Sari la conținut

Câte banane să mănânci pentru a reduce riscul de cancer

beneficii banane
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Câte banane să mănânci pentru a reduce riscul de cancer! Cercetările au descoperit că amidonul rezistent conținut în fructe reduce riscul anumitor tipuri de cancer ale tractului gastro-intestinal superior prin hrănirea bacteriilor intestinale benefice.

Amidonul este prezent într-o serie de alimente, inclusiv în banane și ovăz, lucru ce favorizează reducerea riscului de a dezvolta o gamă largă de cancere ereditare.

Acest lucru a fost demonstrat de un studiu recent al Universității din Newcastle și publicat în Cancer Prevention Research, o revistă a Asociației Americane pentru Cancer. Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care nu este digerat în intestinul subțire, dar care fermentează în intestinul gros, hrănind bacteriile intestinale benefice, acționând, de fapt, ca o fibră dietetică în sistemul digestiv.

Cercetătorii au descoperit că această substanță poate reduce dezvoltarea cancerului prin modificarea metabolismului bacterian al acizilor biliari și prin reducerea acelor tipuri de acizi biliari care pot deteriora ADN-ul și, în cele din urmă, pot provoca cancer.

„Am descoperit”, a explicat autorul studiului, profesorul John Mathers, „că amidonul rezistent reduce cu peste 60% un număr de cancere, în special cele din intestinul superior (esofag, stomac, tractul biliar, pancreas și duoden).

Aceste rezultate sunt foarte importante, deoarece cancerele din tractul gastrointestinal superior sunt dificil de diagnosticat și adesea nu sunt detectate la timp”.

Studiu:
La studiu au participat aproximativ 1.000 de persoane din diferite părți ale lumii care suferă de sindromul Lynch, o afecțiune ereditară care le expune la un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer înainte de vârsta de 50 de ani.

Dintre aceștia, 463 au primit 30 g de amidon rezistent (sub formă de supliment alimentar) în fiecare zi, timp de doi ani, iar 455 de participanți au primit placebo în aceeași perioadă.

După o urmărire de 20 de ani, cercetătorii au observat că nu a existat nicio diferență între cele două grupuri în ceea ce privește incidența cancerului colorectal, în timp ce în grupul care a primit amidon rezistent (n = 27) au fost mai puține persoane cu cancere ereditare non-colorectale decât în grupul placebo (n = 48).

Amidonul rezistent reduce cu 60% probabilitatea de a dezvolta anumite tipuri de cancer

Rezultatele au confirmat astfel efectul protector al amidonului rezistent împotriva cancerelor non-colorectale. Aceste efecte protectoare au fost deosebit de evidente în cazul cancerelor din tractul gastrointestinal superior (5 diagnostice față de 21 de diagnostice în grupul placebo), inclusiv cancerele esofagian, gastric, biliar, pancreatic și duodenal. În concluzie, 30 g de amidon rezistent pe zi (conținut într-o banană) pare să aibă un efect protector substanțial împotriva cancerelor non-colonorectale pentru pacienții cu o anumită predispoziție.

beneficiile bananelor

„Când am început studiile în urmă cu peste 20 de ani, ne-am gândit că persoanele cu predispoziție genetică la cancerul de colon ne-ar putea ajuta să testăm dacă putem reduce riscul de cancer cu aspirină sau amidon rezistent”, a declarat profesorul John Burn de la Universitatea Newcastle. „Pacienții cu sindromul Lynch prezintă un risc ridicat, deoarece sunt mai predispuși să dezvolte cancere, așa că este vital să aflăm că amidonul rezistent poate reduce la jumătate riscul de apariție a unor cancere.” „Rezultatele studiului sunt interesante”, au concluzionat cercetătorii, „dar sunt necesare investigații suplimentare pentru a consolida concluziile, potrivit Tuday.

Amidonul rezistent fermentează în colon și îl protejează
Amidonul rezistent este un carbohidrat care „rezistă la digestie”, adică nu este descompus de enzimele digestive și nici nu este disponibil pentru absorbție. Prin urmare, reușește să ajungă în intestin aproape complet intact, acționând ca o fibră solubilă și devenind hrană pentru bacteriile „bune” din flora intestinală. Se spune că această funcție reglează nivelurile de inflamație și alte procese legate de dezvoltarea tumorilor. Astfel, fermentarea amidonului rezistent duce la producerea de acizi grași cu lanț scurt, în special butirat, care este benefic pentru sănătatea celulelor colonului, deoarece duce la o scădere a pH-ului și la o reducere puternică a inflamației.

Dar beneficiile sale nu se opresc aici. Potrivit unor studii recente, amidonul rezistent îmbunătățește, de asemenea, sensibilitatea la insulină, reduce nivelul de zahăr din sânge și pofta de mâncare, ajută la pierderea în greutate și ameliorează tulburările digestive (de exemplu, pare a fi util în combaterea bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi rectocolita ulcerativă și boala Crohn, dar și a constipației sau diareei, sau a diverticulitei).

În ce alimente se găsește amidonul rezistent?

Amidonul rezistent se găsește în mod natural în multe alimente bogate în amidon, printre care:

  • banane (cu cât sunt mai necoapte, cu atât conțin mai multe)
  • amidon de cartofi (cu cât este mai gătit, cu atât se reduce mai mult)
  • cartofi albi (cu cât sunt mai fierți, cu atât se reduce mai mult)
  • leguminoase (fasole, linte, năut)
  • orez basmati
  • orez alb și brun
  • grâu
  • porumb.

Dar poate fi administrat și sub formă de supliment sub formă de pulbere. Doza folosită în cadrul studiului a fost echivalentul unei banane pe zi, verde, dar nu prea mult.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: