Sari la conținut

Noi studii: Câte doze de vaccin ar trebui să fie administrate persoanelor care au avut covid?

dozele de vaccin AstraZeneca
Indemn pentru vaccinare al unui medic psihiatru

Câte doze de vaccin ar trebui să fie administrate persoanelor care au avut covid?Oamenii care au avut Covid ar trebui să primească o singură doză de vaccin, sugerează studiile

Noi studii arată că o singură doză de vaccin poate amplifica foarte mult nivelul anticorpilor la cei care s-au recuperat de la coronavirus, conform New York Times.

Aproape 30 de milioane de persoane din Statele Unite – și probabil multe altele ale căror boli nu au fost niciodată diagnosticate – au fost infectate cu coronavirusul până acum. Ar trebui ca acești oameni să fie încă vaccinați?

Două noi studii răspund la această întrebare cu un da emfatic.

Câte doze de vaccin ar trebui să fie administrate persoanelor care au avut covid?

De fapt, cercetarea sugerează că pentru aceste persoane este suficientă o singură doză de vaccin pentru a-și turboalimenta anticorpii și pentru a distruge coronavirusul – și chiar unele variante mai infecțioase.

Rezultatele acestor noi studii sunt în concordanță cu concluziile altor două publicate în ultimele câteva săptămâni. Luate împreună, cercetarea sugerează că persoanele care au avut Covid-19 ar trebui să fie imunizate – dar o singură doză de vaccin poate fi suficientă.

„Cred că este o rațiune puternică pentru motivul pentru care persoanele care anterior erau infectate cu Covid ar trebui să primească vaccinul”, a declarat Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto care nu a fost implicată în noua cercetare.

Răspunsul imun al unei persoane la o infecție naturală este foarte variabil. Majoritatea oamenilor produc cantități abundente de anticorpi care persistă mai multe luni. Dar unii oameni care au avut simptome ușoare sau nu au simptome ale Covid-19 produc puțini anticorpi, care scad rapid la niveluri nedetectabile.

Dr. Gommerman: oricine s-a recuperat de la Covid-19 produce suficienți anticorpi pentru a se proteja împotriva virusului.

Ultimul studiu, care nu a fost încă publicat într-o revistă științifică, a analizat probe de sânge de la persoanele care au avut Covid-19. Descoperirile au sugerat că sistemul lor imunitar ar avea probleme cu apărarea B.1.351, varianta coronavirusului identificată pentru prima dată în Africa de Sud.

Dar o singură doză a vaccinului Pfizer-BioNTech sau Moderna a schimbat semnificativ imaginea: a amplificat cantitatea de anticorpi din sângele lor de o mie de ori – „un impuls masiv, masiv”, a declarat Andrew T. McGuire, imunolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, care a condus studiul.

Anticorpii utilizați ca probe de la toți participanții ar putea neutraliza nu numai B.1.351, ci și coronavirusul care a cauzat epidemia SARS în 2003.

Cercetătorii au obținut probe de sânge de la 10 voluntari din Seattle Covid Cohort Study care au fost vaccinați la câteva luni după contractarea coronavirusului. Șapte dintre participanți au primit vaccinul Pfizer-BioNTech și trei au primit vaccinul Moderna.

Sângele prelevat la aproximativ două până la trei săptămâni după vaccinare a arătat o creștere semnificativă a cantității de anticorpi comparativ cu probele recoltate înainte de vaccinare. Cercetătorii nu știu încă cât timp va persista cantitatea crescută de anticorpi, dar „sperăm că vor rezista mult timp”, a spus dr. McGuire.

Cercetătorii au observat, de asemenea, creșteri ale celulelor imune care își amintesc și combat virusul, a spus dr. McGuire. „Se pare destul de clar că le sporim imunitatea preexistentă”, a spus el.

Într-un alt studiu nou, cercetătorii de la Universitatea din New York au descoperit că o a doua doză de vaccin nu a adus deloc prea multe beneficii pentru persoanele care au avut Covid-19 – fenomen care a fost observat și în cazul vaccinurilor pentru alte virusuri.

În acel studiu, majoritatea oamenilor fuseseră infectați cu coronavirusul cu opt sau nouă luni mai devreme, dar s-au observat anticorpii crescând de la o sută la o mie de ori atunci când li s-a administrat prima doză de vaccin. Cu toate acestea, după a doua doză, nivelurile de anticorpi nu au mai crescut.

„Este un adevărat testament al puterii memoriei imunologice că primesc o singură doză și au o creștere uriașă”, a spus dr. Mark J. Mulligan, directorul N.Y.U. Langone Vaccine Center și autorul principal al studiului.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: