sâmbătă, iunie 25, 2022

Cofeina are beneficiile ei, dar poate crea și probleme. Aflați când devine dăunătoare și dacă trebuie să reduceți consumul.

Dacă depinzi de cofeină pentru a te trezi și a-ți continua ziua, nu ești singur. Milioane de oameni depind de cofeină în fiecare zi pentru a rămâne activi și pentru a-și îmbunătăți concentrarea.

Ce înseamnă prea multă cofeină?

Până la 400 de miligrame (mg) de cofeină pe zi par a fi sigure pentru majoritatea adulților sănătoși. Aceasta este aproximativ cantitatea de cofeină din patru căni de cafea, 10 cutii de cola sau două băuturi energizante.

Te-ar mai interesa: Cele mai frecvente tipuri de cancer la tineri. Pre...

Rețineți că conținutul real de cofeină din băuturi variază foarte mult, în special între băuturile energizante.

Cofeina sub formă de pudră sau cea lichidă poate furniza niveluri toxice de cofeină, a avertizat Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente.

O singură linguriță de cofeină sub formă de pudră este egală cu aproximativ 28 de cești de cafea. Acele niveluri ridicate de cofeină pot cauza probleme grave de sănătate și posibil deces.

Deși utilizarea cofeinei poate fi sigură pentru adulți, nu este o idee bună pentru copii. Adolescenții și adulții tineri trebuie să fie avertizați cu privire la consumul excesiv de cofeină și la amestecarea cofeinei cu alcool și alte medicamente.

Te-ar mai interesa: Cât de periculos este leșinul: 5 semne care alerte...

Femeile care sunt însărcinate sau care încearcă să rămână însărcinate și cele care alăptează ar trebui să discute cu medicii lor posibilitatea de a limita consumul de cofeină la mai puțin de 200 mg pe zi.

Chiar și în rândul adulților, consumul excesiv de cofeină poate provoca efecte secundare neplăcute. Iar cofeina poate să nu fie o alegere bună pentru persoanele care sunt foarte sensibile la efectele sale sau care iau anumite medicamente.

Te-ar mai interesa: Boala lui Traian Băsescu. Profesorul Ciurea: E o d...


Bei mai mult de 4 cesti de cafea pe zi

Poate doriți să reduceți aportul de cofeină dacă beți mai mult de 4 căni de cafea pe zi (sau echivalentul) și aveți efecte secundare precum:

  • durere de cap;
  • insomnie;
  • nervozitate;
  • iritabilitate;
  • urinare frecventă sau incapacitatea de a controla urinarea;
  • tahicardie;
  • spasme musculare

Chiar și o cantitate mică te poate face să te simți încordat.

Unii oameni sunt mai sensibili la cofeină decât alții. Dacă sunteți susceptibil la efectele cofeinei, chiar și cantitățile mici pot duce la efecte nedorite, cum ar fi neliniște și probleme de somn.

Te-ar mai interesa: Usturoi: cum să-l folosești pentru curățarea arter...

Modul în care reacționați la cofeină poate fi parțial determinat de cât de multă cofeină sunteți obișnuit să beți. Persoanele care nu beau cofeină în mod regulat tind să fie mai sensibile la efectele acesteia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private