Sari la conținut

Ce analize ginecologice sunt recomandate în fiecare an?

fericire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Fericire

Analizele medicale sunt esențiale pentru a determina starea de sănătate generală și, de asemenea, pentru a depista eventuale probleme de sănătate în timp util. Anumite afecțiuni nu provoacă simptome fizice vizibile, motiv pentru care testarea periodică poate face o diferență substanțială.

În cazul femeilor, analizele ginecologice anuale sunt puternic recomandate. Acestea pot determina prezența unor probleme de sănătate care nu cauzează simptome, dar care au un risc crescut asupra sănătății și vieții.

Încă de la o vârstă fragedă, femeile ar trebui să efectueze un set de analize periodice. De asemenea, începând cu anumite vârste, alte tipuri de teste sunt recomandate de specialiști.

Analize anuale ginecologice, recomandate pentru depistarea eventualelor probleme de sănătate

Medicul Patriciu Achimaș a explicat pentru Antena 3 ce analize sunt recomandate anual pentru femei și, de asemenea, cât de importantă este educația în acest sens.

„Aș porni de la informare, care este esența problemei. Odată ce suntem cu toții informați, știm ce să facem. Deci, educația pentru sănătate este piatra de temelie a acestui fundament.

În mod ideal, ar trebuie să avem ore de educație pentru sănătate în școală. Și un astfel de program a fost pus pe masa guvernului în urmă cu cinci ani. Ceea ce încercăm noi să facem, ca societate profesională, eu reprezint sociatatea română de ginecologie și chirurgie oncologică, este să contribuim activ și la partea aceasta de informare.

Trebuie, în primul și primul rând, să facem o deosebire clară între paciente și femei. Nu toate femeile sunt paciente. Dar ne adresăm tuturor femeilor de la vârste tinere, pentru a le putea forma obiceiuri sănătoase, pentru a înțelege ce înseamnă profilaxie primară, ce înseamnă vaccinare, ce înseamnă profilaxie secundară, ce înseamnă să facem controale regulate, ce înseamnă boli cu transmitere genetică.

În această perioadă foarte puține femei s-au prezentat la medic, și pe bună dreptate. A fost frica de boală. (…) Chiar dacă nu avem semne, e bine ca măcar un examen citologic Babeș Papanicolau să fie efectuat cu regularitate, dacă nu e posibil anual, măcar la doi ani de zile, iar după vârsta de 40 de ani, o mamografie pe an”, a explicat medicul, potrivit Antena 3.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel