Sari la conținut

Ce afecțiuni pot corecta lentilele convergente?

lentilele convergente
Sursă foto: Shutterstock.com
Lentilele convergente

Lentilele convergente pot corecta mai multe probleme oculare. Pentru un diagnostic corect și complet, consultul optometric este esențial. Tratamentul eficient pentru corecția tulburărilor de vedere poate fi reprezentat de utilizarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact. În situații deosebite, optometristul poate recomanda consultul oftalmologic sau chirurgical.

Ce sunt lentilele convergente și cum funcționează ele?

Lentilele convergente sunt piese din sticlă sau din alte materiale moi cu două suprafețe curbe, care au capacitatea de a refracta lumina care trece prin ele, făcând-o să se concentreze într-un singur punct, numit focar. Aspectul lor este de obicei mai gros la centru și mai subțire la margine. (1)

Funcționarea lentilelor convergente este bazată pe principiul refracției luminii. Atunci când lumina trece prin lentila convergentă, direcția razelor de lumină se modifică, astfel încât acestea se întâlnesc într-un punct focal. Astfel, lentilele convergente permit ochiului să obțină o imagine clară. 

În diverse afecțiuni oculare, imaginile se formează în spatele retinei, astfel că focalizarea obiectelor se face mai greu. Cititul devine o activitate dificilă, motiv pentru care tendința este de îndepărtare a obiectelor de ochi, pentru obținerea unor imagini clare. Lentilele convergente au capacitatea de a refracta lumina, pentru a crea o imagine clară, dar sunt și un instrument esențial în corectarea unor afecțiuni de vedere. Un consult optometric va stabili cauza problemei și specialistul va putea recomanda varianta potrivită de tratament. Programează online o consultație chiar acum, pentru a beneficia de gratuitate! (2)

Afecțiuni care pot fi corectate cu lentile convergente

Hipermetropia este un viciu de refracție care apare atunci când punctul de focalizare al luminii nu atinge retina, deoarece fasciculul luminos nu este suficient de concentrat. În încercarea de a obține imaginea corectă, lentila face eforturi de acomodare, pentru a-și schimba grosimea. Vederea rămâne neclară, tocmai pentru că lumina nu se concentrează pe retină. 

Persoanele cu forme ușoare de hipermetropie pot vedea la distanță, însă, vederea de aproape este încețoșată. Sunt și situații în care sunt înregistrate simptome precum oboseală, dureri de cap, disconfort vizual, pe fondul efortului depus de lentila ochiului pentru a focaliza corect. (3)

Presbiopia este o afecțiune caracterizată prin pierderea treptată a vederii clare pentru obiectele aflate în apropiere. Înaintarea în vârstă este cauza principală de apariție a acesteia, persoanele trecute de 65 de ani fiind frecvent afectate. Ca și hipermetropia, presbiopia poate fi ținută sub control, cu ochelari de vedere sau lentile de contact convergente, dacă este depistată la timp. (4)

Afachia este lipsa lentilei sau a cristalinului din ochi. Pentru că rolul lentilei este de a focaliza lumina care pătrunde în ochi, pentru a trimite o imagine focalizată în partea din spate a ochiului, în lipsa acesteia, obiectele sunt neclare.

Ochelarii de vedere și lentilele de contact corespunzătoare pot fi opțiunea potrivită de tratament, în unele situații. Pentru cazuri complexe de afachie, intervenția chirurgicală poate fi singura opțiune. (5)

Tipuri de lentile convergente

Există mai multe tipuri de lentile convergente, fiecare având caracteristici și utilizări specifice. Lentilele biconvexe sunt curbate spre exterior pe ambele fețe, având o formă asemănătoare cu un disc. Acestea au capacitatea de a focaliza razele de lumină într-un singur punct.

Un alt tip de lentilă convergentă este cea plan-convexă, care este curbata spre exterior doar pe o parte, fiind plană pe cealaltă. Lentilele concave-convexe au o față convexă și una concavă. În concluzie, fiecare tip de lentilă convergentă este utilă în diferite domenii, de la optometrie până la fotografie. (1)

Importanța unui consult optometric

Un consult optometric este esențial pentru a depista orice tulburare, chiar și în faza de debut. Optometristul va efectua o serie de teste, pentru a determina dacă persoana din fața sa suferă de afecțiuni oculare. În funcție de rezultatele examinării, optometristul va alege tipul de lentile care se potrivește cel mai bine nevoilor fiecăruia. Aceasta este o etapă esențială, deoarece utilizarea lentilelor necorespunzătoare poate duce la disconfort și poate chiar agrava problemele de vedere. 

Dacă te confrunți cu o afecțiune oculară, alege din gama de lentile de contact de la Lensa.ro varianta optimă pentru tine sau solicită ajutorul optometristului, în cabinetele de specialitate!

Consultul optometric regulat este important pentru monitorizarea continuă a sănătății oculare. Optometristul poate identifica orice schimbări în structura ochilor, apărute de la o vizită la alta, și poate ajusta prescripția lentilelor dacă este necesar. O monitorizare regulată a sănătății oculare poate preveni agravarea problemelor de vedere și poate să îți asigure o vedere clară și corectă. 

Mai mult, în cadrul consultului optometric poți primi informații valoroase despre îngrijirea ochilor și despre modul în care poți menține sănătatea vederii pe termen lung. Specialistul poate acorda sfaturi despre utilizarea corectă a lentilelor, despre alimentație și stil de viață sau despre prevenirea afecțiunilor oculare. (3), (4)

 Orice problemă de vedere își poate găsi soluția potrivită! De aceea, este important să consulți un optometrist de la primele semne ale unor simptome neplăcute, dar și periodic. În situația în care te confrunți cu o afecțiune oculară, vei primi o prescripție corectă, ajutor în alegerea ochelarilor sau a lentilelor de contact potrivite, dar și sfaturi utile pentru afecțiunile specifice de vedere.

 

Surse de informare:

  1. Lens – https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/converging+lens, Accesat 13.12.2023
  2. Optics & Refraction – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1705958/, Accesat 13.12.2023
  3. Hypermetropia – https://patient.info/eye-care/long-sight-hypermetropia, Accesat 13.12.2023
  4. Presbyopia – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/presbyopia/symptoms-causes/syc-20363328, Accesat 13.12.2023
  5. Aphakia – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24207-aphakia, Accesat 13.12.2023
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel