Sari la conținut

Ce alimente să evitați dacă suferiți de boala Crohn

aciditete gastrica
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
noi substanțe care pot trata aciditatea gastrică

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală (face parte din familia bolilor inflamatorii intestinale – BII), care determină inflamația si ulcerația tractului digestiv. Poate afecta orice portiune a tubului digestiv, însă are predilecție pentru partea terminală a intestinul subțire și intestinul gros (colon).

Simptomele bolii Crohn variază de la o persoană la alta și absența simptomelor (remisie) alternează cu manifestarea lor severă (crize). Este dificil de stabilit ce alimente sau băuturi duc la remisia bolii sau la activarea ei. Însă în cele mai multe cazuri, simptomele sunt declanșate de lactate, mâncăruri grase și alimente bogate în fibre precum fructele și cerealele integrale.

Din cauza absorbției dificile, a hemoragiei gastro-intestinale și a medicamentelor folosite în tratamentul acestei afecțiuni, pacienții au un risc crescut de carențe nutriționale.

În timpul crizelor consumul de produse alimentare este de obicei scăzut și aportul de nutrienți poate fi insuficient.

Acest lucru este valabil mai ales în ceea ce privește numărul de calorii și anumite vitamine și minerale cum ar fi fierul, calciul și vitamina C. În aceste momente este recomandat să mâncați puțin și des.
Dacă aveți boala Crohn trebuie să planificați și să gătiți mese hrănitoare care nu  agravează simptomele, lucru care poate deveni stresant. Stresul poate agrava simptomele și poate declanșa crize. Exercițiile fizice si tehnicile de relaxare vă pot ajuta să scăpați de stres.

Atunci când planificați mesele încercați să le faceți cât mai bogate în nutrienți. În cazul în care trebuie să evitați cerealele integrale bogate în fibre, optați pentru cele rafinate, îmbogățite cu vitamine și minerale.

Pâinea albă, orezul și pastele sunt surse importante de energie și sunt deosebit de eficiente în timpul crizelor.

În timpul remisiei puteți consuma cereale fără gluten precum quinoa și hrișcă.
Una dintrele cele mai frecvente deficiențe în cazul pacienților cu boala Crohn este cea de calciu. Laptele si iaurtul sunt surse importante de calciu și sunt bogate în proteine​​, care ajută la repararea țesuturilor.

Dacă prezentați orice fel de simptome gastro-intestinale la lactate, le puteți înlocui cu lapte de soia, migdale sau de orez (verificați eticheta pentru a vă asigura că sunt îmbogățite cu calciu).

Peștele alb este o sursă bună de proteine ​​și este ușor de digerat. Pește gras, cum ar fi somonul, păstrăvul si macroul este bogat în acizi grași omega 3 care au proprietăți antiinflamatorii.

Puteți consuma și ouă fierte pentru că sunt o sursă excelentă de proteine​​.

Legumele bine fierte, fructele fără coajă, semințele și supele sunt de asemenea indicate deoarece sunt usor de digerat. Puteți adăuga la supe lapte sau smântână pentru a crește conținutul de calorii, dacă este necesar.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel