Sari la conținut

Cauze uimitoare ale trombozei venoase profunde. Cum să reduci riscul afecțiunii grave?

formarea cheagurilor de sânge

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune gravă care îți poate pune sănătatea în pericol. Aceasta apare atunci când se formează un cheag de sânge într-o venă, adesea situată adânc în interiorul organismului. Tromboza venoasă profundă, sau TVP, se manifestă în cele mai multe cazuri la nivelul coapselor și membrelor inferioare.

Aceste cheaguri de sânge îți pot pune sănătatea și viața în pericol. De aceea, este important să știi care sunt primele semne, cum se deosebesc de vânătăile normale și cum le poți preveni.

Această afecțiune a devenit mult mai cunoscută din cauza administrării vaccinului AstraZeneca, întrucât poate provoca aceste simptome ca reacție adversă. Cu toate acestea tromboza venoasă profundă poate avea multe alte cauze.

Cauzele neașteptate ale trombozei venoase profunde

Dr. Vasi Rădulescu dezvăluie câteva dintre cauzele neașteptate ale trombozei venoase profunde, o afecțiune care nu trebuie niciodată ignorată. În anumite cazuri poate avea complicații grave.

Profesia de atlet

O nouă cercetare sugerează că sportivii, în special cei care fac evenimente de anduranță, cum ar fi maratoanele, ar putea face cheaguri mai des. Aceștia sunt mai predispuși să se deshidrateze sau să se accidenteze. Simptomele TVP sunt ușor de confundat cu probleme legate de sport. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă observați umflături, vânătăi neașteptate sau o durere în braț, picior sau mai ales în piept.

Boala inflamatorie intestinală

Atunci când aveți boala Crohn, colită ulcerativă sau o altă boală intestinală, este posibil să aveți un risc dublu sau chiar triplu față de riscul normal de formare a cheagurilor de sânge. Persoanele cu aceste afecțiuni sunt mai predispuse să fie deshidratate, să se odihnească la pat sau să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală. Inflamația care cauzează bolile intestinale poate fi legată și ea de cheagurile de sânge.

Vitamina D scăzută

Cercetătorii unui mic studiu au descoperit că nivelurile de vitamina D la 82 de persoane care au avut TVP fără cauză cunoscută erau mai mici decât la 85 de persoane care nu avuseseră niciodată TVP. Adulții au nevoie de 600 până la 800 UI de vitamina D pe zi. O puteți obține din somon, ton, brânză și gălbenușuri de ou. Sau petreceți până la 30 de minute la soare de două ori pe săptămână. Vă puteți verifica nivelul de vitamina D cu un test de sânge.

Medicamente cu hormoni sexuali

Pilulele contraceptive și terapia de substituție hormonală (HRT) pentru menopauză au estrogen, un hormon feminin esențial care poate face ca sângele să se coaguleze mai ușor. Șansa este mică: Doar 1 din 1.000 de femei care iau pilule contraceptive în fiecare an fac TVP. Dar șansele pot fi mai mari dacă folosiți un plasture, care are cu 60% mai mult estrogen decât o pilulă, sau dacă sunteți la risc și din alte motive. Bărbații care folosesc testosteron, un hormon masculin, sunt, de asemenea, mai predispuși să facă cheaguri.

Supraponderabilitatea

O greutate în plus, mai ales în jurul mijlocului, pune mai multă presiune asupra venelor din pelvis și picioare, ceea ce poate dubla șansele de TVP. Dacă indicele de masă corporală (IMC) este de 25 sau mai mult și luați și pilule contraceptive hormonale, unele cercetări sugerează că șansele dvs. pot crește de până la zece ori. Exercițiile fizice regulate sunt cea mai bună apărare împotriva unui cheag de sânge, în plus, vă pot ajuta să pierdeți în greutate.

Fumatul

Afectează modul în care sângele se coagulează și curge prin corp. Orice cantitate de fumat, chiar și doar ocazional, vă afectează inima și vasele de sânge. Fiți foarte atentă să nu fumați dacă luați pilule contraceptive: combinația ar putea duce la o probabilitate de aproape nouă ori mai mare decât cea normală pentru TVP. Renunțarea la fumat vă va reduce riscul de cheaguri, precum și o serie de alte probleme cardiace”, comunică Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

De asemenea, medicul menționează și alte cauze:

  • intervențiile chirurgicale
  • cancerul
  • sarcina
  • nașterea prematură

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel