Categories: Stil de viaţă

Câte ouă mănânci într-o săptămână? Află care este cifra corectă

Chiar dacă tentaţia e mare, nu exagera cu ouăle, mai ales de Paște. Dacă mănânci mai mult de şase pe săptămână este extrem de riscant pentru sănătate.

Persoanele care consumă mai mult de şase ouă pe săptămână au un risc mai mare de a muri din diverse cauze, indică un studiu realizat pe bărbaţi şi publicat săptămâna trecută, în „The American Journal of Clinical Nutrition“.

Medicii români le recomandă adulţilor să se limiteze la două-trei ouă fierte pe săptămână şi să se asigure că sunt proaspete. Copiii, în schimb, pot consuma şi şase ouă pe săptămână, pentru că ei au un necesar de lipide mai mare. 


Colesterol din belşug
şi ateroscleroză

Cercetătorii americani au analizat consumul de ouă şi mortalitatea la un grup de peste 21.000 de bărbaţi cu vârste între 40 şi 86 de ani. Într-un interval de 20 de ani, medicii au completat chestionare anuale despre consumul zilnic de ouă, despre incidenţa atacului vascular cerebral şi a atacului de cord, diabet, nivelul colesterolului, consumul de alcool şi tutun. Bărbaţii care au mâncat mai mult de şase ouă pe săptămână au prezentat un risc cu 23 la sută mai mare de a muri din diverse cauze.

Nutriţioniştii explică faptul că un ou conţine aproximativ 200 de miligrame de colesterol.

„Oul este unul dintre alimentele cu cel mai mare nivel de colesterol. Consumate în exces, ouăle pot cauza ateroscleroză, care, la rândul ei, poate duce la o incidenţă crescută a atacurilor vasculare sau de cord“, afirmă Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul de diabet şi obezitate Moşilor din Bucureşti.

Nivelul de colesterol din ouă nu diferă în funcţie de provenienţa lor. „Toate ouăle au colesterol mult. În plus, la cele de raţă şi de gâscă este nevoie de mai multă prudenţă, deoarece pot purta salmonela. Din acest motiv, aceste ouă trebuie fierte până se întăresc“, recomandă nutriţionistul Eduard Adamescu.

O persoană sănătoasă nu trebuie să consume mai mult de două-trei ouă pe săptămână. „Copiii nu au restricţii, pentru că ei au un necesar de lipide mai mare“, adaugă specialistul. Totuşi, nutriţioniştii nu le recomandă nici micuţilor mai mult de şase ouă pe săptămână.

Cel mai bun mod de preparare este fierberea. Ouăle mai pot fi pregătite în tigaie de teflon fără ulei sau făcute ochiuri româneşti în apă clocotită. Specialiştii mai recomandă să fii atent la termenul de valabilitate imprimat pe ouă şi să iei în considerare faptul că cele de ţară rezistă maximum două săptămâni.

Recent Posts

ACUPUNCTURA poate fi de folos în combaterea asteniei de primăvară

Acupunctura reprezintă o ramură a medicinei tradiționale chineze, cu indicație specială în combaterea asteniei de…

8 ore ago

LISTA spitalelor ce vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în Capitală în perioada 1-6 mai

Nouă spitale de adulţi şi copii şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală…

9 ore ago

Ce ZODII nu pot păstra un SECRET. Nativii cei mai indiscreţi

Semnul zodiacal în care ne naștem poate influența anumite trăsături de personalitate. Pentru unele zodii…

9 ore ago

INSP: Aproape 900 de cazuri noi de rujeolă în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că, în perioada 1 ianuarie 2023-28 aprilie…

10 ore ago

80% în plus la PENSII. BONUS pentru anumite categorii de persoane

Pensionarii vor primi începând cu luna mai deciziile cu pensiile majorate, iar pensiile majorate şi…

10 ore ago

FOTO. Băieţelul vândut de familia din Gorj pe 500 de lei, adus înapoi din Germania

Băieţelul de şase ani din Gorj, care ar fi fost vândut pentru câteva sute de…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia