vineri, iunie 2, 2023

Cauzele limbii cu aspect de căpșuni. Medic: Este o boală virală, transmisă de…

Afecțiuni ale limbii cu aspectul unei căpșuni includ infecții bacteriene, virale și boala Kawasaki, care pot duce la înroșirea și umflarea limbii.

Infecțiile bacteriene sau virale și boala Kawasaki sunt cauze frecvente ale limbii cu aspect de căpșuni.

Scarlatina
Pe lângă limba cu aspect de căpșuni, scarlatina, o infecție bacteriană cauzată de streptococul de grup A,  provoacă și febră, dureri în gât și o erupție pe piele.

Te-ar mai interesa: Ce simți când inima nu primește suficient sânge. S...

Infecție bacteriană cauzată de bacterii Streptococcus

Sindromul de șoc toxic (SST) este o infecție bacteriană cauzată de bacterii Streptococcus (streptococi), Staphylococcus și Clostridium. SST este însoțit de febră mare, dureri de cap, dureri musculare, simptome gastrointestinale și, mai rar, limbă cu aspect de căpșuni. SST este asociat, la femei, cu utilizarea tampoanelor, dar poate apărea la oricine, indiferent de sex și vârstă.

Eritem perianal

Eritemul perianal este o infecție bacteriană cauzată de Streptococcus. Această infecție este mai frecventă la adulții tineri. Simptomele includ febră, limbă cu aspect de căpșuni și înroșirea mâinilor.

Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...

Pseudotuberculoza, infecție bacteriană zoonotică

Yersinia pseudotuberculosis este o infecție bacteriană zoonotică întâlnită printre animalele de fermă și sălbatice, care poate trece la oameni prin contaminarea cu alimente și apă. Simptomele includ febră, crampe abdominale, vărsături, diaree și, uneori, limba cu aspect de căpșuni.

Febră galbenă

Febra galbenă este o boală virală, transmisă de țânțari. Simptomele includ dureri de cap, febră, icter (pielea galbenă), dureri musculare, greață, vărsături și limbă cu aspect de căpșuni.

Te-ar mai interesa: Semne incipiente ale cancerului de sân. La ce treb...

Boala Kawasaki

Boala Kawasaki este o afecțiune acută, provocată de febră, mai ales la copiii mici. De obicei, are ca simptom limba cu aspect de căpșuni, precum și alte simptome, cum ar fi febră, erupție cutanată, umflarea mâinilor și picioarelor, ochi roșii, inflamarea gurii, buzelor și gâtului.

Alergii alimentare sau la medicamente

Este posibil să aveți limba cu aspect de căpșuni din cauza unei alergii la medicamente sau la alimente. Este însoțită și de alte simptome de alergie, cum ar fi congestie, urticarie sau febră.

Te-ar mai interesa: Cancerul la gât poate fi provocat de un virus. Pet...

Cum se tratează? Administrarea unui tratament va depinde de cauză. Unele tratamente pot implica:

  • Antibiotice (pentru infecții bacteriene)
  • Imunoglobulină IV și aspirină (pentru boala Kawasaki)
  • Analgezice și antivirale (pentru febra galbenă)
  • Antihistaminice (pentru alergii)

De obicei, simptomele vor dispărea când afecțiunea care provoacă limba cu aspect de căpșuni va trece, notează Capital.

Rata mortalității bolii severe este între 30-60%.
Complicațiile bolii Kawasaki includ afectarea arterelor coronare.
Un sfert dintre copiii cu boala Kawasaki vor dezvolta complicații cardiace.

Te-ar mai interesa: Cea mai puternică rugăciune pentru copii. Orice ma...

Există teste pentru a diagnostica cauza limbii cu aspect de căpșuni?

Testele care însoțesc un diagnostic depind de cauza pe care o suspectează medicul. Testele de sânge și de lichide pot identifica, de obicei, infecțiile bacteriene și virale.

Nu există un test definitiv pentru diagnosticarea Bolii Kawasaki. În schimb, medicul va diagnostica această afecțiune printr-un examen fizic și va exclude alte cauze potențiale.

Deoarece limba cu aspect de căpșuni indică o afecțiune medicală, dacă aveți aceste simptome, mergeți imediat la medic pentru a avea un diagnostic clar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private