liber, trimitem mesaje pe smartphone și comunicăm mai mereu pe rețelele de socializare. Acest stil de viață e unul pe care nimeni nu îl poate evita, dar trebuie să fim conștienți că ne pune în pericol sănătatea oculară dacă nu luăm vreo măsură de protecție.”                                                                  

Te-ar mai interesa: Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci piz...

Ochelarii pentru calculator sunt protecția de care avem nevoie. 

Aceștia optimizează vederea prin lentilele special tratate pentru a reflecta lumina artificiala emisa de monitoare. Astfel, cresc contrastul și perioada pe care o putem petrece în fața acestor dispozitive.

Fără să realizăm, ne solicităm ore-n șir mușchii ochilor pentru a fixa privirea la aceeași distanță. Mai mult, lipsa clipitului constant conduce la apariția sindromului de ochi uscati. La birou sau atunci când urmărim informații dintr-un monitor, ochii noștri trebuie sa se acomodeze “întocmai ca un aparat foto care autofocusează”. Iată care sunt simptomele:

Te-ar mai interesa: Laptele este mai hidratant decât apa. Studiu surpr...

Cum știm că avem nevoie de ochelari de protecție pentru calculator?

De obicei, primele simptome ale oboselii oculare provocate de ecranele digitale sunt: 

 • durerile de cap, 
 • sensibilitate la lumina, 
 • ochi uscati sau rosii,
 • vederea încețoșată, 
 • senzația de mâncărime a ochilor. 

O vizita la medicul oftalmolog vă va arăta dacă aveți nevoie de ochelari de protectie pentru calculator cu sau fără dioptrii.

Care sunt tipurile de ochelari de protecție pentru calculator?

Ochelarii de protecție pentru calculator pot fi împărțiți în 2 mari categorii:

 • Ochelari pentru corectarea unei erori de refracție (ochelari cu dioptrii)
 • Ochelari pentru protecție la lumina albastră (fără dioptrii)

În general, atunci când vederea devine încețoșată, când ochii sunt uscați sau lăcrimează, când apar dureri oculare și dureri de cap, ochiul are o eroare de refracție necorectat (hipermetropie, astigmatism). 

Te-ar mai interesa: Satisfacția sexuală scăzută la bărbații de vârstă ...

Adesea, medicii oftalmologi identifică apariția unui spasm de acomodație, provocat de activitatea intensă în fața calculatorului, tradusă prin vedere încețoșată la distanță, deși pacientul nu are nevoie de ochelari.

Dacă suferiti de miopie, hipermetropie sau astigmatism, medicul vă va prescrie ochelari cu lentile monofocale sferice sau asferice, iar dacă suferiti de prezbiopie, veți putea alege între lentilele bifocale (vederea de aproape și la distanța) sau cele progresive (pentru apropiere, distanță și intermediar).

Pentru situațiile în care întâmpinați simptome specifice unei erori de refracție necorectate doar după o perioadă intensă în fața calculatorului, veți avea nevoie de ochelari strict de protecție, cu tratamente antireflex.

Ce tratamente antireflex există?

Lentilele de ochelari cu filtru antireflex intensifică claritatea vederii, asigura un contrast optim și previn oboseala oculară prin eliminarea reflexiilor deranjante ale luminii artificiale. Sunt recomandate în special persoanelor care petrec mult timp în fața ecranelor LCD și a dispozitivelor digitale (smartphone, tabletă, laptop), peste 2-3 ore pe zi, constant.

Tratamentele antireflex pot fi aplicate oricărui tip de lentila (monofocale, bifocale, progresive) și pot fi combinate și cu alte tratamente (filtru UV, anti-zgarieturi, hidrofob, oleofob si antistatic).

Dacă petreceti zilnic 7-8 ore în fața calculatorului, medic oftalmolog Cristina Ciucă vă recomandă să efectuați un control oftalmologic o data la 6 luni. În cazul în care petreceti zilnic în medie 3-4 ore în fata calculatorului și a dispozitivelor mobile, recomandarea este să vizitați medicul oftalmolog o data pe an.

În cadrul campaniei de informare pentru Ziua Mondială a Vederii, în perioada 10-17 octombrie 2019, optica medicală Videt oferă gratuit lentile cu protecție pentru calculator la orice achiziție de rame de ochelari de 249 lei pe bază de înscriere online pe site. 

Ziua Mondială a Vederii face parte din programul VISION 2020, inițiat de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și AIPO (Agenția Internațională pentru Prevenirea Orbirii) și este o mișcare globală care are ca scop combaterea fenomenului de orbire prin reducerea de până la 25% a afecțiunilor de vedere evitabile până în anul 2020. Ne aflăm la final de 2019, deci hai să vedem ce spun statisticile care urmăresc această inițiativă. 

Statistici importante despre vedere, la nivel global 

La nivel global, se estimează că aproximativ 1,3 miliarde de oameni trăiesc cu o formă de deficiență a vederii. Principalele rezultate ale statisticilor adunate pe o perioada de 30 de ani arată că:

 • 217 de milioane de persoane au deficiență de vedere moderată sau severă la distanță
 • 36 de milioane de oameni suferă de orbire
 • dintre cei cu orbire și deficiențe de vedere moderate și severe (“MSVI”), 124 de milioane de persoane au erori de refracție necorectate și 65 de milioane au cataractă – aproape 80% din cazurile de orbire și MSVI sunt evitabile
 • prevalența orbirii și a deficienței de vedere combinate a scăzut de la 4,58% în 1990 la 3,37% în 2015.
 • 89% dintre persoanele cu deficiență de vedere trăiesc în țări cu venituri mici și medii
 • 55% dintre persoanele cu deficiență de vedere moderată sau severă sunt femei
 • majoritatea persoanelor cu deficiențe de vedere au peste 50 de ani.

Există o oarecare variație a cauzelor între țări. Spre exemplu, cazurile în care reducerea acuității vizuale este atribuită cataractei sunt mai numeroase în țările cu venituri mici și medii comparativ cu ​​țările unde veniturile sunt mai mari. În țările cu venituri mari, boli precum retinopatia diabetică, glaucomul și degenerarea maculară legată de vârstă sunt mai frecvente.

În rândul copiilor, cauzele deficienței de vedere variază considerabil de la țară la țară. De exemplu, în țările cu venituri mici cataracta congenitală este o cauză principală, în timp ce în țările cu venituri mari este mai probabil să fie retinopatie de prematuritate.

Creșterea și îmbătrânirea populației crește riscul ca mai multe persoane să dobândească deficiențe de vedere. 

Situația din România și Europa de Est

Prin intermediul statisticilor din baza de date Global Vision, au fost estimate tendințele din perioada 1990-2015 în prevalența deficiențelor de vedere și incertitudinile acestora, în funcție de vârstă și sex, pentru 188 de țări din cele 21 de regiuni GBD (“Global Burden of Disease”).

În țară, dar și în zona central estică a Europei, rezultatele despre prevalența brută și standardizată în funcție de vârstă și sex pentru cazurile de orbire și deficiențe de vedere moderate și severe, dar și cele ușoare sau presbiopie sunt:

 • 860.000 de mii de cazuri de orbire au fost înregistrate în zona Europei de Est în anul 2015, iar până în anul 2020 se estimează o scădere la 800.000 de cazuri
 • 6,31 de milioane de persoane au deficiență de vedere moderată sau severă la distanță
 • numărul femeilor care prezintă erori de refracție ușoare, dar și moderate spre severe este mai mare decât în cazul bărbaților
 • nu există o clasificare în funcție de gen în cazul presbiopiei din cauza lipsei de date.

O altă boală oculară care este responsabilă pentru 50% din cazurile de orbire la nivel mondial, însumând 20 de milioane de pacienți, conform unei evaluări în anul 2010 este cataracta.

Conform SRCCR, 98.500 de români s-au operat anul trecut de cataractă, operația de cataractă fiind a doua cea mai frecventă intervenție chirurgicală din țara noastră, după colonoscopie. 

România se află la coada clasamentului european în ceea ce privește numărul de operații de cataractă, mai exact pe locul 25.  Cauza pentru această clasare nu se datorează numărului mai mic de persoane care au nevoie de această operație, ci, în multe cazuri, problema stă în situația materială a celor afectați sau lipsa accesului la asistență medicală, spun medicii: 

Lipsa unui consult oftalmologic la timpul potrivit determină apariția în timp a cataractei. Din cauza nivelul socio-economic al famililor, dar și al lipsei de educației, prea puțini români au resursele necesare să beneficieze de operația pentru cataractă.„, afirmă medicul oftalmolog Cristina Ciucă.

Strategii de abordare a deficienței de vedere la nivel mondial

Aproximativ 80% din deficiențele de vedere la nivel global sunt considerate evitabile. Există intervenții eficiente disponibile pentru prevenirea și tratarea bolilor oculare. De exemplu, eroarea de refracție necorectată poate fi corectată cu ochelari în timp ce operația de cataractă poate reface vederea. Reabilitarea vederii este eficientă și pentru îmbunătățirea funcționării pentru persoanele cu o deficiență de vedere ireversibilă.

Răspunsul OMS

În 2013, la Adunarea Mondială a Sănătății a fost convenită o rezoluție în baza căreia OMS își derulează activitatea de prevenție spre a reduce până la 25% afecțiunile de vedere evitabile.

În ultimii ani, OMS a dezvoltat și implementat mai multe instrumente pentru a sprijini multe țări în evaluarea serviciilor de îngrijire a ochilor:

 • Instrument de evaluare a serviciilor de îngrijire a ochilor
 • Instrument pentru evaluarea diabetului și a retinopatiei diabetice
 • Instrument pentru evaluarea serviciilor și sistemelor de reabilitare

De asemenea, OMS dezvoltă un Raport Mondial despre Viziune. Raportul va oferi recomandări, inclusiv câteva axate pe asigurarea îngrijirii oculare complete și integrate în țările membre. 

Se preconizează că raportul va: 

 • contribui la modelarea agendei globale privind vederea, 
 • asista statele în reducerea prevalenței bolilor oculare, 
 • îmbunătății viața persoanelor cu deficiențe de vedere,
 • atinge obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private