Sari la conținut

Cauzele anemiei. Hematolog: ”Anemia nu e o boală în sine, ci o consecință a unei afecțiuni”

ateloscreloza
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se intampla daca mananci aceste alimente

Cauze anemie. Dacă sunteți palizi, aveți dureri de cap, o stare permanentă de oboseală, lipsă de energie, chiar dacă ați dormit suficient, e posibil să aveți anemie. De obicei, boala e cauzată de lipsa fierului în organism, însă poate fi și un simptom al unor afecțiuni mai grave.

Anemia este una dintre cele mai frecvente tulburări ale sângelui; la nivel mondial, afectează aproximativ 1,62 miliarde de oameni.

Anemia este o scădere a concentraţiei de hemoglobină din sângele sub 12 g/100 ml la femeie sau 13 g/100 ml la bărbat.
Hemoglobina este o proteină complexă (care conţine fier) ce reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roşii din sânge numite hematii sau eritrocite.

Anemia nu este o boală în sine

Anemia apare de regulă din cauza lipsei fierului (mai ales la copii), și se manifestă printre altele cu mâini și picioare reci sau amorțite și temperatură scăzută a corpului. De asemenea, anemicii au și simptome cardiace: aritmie, scurtarea respirației și durere în piept.

„O anemie ușoară (peste 10g% de hemoglobină) este mai greu de observat clinic, cu excepția unei palori discrete tegumentare. Cu cât anemia este mai severă, cu atât simptomatologia devine mai accentuată și pacientul ajunge la medic. Acesta îi recomandă, în afara analizelor de rutină, și o hemoleucogramă”, arată Dr Mihaela Andreescu, medic primar hematolog.

„După evidențierea anemiei, foarte important este să-i descoperim cauza, și asta deoarece anemia nu este o boală în sine, ci mai degrabă o consecință a unei disfuncții sau a unei afecțiuni care trebuie neapărat depistată și tratată. Compensarea deficitului descoperit la analize rezolvă temporar anemia și ameliorează starea pacientului, dar, dacă nu se depistează și nu se tratează cauza, după o vreme anemia va reveni!”, avertizează dr. Mihaela Andreescu.

6 posibile cauze ale anemiei

1. Leucemii. Acestea sunt de fapt un grup de afecțiuni hematologice, caracterizate prin proliferarea malignă a leucocitelor, adică a globulelor albe, în măduva osoasă, acolo unde globulele albe sunt produse. „Leucemia este un fel de cancer al celulelor din sânge”, explică medicul.
2. Insuficienţă renală cronică în fază avansată. Este o  afecțiune caracterizată de diminuarea lentă și progresivă a capacității de filtrare a rinichilor. E trădată de asemenea și de anemie.
3. Artrita reumatoidă. Se manifestă prin inflamaţia unei articulaţii ca rezultat al unei boli, a unei infecţii, al unui defect genetic sau a îmbătrânirii. Artrita reumatoidă, numită uneori și reumatism sau sinovită, tinde să afecteze persoane peste 40 de ani și femeile de 2-3 ori mai frecvent decât bărbații. Boala poate să apară şi la copii, în special la fetiţe între 2-5 ani.
4. Ciroză hepatică poate pune viața în pericol. Reprezintă stadiul final de evoluţie al tuturor hepatitelor cronice (inflamarea ficatului cu evoluţie lentă şi de durată).
5.  Boala celiacă: o afecţiune a sistemului imun, declanşată de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subţire.
6. O altă afecțiune care se manifestă prin anemie este talasemia (frecventă mai ales la persoane care locuiesc în zona de sud a României). Circa 300 de români sunt diagnosticaţi în acest moment cu talasemie majoră. În schimb, „anemia mediteraneeană” în varianta ei ușoară (talasemie minoră) afectează, după unele estimări, între 0,5 şi 1% dintre români.
Dacă doi tineri cu talasemie minoră fac copii există un risc mare ca micuţul/a lor să sufere de talasemie majoră. La aceşti bolnavi, viaţa poate fi prelungită doar prin transfuzii de sânge regulate, însoţite de tratament zilnic pentru a împiedica depunerea fierului pe organele interne.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel