Sari la conținut

Câte cafele poți să bei într-o zi. Atenție! Aceasta este cantitatea care te poate omorî

Consumul de cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Adevărul despre cafea

Cofeina are beneficiile ei, dar poate crea și probleme. Aflați când devine dăunătoare și dacă trebuie să reduceți consumul.

Dacă depinzi de cofeină pentru a te trezi și a-ți continua ziua, nu ești singur. Milioane de oameni depind de cofeină în fiecare zi pentru a rămâne activi și pentru a-și îmbunătăți concentrarea.

Ce înseamnă prea multă cofeină?

Până la 400 de miligrame (mg) de cofeină pe zi par a fi sigure pentru majoritatea adulților sănătoși. Aceasta este aproximativ cantitatea de cofeină din patru căni de cafea, 10 cutii de cola sau două băuturi energizante.

Rețineți că conținutul real de cofeină din băuturi variază foarte mult, în special între băuturile energizante.

Cofeina sub formă de pudră sau cea lichidă poate furniza niveluri toxice de cofeină, a avertizat Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente.

O singură linguriță de cofeină sub formă de pudră este egală cu aproximativ 28 de cești de cafea. Acele niveluri ridicate de cofeină pot cauza probleme grave de sănătate și posibil deces.

Deși utilizarea cofeinei poate fi sigură pentru adulți, nu este o idee bună pentru copii. Adolescenții și adulții tineri trebuie să fie avertizați cu privire la consumul excesiv de cofeină și la amestecarea cofeinei cu alcool și alte medicamente.

Femeile care sunt însărcinate sau care încearcă să rămână însărcinate și cele care alăptează ar trebui să discute cu medicii lor posibilitatea de a limita consumul de cofeină la mai puțin de 200 mg pe zi.

Chiar și în rândul adulților, consumul excesiv de cofeină poate provoca efecte secundare neplăcute. Iar cofeina poate să nu fie o alegere bună pentru persoanele care sunt foarte sensibile la efectele sale sau care iau anumite medicamente.

Bei mai mult de 4 cesti de cafea pe zi

Poate doriți să reduceți aportul de cofeină dacă beți mai mult de 4 căni de cafea pe zi (sau echivalentul) și aveți efecte secundare precum:

  • durere de cap;
  • insomnie;
  • nervozitate;
  • iritabilitate;
  • urinare frecventă sau incapacitatea de a controla urinarea;
  • tahicardie;
  • spasme musculare

Chiar și o cantitate mică te poate face să te simți încordat.

Unii oameni sunt mai sensibili la cofeină decât alții. Dacă sunteți susceptibil la efectele cofeinei, chiar și cantitățile mici pot duce la efecte nedorite, cum ar fi neliniște și probleme de somn.

Modul în care reacționați la cofeină poate fi parțial determinat de cât de multă cofeină sunteți obișnuit să beți. Persoanele care nu beau cofeină în mod regulat tind să fie mai sensibile la efectele acesteia.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel