Sari la conținut

Ce alimente sunt interzise dacă ai acidul uric crescut și cum să scazi riscul de gută

guta alimente interzise
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Guta: ce alimente trebuie evitate sau consumate cu măsură

Ce alimente trebuie evitate în caz de gută. Guta este o afecțiune inflamatorie a articulațiilor și apare când nivelul de acid uric din sânge este prea ridicat.

O cantitate prea mare de acid uric în sânge poate duce la formarea de cristale de urat, care se acumulează la nivelul articulațiilor și provoacă inflamație, durere și disconfort.

Guta este o formă dureroasă de artrită care poate afecta articulațiile, provocând dureri intense și umflături. Pentru a gestiona simptomele gutei, este esențial să acorzi atenție dietei.

Ce alimente trebuie evitate dacă suferi de gută

Iată o listă de alimente pe care ar trebui să le eviți dacă suferi de guta:

 • Cărnurile roșii: Carnea de vită, porc și miel conține purine și poate crește riscul de atacuri de gută.
 • Fructele de mare: Crustaceele (midii, scoici, anșoa, sardine, păstrăv și ton) sunt bogate în purine și ar trebui evitate.
 • Aloolul, în special berea, poate declanșa atacuri de gută.
 • Peștele alb nu este recomandat, deoarece conține purine.
 • Ciupercile sunt un alt aliment care ar trebui să fie evitat în caz de guta.
 • Organele de carne (rinichi, ficat, creier) conțin cantități mari de purine și trebuie excluse din dietă.

Este important să consulți un medic sau un specialist în nutriție pentru a primi sfaturi personalizate și pentru a crea un plan alimentar adecvat pentru gestionarea gutei. Respectarea unei diete echilibrate și evitarea alimentelor interzise pot ajuta la reducerea riscului de atacuri de gută și la ameliorarea simptomelor1

Cum poți preveni atacurile de gută

Prevenirea atacurilor de gută implică o serie de măsuri legate de stilul de viață și alimentație. Iată câteva recomandări pentru a reduce riscul de atacuri de gută:

 • Menține o greutate corporală sănătoasă: Obezitatea poate crește nivelul de acid uric, așadar menținerea unei greutăți optime este esențială.
 • Hidratează-te corespunzător: Consumul adecvat de apă ajută la eliminarea acidului uric din organism.
 • Limitează consumul de alcool: Alcoolul, în special berea, poate crește nivelul de acid uric și declanșa atacuri de gută.
 • Evită alimentele bogate în purine: Reducerea consumului de carne roșie, fructe de mare și organe de animal poate ajuta la controlul gutei.
 • Optează pentru lactate cu conținut redus de grăsime: Acestea pot ajuta la reducerea riscului de atacuri de gută.
 • Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică ajută la menținerea greutății și poate reduce nivelul de acid uric.
 • Consultări medicale regulate: Dacă ai un istoric familial de gută sau factori de risc, este important să monitorizezi nivelul de acid uric prin vizite periodice la medic.

Implementarea acestor schimbări în stilul de viață poate ajuta semnificativ la prevenirea atacurilor de gută și la menținerea unei stări de sănătate optime. În cazul în care ai deja simptome sau un diagnostic de gută, este recomandat să discuți cu un medic pentru un plan personalizat de prevenție și tratament.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel