Sari la conținut

Caz înfiorător în Marea Britanie! Asistenta morții cu față de înger a ucis a șapte bebeluși. Decizia instanței: închisoare pe viață, fără drept de eliberare condiționată

Lucy Letby
Sursa foto: Daily Mail
Asistenta medicala care a ucis sapte bebelusi

Caz înfiorător în Marea Britanie! Asistenta morții cu față de înger a ucis a șapte bebeluși. Decizia instanței: închisoare pe viață, fără drept de eliberare condiționată.

Marea Britanie a fost zguduită în această vară de un scandal medical care a șocat întreaga țară. O asistentă medicală de doar 35 de ani, cu fața de înger, a fost găsită vinovată de un juriu de crimă, devenind cel mai prolific ucigaș în serie de copii din ultima vreme.

O asistentă medicală britanică a fost condamnată la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată pentru uciderea a șapte bebeluși și tentativa de omor a altor șase la spitalul din Marea Britanie unde lucra.

Lucy Letby
Sursa foto: Daily Mail

Asistenta morții cu față de înger își va petrece restul vieții în închisoare pentru uciderea a șapte bebeluși

Lucy Letby a primit o ordonanță pe viață de la Manchester Crown Court din nordul Angliei, ceea ce înseamnă că nu va fi eliberată niciodată. Explicând de ce a decis că Letby trebuie să-și petreacă restul vieții în închisoare, judecătorul James Goss a spus:

„Aceasta a fost o campanie crudă, calculată și cinică de crimă de copii, care a implicat cei mai mici și mai vulnerabili dintre copii. A existat o răuvoință profundă la granița cu sadismul. Pe parcursul acestui proces, ați negat cu răceală orice responsabilitate pentru greșeala dvs. Nu aveți remuşcări. Nu există factori de atenuare”, a spus judecătorul James Gross, potrivit CNN

Chiar și prim-ministrul Rishi Sunak a condamnat decizia asistentei de a nu se prezenta în instanță.

„Cred că este laș faptul că oamenii care comit astfel de crime îngrozitoare nu își înfruntă victimele și nu aud direct impactul pe care crimele lor l-au avut asupra lor și asupra familiilor lor și asupra celor dragi”, a raportat PA Media. „Ne uităm și am încercat să schimbăm legea pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă și că este ceva pe care îl vom prezenta în timp util”.

Acuzațiile sunt de o gravitate copleșitoare

Letby a atacat bebelușii aflați în grija ei administrându-le aer în sânge și stomac, supraalimentându-i cu lapte, agresându-i fizic și otrăvindu-i cu insulină, a audiat tribunalul vineri.

Atât acuzațiile împotriva lui Letby, cât și condamnarea ei ulterioară au declanșat o anchetă guvernamentală pe fondul întrebărilor cu privire la modul în care această asistentă medicală a reușit să scape de depistare atât de mult timp.

Ea a agresat în secret 13 bebeluși din secția de nou-născuți a spitalului Contesa de Chester între 2015 și 2016, a declarat Serviciul Procuraturii Coroanei (CPS) din Marea Britanie într-un comunicat.

Procurorii au susținut că intenția lui Letby a fost să ucidă bebelușii în timp ce își înșela colegii să creadă că există o cauză naturală a morții.

Lucy Letby
Sursa foto: Daily Mail

Asistenta morții a recunoscut: „Sunt un om rău, am făcut asta”

Părinților bebelușilor pe care Letby i-a ucis li s-a oferit șansa de a spune instanței despre impactul actelor ei oribile înainte de sentința. Mulți au spus că viața lor a fost schimbată pentru totdeauna, a raportat PA. Părinții mai multor copii care au supraviețuit atacurilor lui Letby au spus că acum copiii lor au nevoie de îngrijire nonstop.

Ca și în cazul sentinței, Letby nu se afla în sala de judecată când au fost citite declarațiile de impact ale victimei. Pe tot parcursul procesului, instanța a audiat mărturii îngrozitoare din partea părinților, inclusiv într-un caz în care Letby a încercat să ucidă un băiețel după ce i-a ucis fratele geamăn.

Mama copilului E și a copilului F a spus că are „complet” încredere în sfaturile lui Letby, în timp ce a dat mărturie instanței. Cu toate acestea, ea a spus că „știa că este ceva în neregulă” când copilul ei, copilul E, a început să țipe într-o noapte în secția de terapie intensivă. S-a dovedit că, înainte ca Letby să-l ucidă pe copilul E, el a început să sângereze când ea a încercat să-l agreseze. Fratele geamăn al acelui copil, copilul F, a supraviețuit mai târziu unei încercări a lui Letby de a-l ucide prin otrăvire cu insulină.

Poliția a găsit o serie de note scrise de mână de Letby.

„Nu merit să trăiesc. I-am omorât intenționat pentru că nu sunt suficient de bună pentru a avea grijă de ei”, a scris ea într-un memoriu, adăugând într-un altul: „Sunt o persoană teribilă și rea” și cu majuscule, „Sunt un om rău, am făcut asta”.

Lucy Letby a fost arestată de două ori

În 2018 și 2019, Letby a fost arestată de două ori de poliție în legătură cu ancheta lor. A fost arestată din nou în noiembrie 2020. Autoritățile au găsit notele scrise de Letby, precum și notele de predare pe care le luase de la spital în timpul perchezițiilor la adresa ei. În timpul pronunțării sentinței, judecătorul a spus că Letby a păstrat documentele spitalului „ca înregistrări morbide ale evenimentelor din jurul prăbușirilor” bebelușilor.

Guvernul Regatului Unit a emis o anchetă independentă cu privire la crime, inclusiv modul în care autoritățile de reglementare și Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie au tratat preocupările exprimate de consultanți.

Medicii de la spital au observat o creștere a numărului de bebeluși care mureau sau se îmbolnăveau în mod neașteptat în unitatea de nou-născuți. Dar conducerea spitalului a respins inițial preocupările exprimate de clinicieni cu privire la rata crescută de mortalitate a pacienților aflați în îngrijirea lui Letby.

În 2016, Letby a câștigat o plângere pe care a depus-o împotriva angajatorilor ei, după ce a aflat despre acuzațiile inițiale ale acestora. Era programată să revină la secția de nou-născuți în martie 2017, dar întoarcerea ei nu a avut loc. Spitalul a luat legătura cu poliția, care a deschis o anchetă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.