Sari la conținut

Cauzele și factorii de risc ai fibrilației atriale

atac de cord
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Planta regala care protejează inima

Fibrilația atrială, uneori abreviată ca Afib, este un ritm cardiac rapid și foarte neregulat, cauzat de impulsuri electrice extrem de rapide și haotice care provin din atriile inimii (cele două camere cardiace superioare). Se poate dezvolta din cauza unor anomalii ale structurii inimii cu care te-ai născut sau după leziuni ale inimii, cum ar fi în cazul hipertensiunii arteriale, a bolii coronariene sau a unui atac de cord. La unii oameni, fibrilația atrială apare fără defecte sau leziuni ale inimii și este adesea observată la persoanele în vârstă, supraponderale și sedentare.

La nivel mondial, fibrilația atrială este una dintre cele mai frecvente aritmii pe care furnizorii de asistență medicală le văd în cabinetele lor.

Cauze comune

Fibrilația atrială pare să fie legată de modificările care pot apărea în mușchiul atrial, în principal inflamația, fibroza și creșterea presiunii în camerele atriale. Aceste modificări pot perturba modul în care țesutul atrial gestionează impulsurile electrice ale inimii, ducând la fibrilație atrială.

O condiție care produce aceste modificări perturbatoare în țesutul atrial este fibrilația atrială în sine. Odată ce apare fibrilația atrială, este mai probabil să revină și să se agraveze pe măsură ce trece timpul.

Unii experți spun că „fibrilația atrială naște fibrilația atrială”. Acesta este unul dintre motivele pentru care se consideră că fibrilația atrială este o problemă progresivă, episoadele devin treptat mai frecvente și durează mai mult pe măsură ce trece timpul.

Afecțiuni cardiace

Aproape orice boală cardiacă poate crește stresul asupra țesutului atrial, producând tipurile de inflamație și fibroză asociate cu fibrilația atrială. Acestea pot fi afecțiuni care se dezvoltă în timp sau cele cu care te-ai născut (cum ar fi valvele cardiace malformate).

Deteriorarea inimii din cauza unui atac de cord, inflamarea mușchiului inimii sau a mucoasei inimii și intervenția chirurgicală pe inimă sunt factori de risc pentru fibrilația atrială. Afecțiunile cronice care dăunează inimii, în special hipertensiunea arterială necontrolată, cresc riscul.

Problemele cardiace cel mai probabil să fie însoțite de fibrilație atrială sunt:

  • Boala cardiacă valvulară, în special boala cardiacă reumatică
  • Boală arterială coronariană
  • Insuficienta cardiaca
  • Cardiomiopatie hipertropica
  • Boală cardiacă congenitală
  • Boala nodului sinusal (sindromul sinusal bolnav)
  • Alte aritmii cardiace, în special tahicardie supraventriculară
  • Hipertensiune arterială cronică
  • Chirurgie cardiacă

Afecțiuni non-cardiace

Mai multe afecțiuni non-cardiace cresc, de asemenea, foarte mult riscul de a dezvolta fibrilație atrială. Acestea includ:

  • Embolie pulmonară
  • Pneumonie
  • Diabet
  • Apnee de somn
  • Boala cronică de rinichi
  • Hipertiroidismul
  • Disautonomie
  • Greutate mare la nastere

Genetica

În timp ce tendința pentru fibrilație atrială pare să fie mai mare în unele familii, contribuția genetică la această aritmie este foarte complexă. Cu toate acestea, antecedentele de fibrilație atrială la o rudă apropiată crește semnificativ riscul de a dezvolta această aritmie.

Fibrilația atrială familială poate fi un factor în până la 30% din cazurile de fibrilație atrială idiopatică. Poate fi cauzată de o singură mutație a genei sau de un amestec de gene, împreună cu factori de risc de mediu sau de stil de viață.

KCNQ1 este o genă care a fost identificată. Este moștenită în tiparul autozomal dominant, ceea ce înseamnă că afectează atât bărbații, cât și femeile în mod egal și că este posibil să prezentați simptome dacă aveți gena. Oricare dintre părinți ar avea fibrilație atrială și orice copil care moștenește gena este probabil să experimenteze fibrilație atrială.

Factori de risc pentru stilul de viață

Furnizorii de servicii medicale abia acum devin conștienți de măsura în care fibrilația atrială este o boală a stilului de viață. Pacientul tipic pe care un furnizor de asistență medicală îl vede cu fibrilație atrială probabil nu are o cauză subiacentă identificabilă (adică nicio boală cardiacă structurală, diabet, apnee în somn sau oricare dintre celelalte afecțiuni enumerate mai sus). Dar sunt adesea mai în vârstă, supraponderali și sedentari.

Devine din ce în ce mai evident că excesul de greutate și lipsa de exerciții fizice sunt puternic asociate cu fibrilația atrială.

Factorii stilului de viață care vă afectează riscul de fibrilație atrială sunt, în mare măsură, sub controlul dumneavoastră, cum ar fi următorii.

Obezitatea

Persoanele al căror indice de masă corporală (IMC) este mai mare de 30 kg/m2 – adică cei clasificați ca având obezitate – au un risc semnificativ mai mare de fibrilație atrială decât cei al căror IMC este sub 25.

Obezitatea este asociată cu creșterea atrială, precum și cu creșterea grăsimii pericardice (depozite grase pe pericard, care este stratul exterior al inimii). Se crede că ambii acești factori contribuie la fibrilația atrială asociată obezității.

Stil de viata sedentar

Mai multe studii au demonstrat acum că un stil de viață foarte sedentar poate predispune în mod semnificativ oamenii la fibrilație atrială.

Consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool declanșează de obicei fibrilația atrială. De cele mai multe ori, fibrilația atrială la băutori urmează unei nopți sau un weekend de consum intens de alcool, o afecțiune numită „inima de vacanță”. În plus, studii mai noi sugerează, de asemenea, că chiar și consumul moderat de alcool crește riscul de fibrilație atrială.

Sindromul inimii de vacanță – cauze, simptome și tratament

Poluarea aerului

În cel puțin un studiu prospectiv, concentrația de poluare a aerului cu particule a fost asociată cu un risc mai mare de fibrilație atrială.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel