miercuri, martie 3, 2021

Un pahar de lapte pe zi ține osteoartrita la distanță, în cazul femeilor. Un nou studiu american a scos la iveală că femeile care consumă des lapte degresat sau cu puține grăsimi sunt mai puțin predispuse să dezvolte osteoartrită la nivelul genunchilor.

Osteoartrita este o afecțiune în care cartilajul care protejează și învelește suprafețele articulare se deteriorează o dată cu trecerea timpului. În cele din urmă, oasele, nemaifiind separate de cartilaj, se freacă unele de altele, ducând la lezarea țesutului și a osului subiacent și determinând apariția simptomelor articulare dureroase.

Consumul de brânză, agravează însă problema.

”Acesta este cel mai mare studiu, care investighează efectul consumului de lactate asupra dezvoltării osteoartritei”, explică dr. Bing Lu, de la Brigham & Women’s Hospital din Boston.

Osteoartrita este cea mai comună afecțiune a articulațiilor, femeile sunt mai afectate decât bărbații și mai mult de un milion de adulți ajung annual la doctor din cauza acestei boli.

Pentru a stabili gravitatea bolii, medicul măsoară spațiul dintre oasele articulației. Îngustarea spațiului indică pierderea cartilajului și agravarea bolii.

În cadrul studiului, în cazul femeilor care consumau trei pahare sau mai puțin lapte pe săptămănă și au trecut la șase-sapte pahare pe săptămănă, spațiul dintre oase a scăzut cu 0,30mm, 0,29mm și 0,26 mm.

Boala s-a agravat însă la cele care au mâncat zilnic brânză.

 

 

 

Ultimele stiri

Parteneri