Sari la conținut

De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer. 8 cauze total neașteptate

De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer. 8 cauze total neașteptate.

Până acum, oamenii de știință au demonstrat că unele dintre cele mai comune cauze ale cancerului sunt genetica, expunerile la mediu, factorii socio-economici. În ultimii ani, Cancerul a crescut rapid ca fiind una dintre principalele cauze de deces, dar cunoașterea riscului vă poate ajuta să evitați acest diagnostic devastator.  Potrivit Institutului Național al Cancerului, aproximativ 39,6% dintre bărbați și femei vor fi diagnosticați cu cancer la un moment dat în viața lor.

Ce cauzează cancerul? Obezitatea, alimentația slabă, dezechilibrul hormonal și inflamația cronică sunt toate cauzele binecunoscute ale cancerului. Cu toate acestea, există unele cauze ale cancerului care nu sunt atât de evidente, conform draxe.com. Știai că expunerile zilnice și obiceiurile aparent inofensive ar putea crește riscul de cancer? Iată câteva dintre cele mai surprinzătoare lucruri legate de cancer …

De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer. 8 cauze cancer total neașteptate

1. Cauze cancer. Ambalajul pentru alimente

Ce cauzează cancerul? Mâncare, nu? Auzim adesea că alegerile noastre dietetice influențează riscul de cancer, dar ambalajul poate juca, de asemenea, un rol. Ambalajele pentru fast-food, cum ar fi învelitoarele și cutiile, conțin adesea substanțe chimice perfluorurate.

Cunoscute și sub denumirea de PFC și PFAS, aceste căptușeli rezistente la grăsimi și pete din ambalaje migrează cu ușurință din ambalaj și în alimente. Aceste substanțe chimice sunt legate de orice, de la cancer și probleme de dezvoltare la probleme de reproducere, afectarea funcției imune și alte efecte asupra sănătății.

2. Locul în care locuiți

Un studiu din 2017 publicat în revista Cancer a constatat că în Statele Unite, zonele cea mai slabă calitate a aerului, apei, pământului, mediu construit și factorii sociodemografici se confruntă cu o incidență crescută a cancerului.

Calitatea slabă a aerului și mediul construit (prezența autostrăzilor majore, disponibilitatea transportului public și a locuințelor) s-au corelat cel mai puternic cu ratele ridicate de cancer. Aceste descoperiri s-au aplicat atât bărbaților, cât și femeilor, cu cancer de prostată și de sân cel mai puternic asociat cu mediul sărac.

Pe de altă parte, alte cercetări arată că cartierele minoritare se confruntă cu un risc mai mare de cancer din cauza poluării aerului.

3. Lumânările parfumate și odorizante

Cercetătorii au măsurat nivelurile de „substanțe chimice organice volatile” în șase case din York, Anglia, pe parcursul a cinci zile. Au cerut fiecărui rezident să noteze lumânările parfumate, odorizantele și produsele de curățare pe care le foloseau, inclusiv cât de des le foloseau. Apoi, au testat aerul din fiecare casă.

Limonenul este o substanță chimică sintetică utilizată pentru a crea mirosuri de citrice. Limonenul s-a dovedit a fi vinovatul numărul unu detectat. În mod surprinzător, casele care utilizează cele mai parfumate produse au fost pozitive pentru cele mai mari cantități de limonen.

Limonenul eliberat în aer reacționează cu ozonul pentru a crea formaldehidă. Aceasta a fost legată de o serie de tipuri de cancer diferite, inclusiv leucemia mieloidă și cancerul nazofaringian. Pericolele parfumurilor sintetice variază și dincolo de cancer. Parfumurile false sunt legate de haosul hormonal, astmul și alte probleme grave de sănătate.

4. Cauze cancer. Mâncarea prăjită

Ce cauzează cancerul? Legătura cancerului cu mâncarea prăjită și inflamația poate să nu fie o surpriză, dar există mai multe lucruri în această ecuație. Acrilamida este o substanță chimică creată în alimentele cu amidon, cum ar fi cartofii și pâinea prăjită, atunci când sunt gătite la temperaturi mai ridicate.

Prăjirea, coacerea sau fierberea alimentelor cu amidon peste 120 grade C pare să declanșeze formarea acrilamidei. Studiile sugerează că acrilamida poate afecta ADN-ul și poate provoca cancer la animale. Din acest motiv, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a numit acrilamida drept „cancerigen probabil”, dar până în prezent, consumul de alimente care conțin acrilamidă nu a fost direct legat de creșterea riscului de cancer la om.

Evitarea cartofilor prăjiți și a chipsurilor este o modalitate excelentă de a elimina acrilamida și excesul de calorii. Când vine vorba de scăderea cauzatorilor de cancer în carnea gătită, puteți reduce nivelurile de HCA utilizând marinate pe bază de oțet în loc de cele zahărite și incluzând lucruri precum turmeric, usturoi și ierburi precum rozmarinul.

5. Cauze cancer. Rumegușul

Despre acest tip de cauză s-ar putea să nu fi auzit până acum. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat și rumegușul ca fiind cancerigen pentru om. Un studiu a observat că muncitorii din domeniul mobilei și alți muncitori expuși la rumeguș au mai multe șanse să dezvolte o formă de cancer nazal numită adenocarcinom.

Praful de foioase, inclusiv fagul și stejarul, prezintă cel mai mare risc. Vă puteți controla expunerea la rumeguș prin sisteme de ventilație bine proiectate și/sau protecție respiratorie.

6. Cauze cancer. Anumite creme de protecție solară

În timp ce expunerea pe o perioadă îndelungată la soare poate provoca cancer, utilizarea excesivă a unui tip greșit de protecție solară prezintă și riscurile sale. Benzofenona-3 (sau oxibenzona), un ingredient obișnuit în produsele de protecție solară, produce radicali liberi, care pot declanșa deteriorarea ADN-ului și creșterea cancerului. FDA limitează benzofenona-3 la 6 la sută din cauza a ceea ce agenția numește eficacitatea sa în protejarea împotriva razelor UV.

7. Lipsa razelor solare

Potrivit cercetătorilor de la Moores Cancer Center de la Universitatea din California, San Diego, aproximativ 250.000 de cazuri de cancer colorectal și 350.000 de cazuri de cancer de sân ar putea fi prevenite la nivel mondial prin creșterea nivelului de vitamina D3.

Cercetătorii au examinat asocierea dintre vitamina D și cancer folosind măsurători prin satelit ale soarelui și acoperirii norilor. Au luat aceste informații și au analizat nivelurile serice de vitamina D3 din sânge. În cele din urmă, cercetătorii au descoperit o corelație inversă între vitamina D din ser și riscul de cancer colorectal și de sân.

Adică cu cât este mai puțină vitamina D, cu atât este mai mare riscul. Deși prea multă lumină solară poate fi dăunătoare pielii, soarele este cea mai bună sursă de vitamina D. Pur și simplu nu exagerați și nu uitați să vă verificați în mod regulat nivelul de vitamina D.

8. Cauze cancer. Lucrul în tura de noapte

Aproape 15 la sută dintre americani lucrează în tura de noapte. Conform unui număr de studii ample, această muncă târzie în noapte poate crește riscul de cancer la unii oameni. Într-un studiu efectuat pe șoareci, cercetătorii MIT au descoperit că două gene însărcinate cu controlul ritmului circadian al celulelor – ciclul de 24 de ore care reglează când mergem la somn și când ne trezim – funcționează și ca supresoare tumorale.

Având în vedere că ritmul circadian central al corpului (cunoscut și sub numele de „ceasul principal” al corpului) funcționează în primul rând ca răspuns la lumină și întuneric din mediu, schimbările nocturne interferează cu ritmul circadian natural al corpului.

În studiu, cercetătorii au împărțit șoarecii în două grupuri; un grup de șoareci a trecut printr-un program normal de lumină (12 ore de lumină și 12 ore de întuneric). Cercetătorii au expus celălalt grup la încă 8 ore de lumină la fiecare 2-3 zile. În comparație cu grupul de control, șoarecii expuși la iluminare anormală au experimentat o creștere tumorală mai rapidă și mai agresivă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.