Sari la conținut

Ce analize facem când ne supără stomacul

Analize medicale
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei
Analize medicale obligatorii dupa 60 de ani

În ultimul timp te doare stomacul, ai crampe abdominale, după ce mănânci ești balonată sau nu mai ai senzația de foame? Ei bine, este foarte posibil ca stomacul tău să necesite anumite investigații. Nu spun că ești bolnavă, însă sunt situații în care gastrita, ulcerul sau alte afecțiuni la nivelul tractului digestiv dau astfel de dureri.

De aceea, este necesar să mergi la medicul specialist gastroenterolog care, în urma controlului, îți poate recomanda anumite analize sau investigații medicale.

Iată ce analize trebuie să faci dacă te supără stomacul:

Hemoleucograma. De ce să faci o analiză la sânge când pe tine te doare stomacul? Ei bine, pentru că anumite boli ale tractului digestiv sunt sau nu însoțite de pierderi de sânge care pot fi ascunse. Iar anemia care se instalează poate să fie un semnal de alarmă. Știm că diagnosticul de anemie se stabilește în urma hemoleucogramei.

Analize pentru diagnosticarea H. Pylori. Practic vei face o analiză de sânge în care se vor vedea anticorpii. Mai corect spus, medicul va putea determina cu ajutorul analizei anticorpii împotriva respectivei bacterii. Dar vei face și un test care poate să surprindă antigenul H. Pylori în materiile fecale.

Radiografia cu bariu. Această investigație permite vizualizarea tractului digestiv superior. Da, este o analiză puțin depășită de endoscopie, însă medicii spun că și aceasta este importantă. În primul rând, analiza cu bariu are avantajul că nu doare absolut deloc și este complet neinvazivă. Însă, din păcate, ea poate doar să diagnosticheze ulcerul gastric, ulcerul duodenal și refluxului gastroesofagian. Nu se poate diagnostica cu ajutorul ei gastrita au infecția cu H. pylori, de exemplu.

Endoscopia gastrică. Nu îți voi spune că este ușor de suportat, nu fără anestezie. Însă are avantaje extraordinare în diagnosticarea afecțiunilor gastrointestinale. Inclusiv a cancerului de stomac. Mai mult, ea permite și realizarea biopsiei, iar cu ajutorul ei se pot trata polipii stomacali sau se pot tratat hemoragiile. Pe scurt, cu ajutorul acestei investigații pot fi descoperite probleme medicale care nu pot fi depistate cu ajutorul razelor. Însă, ca totul să fie bine trebuie să ții seama de următoarele reguli: nu vei mânca și nu vei bea nimic cu 8 ore înaintea investigației, nu iei medicamente antiacide cu o zi înainte de efectuarea ei. Dacă ai tratamente pentru boli cronice nu trebuie să le întrerupi, dar trebuie să-i spui medicului ce pastile iei.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel