joi, august 18, 2022

Cauza nebănuită a pierderilor de memorie poate fi deshidratarea. O alimentaţie săracă în grăsimi şi bogată în vitamine şi nutrienţi, o hidratare corespunzătoare și odihna reprezintă cei mai uşori paşi spre o memorie de fier. Câteva activităţi spotive întregesc tabloul pentru o activitate cerebrală fără prea mari probleme.

Alimentaţia este un element cheie în prevenirea tulburărilor de memorie. Chimicalele din creier pot fi influenţate de ceea ce mâncăm, iar alimentaţia poate conduce la schimbări în gândire şi comportament.

Te-ar mai interesa: A ajuns la medic din cauza unei banale iritații pe...

„Nu există o alimentaţie specifică menită să ţină la distanţă probleme de memorie, însă trebuie să menţineţi un stil de viaţă sănătos per total, care să înceapă cel târziu în perioada adultului tânăr (la vârsta de 20 de ani), şi să se menţină toată viaţa”, recomandă prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Specialiştii recomandă să nu săriţi peste micul dejun, ci să consumaţi alimente uşor digerabile (paste, cereale integrale, linte, tăiţei, orez). Aceste produse au un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că menţin nivelul zahărului din sânge stabil.

Te-ar mai interesa: Vitamina esențială pentru femei. Medic: ”Le-am pre...

Uleiul de peşte trebuie să facă şi el parte din alimentaţie, datorită conţinutului de acizi graşi care stimulează activitatea cerebrală.

Cauza nebănuită a pierderilor de memorie

Deshidratarea organismului poate duce şi ea la confuzie şi tulburări ale memoriei

„Deshidratarea acută este vinovată de apariţia tulburărilor pe perioade scurte, cauzate în special de oboseală. Pentru a remedia situaţia, e suficient să beţi o limonadă rece şi să continuaţi să refaceţi nivelul optim de lichide. În plus, este bine să limitaţi consumul de băuturi alcoolice şi tutunul. Reduceţi consumul de alcool la 1-2 pahare de vin (bărbaţii) şi unul singur pentru femei, şi consumaţi vinul după mâncare”, recomandă medicul Nicolae Hâncu.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre un produs farmaceutic. Medic: Nu e...

Între 7 şi 9 ore de somn

Somnul permite creierului să consolideze noile cunoştinţe acumulate şi chiar să întregească amintirile care au fost uitate parţial, arată un studiu publicat în revista Nature. Concret, în timpul somnului, sunt consolidate legăturile dintre celulele nervoase ale creierului, lucru care stimulează procesul de învăţare şi memorare.

„Epuizarea vitală a organismului apare dacă nu aţi dormit între 7 şi 9 ore. Dacă dormi mai mult, te trezeşti năucit, iar dacă dormi mai puţin eşti obosit, iar tulburările de memorie sunt preţul pe care trebuie să îl plăteşti. Orele târzii de culcare şi trezire favorizează apariţia hemodinamicii cerebrale, care răspunde de vivacitatea memoriei”, detaliază specialistul.

Te-ar mai interesa: Trei zodii care au noroc cu carul. Te afli printre...

Faceţi mişcare zilnic

Pentru a ţine creierul în priză şi a preveni tulburările de memorie, organismul are nevoie şi de mişcare.

„Creierul poate fi menţinut în formă şi prin exerciţiu fizic de intensitate moderată practicat zilnic”, subliniază medicul Hâncu.

Exerciţiile fizice ajută la creşterea fluxului sanguin cerebral, lucru benefic pentru înmulţirea celulelor nervoase.

Cauza nebănuită a pierderilor de memorie

Depresia agravează pierderile de memorie

Pierderile de memorie şi lipsa de concentrare au devenit un simptom comun în zilele noastre. Dacă până acum simptomele apăreau de regulă la persoanele în vârstă sau bolnave, acum îşi fac simţită prezenţa şi la adulţi şi tineri, oamenii care trăiesc în condiţii de stres.

Te-ar mai interesa: Dr. Pautov dezvăluie un secret știut doar de medic...

În acest context, tulburările de memorie sunt un efect iminent al depresiei, al stărilor de anxietate şi fobiilor sociale, susţin specialiştii. „Creierul are capacitatea de a uita lucruri neplăcute şi anumite detalii, acesta fiind un mecanism de apărare care ne ajută să mergem mai departe fără să ne pierdem sănătatea psihică. Atunci când uităm frecvent evenimente recente din cauza stresului şi a stărilor anxioase este nevoie de tratament. Ulterior, memoria îşi va reveni”, explică psihoterapeutul Alina Zevedei. Pentru ca situaţia să nu se agraveze, este bine să faceţi liste de priorităţi şi să bifaţi lucrurile pe măsură ce le rezolvaţi.

Este bine să vă notaţi ce vorbiţi cu cineva şi consideraţi important. Creierul are nevoie şi de răgaz pentru asimiliarea informaţiilor, iar o plimbarea în aer liber este cea mai la îndemână modalitate de relaxare. Aşa, creierul se oxigenează şi funcţionează mai bine.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private