Sari la conținut

Gastroenterolog: Nu ignora aceste semne! Ce boli grave pot ascunde durerile abdominale

stomac

Gastroenterolog, explicații foarte utile! Durerea abdominala este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medicul gastroenterolog, fie in urgenta, fie in ambulatoriul de specialitate.

Probabil ca nu exista persoana care sa nu fi avut cel putin o data pe parcursul vietii durere abdominala, a declarat pentru Doctorul Zilei dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog.

Durerea abdominala poate avea o semnificatie benigna sau poate semnala o boala serioasa, asa ca este important sa stim cand trebuie sa ne prezentam la medicul de specialitate pentru evaluare.

Din punct de vedere cronologic durerea abdominala poate fi acuta (instalata de cateva zile), cronica (cu debut cu cel putin 6 luni in urma) si subacuta (cu durata cuprinsa intre o saptamana si 6 luni). Durerea abdominala isi poate avea originea in structurile si organele situate in cavitatea abdominala (colecist, pancreas, stomac, intestin subtire si gros, vase de sange, uter, anexe, vezica urinara) sau poate fi vorba de durere de perete abdominal, uneori referita de la structuri aflate la distanta (cum este de exemplu durerea referita in afectiuni ale coloanei vertebrale – segmentele T7- T12).

Cele mai frecvente cauze de durere abdominala acuta sunt:

Apendicita acuta-inflamatia acuta a apendicelui este responsabila de 25 % din internarile in spital in urgenta pentru durere abdominala la adultii sub 60 ani; simptomatologia debuteaza cu greata, lipsa de pofta de mancare si durere vaga periombilicala, ulterior durerea se muta in abdomenul inferior drept si apar semnele de iritatie peritoneala; se poate asocia cu febra. La analizele de sange se observa o valoare crescuta a leucocitelor serice, iar diagnosticul se confirma ecografic sau tomografic. Tratamentul este chirurgical.

Afectiunile biliare acute- colica biliara, colecistita acuta (inflamatia colecistului). Colica biliara este definita ca durere care apare in abdomenul superior central sau spre dreapta, de regula dupa mese, poate iradia in umarul drept si este de obicei autolimitata, cu durata sub 6 ore; este produsa de obstructia tranzitorie a caii de evacuare a colecistului de catre un calcul. Colecistita acuta apare in urma obstructiei persistente a caii de evacuare a colecistului si determina durere similara colicii biliare, doar ca durerea este persistenta; se poate asocia cu febra joasa, greata sau varsaturi. Diagnosticul se precizeaza ecografic, iar analizele de sange pot arata valori crescute ale leucocitelor serice si modificari ale probelor hepatobiliare. Tratamentul este chirurgical si consta in scoaterea colecistului.

Diverticulita acuta – mai frecventa la persoanele varstnice, reprezinta inflamatia diverticulilor colonici care sunt protruzii ale mucoasei colonice prin zone de rezistenta scazuta a peretelui intestinal. Durerea este localizata in cadranul inferior stang al abdomenului si se poate insoti de febra. Tratamentul consta in tratament antibiotic; uneori este necesar sa se intervina chirurgical.

Ocluzia intestinala – cele mai frecvente cauze de ocluzie intestinala la adult sunt aderentele postoperatorii si incarcerarea anselor intestinale in herniile abdominale; colicile abdominale se insotesc de greata, varsaturi, zgomote intestinale hiperactive, tulburari de tranzit. Diagnosticul se stabileste prin radiografie abdominala simpla sau tomografie computerizata, iar tratamentul chirurgical este necesar daca obstructia intestinala este completa.

Pancreatita acuta – inflamatia acuta a pancreasului produsa in 70% din cazuri fie de ingestia de alcool fie de calculii biliari mici; durerea este localizata in partea superioara centrala a abdomenului, poate iradia in bara in tot abdomenul superior si chiar posterior catre coloana vertebrala; se asociaza frecvent cu greata si varsaturi. Diagnosticul este suspicionat clinic si se confirma pe baza unor valori crescute ale lipazei sau amilazei serice precum si prin identificarea ecografica sau tomografica a modificarilor pancreasului ( marire de volum, colectii peripancreatice, etc.). Tratamentul este de regula medical, suportiv si consta in suspendarea temporara a aportului alimentar oral, hidratare intravenoasa, tratament antialgic.

Ulcerul peptic perforat– se manifesta prin durere abdominala difuza severa instalata brusc; cel mai adesea este cauzat de infectia cu H.Pylori si de administrarea de aspirina si de antiinflamatorii nesteroidiene. Radiografia abdominala pe gol identifica aerul liber intraperitoneal, iar examenul CT poate confirma diagnosticul. Cand se suspecteaza ulcer perforat se evita efectuarea unei endoscopii digestive superioare intrucat insuflarea de aer in stomac poate face ca o perforatie acoperita sa devina perforatie libera in cavitatea abdominala. Tratamentul este chirurgical.

Gastroenterita acuta – caracterizata prin diaree acuta asociata cu crampe abdominale si uneori varsaturi.

Cauze vasculare: anevrismul rupt de aorta abdominala, ischemia mezenterica acuta (obstructia acuta a vaselor care merg la intestin)

Cauze ginecologice – sarcina extrauterina rupta, chiste anexiale complicate, abces tubo-ovarian

Cauze urologice: cistita acuta, colica ureterala

Desi durerea abdominala acuta poate semnala mai frecvent o urgenta medico-chirurgicala, in 25-50% din cazurile de prezentare in urgenta pentru durere abdominala acuta nu se depisteaza nici o afectiune.

Cauzele de durere abdominala cronica sunt:

Bolile inflamatorii intestinale – boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica – sunt boli autoimune caracterizate prin inflamatie persistenta sau recurenta la nivelul intestinului; Durerea abdominala se insoteste de tulburari de tranzit si/ sau sangerare digestiva. Diagnosticul necesita evaluare endoscopica cu prelevare de biopsii si examinare histopatologica.

Boala celiaca (intoleranta la gluten)- se poate manifesta prin durere abdominala; se asociaza cu sindrom diareic cronic, balonare, scadere in greutate. Diagnosticul necesita demonstrarea unui titru crescut pentru anticorpii specifici ( Ig A sau Ig G anti transglutaminaza tisulara, antiendomisium, antigliadina ) precum si modificari histopatologice tipice pe biopsia prelevata din a doua portiune a duodenului.

Boala diverticulara – unele persoane cu diverticuli colonici pot prezenta durere abdominala in absenta unei complicatii; se poate insoti de tulburari de tranzit. Diverticulii colonici se pot evidentia colonoscopic sau tomografic.

Boala inflamatorie pelvina

Sindrom de intestin iritabil – definit prin durere abdominala asociata cu tulburari de tranzit, produse ca disfunctie a axei creier – intestin prin intermediul careia emotiile, stresul, mediul familial si social pot modifica functiile intestinale ( motilitatea, secretia, senzatia, functia imuna). Diagnosticul este clinic, investigatiile sunt in limite normale.

Durerea abdominala mediata central – generata de o perceptie anormala, exacerbata la nivelul creierului a semnalelor normale plecate de la organele digestive. Si in acest caz diagnosticul este clinic, investigatiile sunt in limite normale.

Durerea de perete abdominal – in afectiuni care prind terminatiile nervoase cutanate, durerea referita in afectiunile coloanei vertebrale. Durerea de perete este de obicei bine localizata, poate fi indicata de pacient cu un deget fata de durerea viscerala care este vaga. Este legata de pozitie sau de miscare, dar nu de procesele digestive ( mese, tranzit intestinal)

Aderentele postoperatorii

Pancreatita cronica – inflamatia cronica a pancreasului apare frecvent la consumatorii cronici de alcool si la fumatori, precum si dupa un episod sever de pancreatita acuta.

Poate produce durere severa in bara in abdomenul superior, scadere in greutate din cauza maldigestiei si malabsorbtiei intestinale precum si din teama de a manca pentru a nu avea durere , scaune grasoase.

Herniile abdominale – se evidentiaza la examenul clinic si se pot confirma ecografic. Tratamentul este chirurgical.

Endometrioza

Litiaza biliara

Ulcerul gastric sau duodenal

Intoleranta la lactoza

Cand trebuie sa ne prezentam la medic? Durerea acuta, intensa sau durerea persistenta, care nu cedeaza nici spontan, nici la tratament simptomatic trebuie sa ne orienteze catre evaluare medicala. Sunt importante si simptomele asociate – febra, frison, varsaturi, tulburari de tranzit pentru durerea acuta sau scaderea in greutate, modificarile recente de tranzit, sangerarea digestiva pentru durerea cronica.

In cursul evaluarii medicale o importanta deosebita o are caracterizarea detaliata a durerii- debut, cronologie, iradiere, intensitate, relatia cu procesele digestive sau cu miscarea, simptomele asociate – caracterizare care permite orientarea catre anumite cauze de durere. Analizele uzuale pot oferi informatii suplimentare- cresterea amilazei sau lipazei serice orienteaza catre o

afectiune pancreatica, modificarea probelor hepatobiliare catre o afectiune hepatobiliara, cresterea leucocitelor catre un proces inflamator-infectios. Ecografia abdominala are un rol important in evaluarea durerii abdominale intrucat poate decela o mare parte din cauzele ce o produc. Alte investigatii care pot fi utile sunt radiografia abdominala simpla, procedurile endoscopice si tomografia computerizata.

In concluzie, este important sa tratam rapid o urgenta medico-chirurgicala. Dar este important de asemenea sa tratam o durere cronica intrucat acesta altereaza calitatea vietii.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel