Sari la conținut

Categoria de pensionari scutită de plata impozitului după recalculare

pensie
Sursă foto:arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Se discută tot mai intens despre creșterea pragului de impozitare pentru anumite categorii de pensionari, un pas care ar aduce beneficii acestora. Șeful Casei de Pensii este de acord cu Marcel Ciolacu și a anunțat că există posibilitatea modificării Codului Fiscal pentru a ridica pragul de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei. Anunțul a fost făcut ieri, la Digi24.

Astfel, pensionarii din această categorie nu vor mai fi obligați să plătească 10% impozit pe sumele care depășesc 2.000 de lei.

O altă schimbare importantă va avea loc de la 1 septembrie. Pragul de impozitare al pensiilor va crește, lăsând mai mulți bani în buzunarele pensionarilor. O nouă categorie de pensionari nu va mai plăti impozit pe pensie după recalculare.

Anunț OFICIAL

„Această schimbare poate fi implementată oricând, deoarece este vorba de o modificare a Codului Fiscal. Nu are legătură cu legea pensiilor și, într-adevăr, în ultima perioadă, majorarea pensiilor a fost succesivă,” a declarat oficialul.

Anul trecut și anul acesta, valoarea pensiilor a crescut, ceea ce impune ridicarea pragului de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

„Nu există niciun impediment în efectuarea acestei modificări, este vorba despre fiscalitate”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

În prezent, impozitul pe pensie este de 10% din ceea ce depășește pensia de 2.000 de lei. Astfel, dacă ai o pensie de 3.000 de lei, plătești un impozit de 10% din diferența de 1.000 de lei, adică 100 de lei.

„Putem implementa imediat această schimbare odată ce actul normativ este publicat în Monitorul Oficial”, a adăugat Daniel Baciu. Premierul Ciolacu a sugerat că pragul de impozitare al pensiei va crește, probabil la 3.000 de lei.

„Costul vieții a crescut și au avut loc anumite indexări, așa că este necesară o ajustare a pragului pentru a reflecta puterea de cumpărare actuală a 2.000 de lei. Trebuie să facem o nouă raportare și să stabilim pragul nominal de unde începe impozitarea. Este firesc să realizăm această modificare concomitent cu recalcularea pensiilor”, a spus premierul Ciolacu la Realitatea TV.

Cum se aplică impozitul?

  • La o pensie de 2.500 de lei, vei plăti 50 de lei impozit.
  • La o pensie de 3.000 de lei, impozitul este de 100 de lei.
  • La o pensie de 4.000 de lei, impozitul este de 200 de lei.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel