Sari la conținut

Vești bune pentru pacienții cu diabet: viermii paraziți pot îmbunătăți rezistența la insulină

Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro
viermi paraziti

Un studiu clinic care implică infectarea oamenilor cu viermi vii s-a dovedit benefic pentru pacienții cu risc de diabet de tip 2. Studiile au arătat că odată cu eradicarea viermilor paraziți, cazurile de boli inflamatorii și metabolice umane, cum ar fi diabetul de tip 2, au crescut.

Cercetătorii de la Universitatea James Cook, Australia, au efectuat primul studiu uman din lume pentru a analiza rolul protector al viermilor paraziți împotriva tulburărilor metabolice.

Vești bune pentru pacienții cu diabet: viermii paraziți pot îmbunătăți rezistența la insulină

Descoperirile lor sugerează o îmbunătățire substanțială a rezistenței la insulină și a sănătății metabolice cu infecția cu anchilostoma. Au fost 40 de participanți identificați cu semne de avertizare timpurie ale bolilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2. Acestora li s-au injectat larve microscopice de vierme.

„Participanții au fost inoculați fie cu 20 sau 40 de larve infecțioase din specia de vierme uman Necator americanus sau cu un placebo. Toți participanții la studiu au avut factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2.

Studiul a oferit câteva beneficii metabolice considerabile primitorilor tratați cu anchilostoma, în special cei infectați cu 20 de larve”, a spus dr. Doris Pierce, care a condus studiul, potrivit Medical Xpress.

După doi ani, participanților li s-a oferit un medicament de deparazitare sau opțiunea de a rămâne în studiu pentru încă 12 luni. Cei injectați cu 20 de larve au arătat o scădere substanțială a rezistenței la insulină de la un nivel înainte de încercare de 3,0 unități la doar 1,8 unități într-un an.

De asemenea, au arătat o îmbunătățire a dispoziției.

„Aceasta a fost și o observație interesantă, având în vedere că o mare parte a procesului a avut loc în timpul primelor valuri ale pandemiei de covid. Cred că a vedea orice îmbunătățire a dispoziției a fost remarcabilă în sine”, a spus Pierce.

Studiul sugerează că utilizarea viermilor anchilostomoa este sigură și necesită studii viitoare la scară largă.

„Acest studiu clinic de fază incipientă JCU oferă dovada conceptului că infecția cu viermi anchilostomi vii este sigură și pare să conducă la unele îmbunătățiri ale sănătății metabolice a oamenilor, care sperăm că vor fi confirmate de studii clinice mai mari în viitor.

De asemenea, dacă putem afla mai multe despre ceea ce eliberează viermii în organism pentru a influența metabolismul, putem fi capabili să proiectăm tratamente pe bază de proteine care imită efectul viermelui viu”, a concluzionat dr. Paul Giacomin, co-autor al lucrării.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel