Sari la conținut

Ce alimente să eviți neapărat dacă ai gastrită

greata, dureri stomacale
Sursă: arhiva doctorulzilei.ro
Ceapa poate agrava simptomele bolii Crohn

Un rol important în tratamentul gastritei îl are și alimentația, care poate ține sub control sau, din contră, poate agrava simptomele. De asemenea, trebuie să ne obișnuim cu mese regulate la ore cât de cât exacte pentru a putea autoregla secreția de acid clorhidric în mod fiziologic.

Este important să evităm consumul unor tipuri sau băuturi pe stomacul gol. Un exemplu tipic sunt cafeaua și tigara de dimineață, înainte de micul dejun, combinație extrem de proastă pentru mucoasa gastrică.

De menționat, nu atât de mult în ceea ce privește gastrita, cât în ceea ce privește cancerul gastric, multă lume nu știe faptul că mezelurile din comerț conțin nitriți, pe care îi găsiți pe marea majoritate a etichetelor de mezeluri. Aceștia sunt folosiți pentru conservare însă sunt cunoscuti ca fiind cancerigeni pe mucoasa gastrică. ”Personal, încerc să caut pateurile care nu conțin asemenea conservant și să evit restul de mezeluri (salamuri, șuncă presată, etc) pentru că foarte rar găsim pe piață aceste produse fără nitriți,” a precizat. medicul gastroenterolog Georgiana Mihăilă, pentru smartliving.ro. 

Medicul mai menționează că unul din factorii des întâlniți și care au un efect nefast asupra mucoasei gastrice este fumatul.

Acesta afectează barierele de protecție gastrice și, mai ales, dacă mai apar și alți factori precum mese neregulate, alimente înalt procesate, stres psiho-somatic, consum de antiinflamatorii nesteroidiene sau de aspirină (recomandate în alte afecțiuni precum divese tipuri de dureri sau în cazul aspirinei, în cadrul bolilor cardio-vasculare), acesta poate avea efecte nefaste asupra mucoasei gastrice (și nu numai).

Ce să mănânci dacă ai gastrită

Fiecare pacient observă, în general, alimentul care îi face bine și cel care nu. Există uneori situații în care pur și simplu un pacient nu tolerează, în general, anumite alimente, fără a putea schimba acest lucru.

”Am avut pacienți care nu puteau mânca mere proaspete, fără însă să aibă probleme cu alt gen de alimente și fără să fie diagnosticați în urma investigațiilor cu nicio boală. Recomandarea este pur și simplu să evite ce știe că îi face rău. Sau, în cazul exemplificat mai sus, poate încerca prepararea prin coacere care, de multe ori, dă rezultate bune,” completează gastroenterologul.

Regulile generale în cazul în care ne confruntăm doar cu o gastrită sunt câteva, pe care medicii le recomandă timp limitat, o lună sau două.

  • Pacienții cu gastrită trebuie să evite alimentele foarte grase, prăjelile, rântașurile. Prepararea hranei trebuie făcuta prin coacere sau fierbere și este foarte important să nu codimentăm mâncarea excesiv.
  • Alimentele iuți/piperate sunt contraindicate într-o gastrită.
  • Carnea preparată prin coacere sau fierbere sau lactatele fără exces de grăsimi pot fi consumate într-o gastrită.
  • În ceea ce privește fructele și legumele, unele dintre acestea pot fi acide.
  • Se recomandă, în principiu, legumele fierte sau la cuptor, deci evitarea acestora crude. Regula se aplică și în cazul fructelor. Totuși, unele dintre acestea, precum bananele, pot fi consumate crude.
  • Evitați citricele, merele, roșiile, ceapa, usturoiul.
  • Tot din categoria alimentelor de evitat sunt sucurile de fructe proaspete sau băuturile carbogazoase.
  • Alcoolul este unul din factorii care afectează mucoasa gastrică și deci trebuie și acesta evitat.
  • Dacă vorbim de băuturile calde, nerecomandate în gastrită sunt: cafeaua, ceaiul negru și ceaiul verde, nessul. Dacă, totuși nu se poate fără cafea, este recomandat să adăugăm și puțin lapte.
  • Cacao este de asemenea nerecomandată, alături de orice alimente din categoria dulciurilor (ciocolata caldă ciocolata rece, prăjituri, etc), atât din cauza conținutului de zahăr cât și din cauza faptului ca sunt foarte bogate, majoritatea dintre ele, în grăsimi.
  • Pe de altă parte, dintre alimentele ce ajuta sunt ceaiul de ghimbir, carnea fără grăsimi (pui, pește, vită), brânzeturi degresate.
  • Pâinea este important a se consuma integrală (deci, evităm pâinea albă rafinată sau orice alimente preparate cu făină albă), la fel și pastele. Este permis consumul de orez, ovăz, hrișcă.

Tratament cu medicamente care scad aciditatea

„Dacă vorbim despre un profil fără risc, care înseamnă că pacientul nu a scăzut în greutate, nu a sângerat, nu are anemie și nici istoric familial de cancer gastric, încercăm mai întâi un tratament cu inhibitori de pompă de protoni (așa-numitele antiacide), ca un test terapeutic. Uneori, acesta funcționează și nu ajungem la endoscopie. Dacă pacientul are un profil de risc, atunci trebuie să-i efectuăm o endoscopie”, potrivit medicului Georgiana Mănăilă.

Medicamentele care se administrează în gastrită urmăresc reducerea cantității de acid gastric pentru atenuarea simptomelor și pentru a permite refacerea mucoasei gastrice.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel