duminică, aprilie 11, 2021

Grăsimile ”bune”. Moda dietelor sărace în grăsimi este istorie. Din ce în ce mai mulți medici recomandă alimentele bogate în grăsimi sănătoase, care vă țin departe de boli, dar și de kilogramele în plus.

Grăsimile sunt de 3 feluri: nesaturate, saturate și trans. Cele saturate sunt bune pentru inimă, lichide la temperatura camerei și se găsesc, cu precădere, în nuci, semințe, uleiuri vegetale și fructe de mare.

Cele saturate sunt solide la temperatura camerei și se găsesc în proteina animală, carne, unt, dar și în uleiul de cocos și în cel de palmier. Deși hulite, de multe ori, studiile arată că unele sunt foarte bune pentru sănătate.

Grăsimile trans sunt grăsimi lichide aduse în stadiu solid printr-un proces numit hidrogenare. Aceste grăsimi se găsesc în alimentele prăjite, în mâncarea

procesată și cea de tip gustare ambalată. Acestea sunt nimicitoare ale inimii.

Medicul nutriționist Brianna Elliott spune că importantă este sursa de unde provine grăsimea. Cele din alimentele procesate nu ne fac bine, spre deosebire de cele care provin din avocado sau din carnea animalelor hrănite ecologic.

Uleiul de măsline este un exemplu de grăsime sănătoasă. Scade riscul de a dezvolta boli ale inimii, cancer sau diabet.

Peștele este alimentul creierului și abundă în acizi Omega3, foarte buni pentru organism. Cele mai recomandate tipuri de pește sunt: somonul, hamsii,

hering, sardine, stridii, păstrăv și macrou.

Avocado este uimitor. Face minuni în organism, combate bolile de inimă, diabetul, colesterolul mărit și poate fi consumat la orice oră, de dimineața până seara.

Ouăle. Sunt o sursă grozavă de omega 3, reprezintă o proteină de calitate, un aliment complet și hrănitor.

Nucile reprezintă gustarea ideală. Bogate în aminoacizi, vitamina E și grăsimi bune.

Uleiul de cocos. Cu o reputație proastă acum ceva timp, întucât conține grăsimi saturate, acum este din nou pe val. Cum acidul lauric este grăsimea saturată

principală, acid cunoscut pentru proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene, a revenit pe lista bună. Grăsimea din uleiul de cocos este stabilă și se metabolizează diferit de alte grăsimi saturate rele. Se poate găti la temperaturi ridicate și este un ulei excelent, atât pentru uz intern, cât și extern, iar prăjiturile preparate cu ulei de cocos sunt delicioase.

Ciocolata amară. Specialiștii au dovedit că este foarte benefică, protejează inima și este indicată zilnic, doar o pătrățică.

Alimente bogate în grăsimi bune mai sunt iaurtul grecesc, măslinele, semințele,

boabele de soia și brânza de calitate.

Ultimele stiri

Parteneri