Sari la conținut

Situaţia copiilor internaţi cu rujeolă. Ce spun medicii: Unii dintre ei dezvoltă complicații grave

rujeola
Sursa foto: freepik.com

Copiii nevaccinati sunt mai susceptibili de a contracta rujeola, deoarece nu au imunitate impotriva virusului. Rujeola este o boala contagioasa care poate avea complicatii grave, precum pneumonie, encefalita sau chiar deces. De aceea, medicii spun de ce este importantă vaccinarea.

Serul, inclus în calendarul național de vaccinare

Medicii atrag atenția că un număr mare de copii nevaccinați ajung să fie internați cu rujeolă, iar unii dintre ei dezvoltă complicații grave. Acestea ar putea fi evitate prin administrarea serului ROR, un vaccin combinat care oferă protecție în fața a trei boli – rujeola, oreionul și rubeola. Serul este inclus în calendarul național de vaccinare, ceea ce înseamnă că se administrează gratuit.

Cazuri de rujeolă

Cam 800 de cazuri noi de rujeolă sunt diagnostictate în fiecare săptămână și, cu toate că s-a vorbit mult timp despre ea ca fiind o boală a copilăriei, specialiștii avertizează că și adulții se pot îmbolnăvi, iar evoluția poate fi foarte severă.

Irina Filipescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca

vaccin rujeolă
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Am avut adulți care au dezvoltat forme mai severe ce au necesitat spitalizare. Evident că depinde și de patologiile de fond ale pacientului. Sunt pacienți care, dacă au anumite grade de imunosupresie pot să dezvolte forme mai severe, dar în același timp evoluția rujeolei poate să fie și pe fondul unui, să spunem, unei persoane sănătoase, poate să meargă cu dezvoltarea complicațiilor.

Cele mai periculoase sunt pneumonia, care poate să meargă cu fenomene de insuficiență respiratorie și manifestările neurologice sau afectările neurologice de tipul encefalitei”, a declarat Irina Filipescu.

12 persoane au murit de la începutul anului trecut din cauza rujeolei, amintește Radio România Cluj.

Așadar, vaccinarea impotriva rujeolei este extrem de importanta pentru prevenirea raspandirii bolii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel