Sari la conținut

Ce ar trebui să știi despre antibiotice, înainte de a le administra?

antibioticele în tratamentul pentru COVID-19

Antibioticele au salvat, din momentul descoperirii, sute de milioane de vieți. Acestea sunt medicamente concepute special pentru a trata infecțiile de diferite tipuri și sunt benefice în circumstanțe, pentru tratarea anumitor afecțiuni. Cu toate acestea, administrarea excesivă de antibiotice poate avea efecte adverse ce pot dăuna sănătății. Iată ce trebuie să știi despre aceste medicamente și de ce sunt recomandate numai cu prescripția medicului.

Tratamentul cu antibiotice a salvat sănătatea multor persoane, tratând cu succes anumite infecții. Totuși, administrarea frecventă poate cauza o rezistență la aceste medicamente, ceea ce înseamnă că nu își vor mai face efectul așteptat când vei avea cea mai mare nevoie de ele. Ela Crăciun, jurnalistă și prezentatoare TV, ne dezvăluie pe blogul ei ce lucruri ar trebui să știm înainte de a ne administra antibioticele pe cont propriu.

„Toți medicii cu care am stat de vorbă pentru diferite materiale mi-au spus același lucru: apelând la antibiotice pentru orice problemă, o să ajungi ca atunci când vei avea cu adevărat nevoie de antibiotic, acesta să nu își mai facă efectul.

O simplă răceală nu se tratează cu antibiotice, așa cum o durere în gât nu are nevoie de antibiotic, decât dacă medicul îți spune”, a susținut jurnalista, în cadrul postării de pe blog.

Administrați antibioticele cu responsabilitate, numai la sfatul medicului!

„Nu sunt neapărat un fan al antibioticelor, după cum cred că se observă, însă dacă mi se prescriu, le iau. Este foarte important că am încredere în medicul de familie și atunci când spune că trebuie să iau antibiotic, înseamnă că TREBUIE. Având încredere în el, e clar că nu am de ce să insist eu să-mi dea și mie pentru copii sau pentru mine un antibiotic care a funcționat pentru cumnata, sora, mătușa sau mama mea”, a completat Ela Crăciun.

Iată ce trebuie să știi despre antibiotice, înainte de a le utiliza!

  •  Nu se administrează fără prescripție medicală
  • Nu se folosesc pentru răceli, durere în gât, bronșită sau alte probleme ce se pot soluționa cu antitermice sau antiinflamatoare
  • Consumate în exces produc rezistența antimicrobiană și ajung să nu își mai facă efectul
  • În ultimii 40 de ani nu a mai fost descoperit niciun antibiotic
  • Numai 63% dintre români au mers la un consult medical înainte de a folosi antibiotic
Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel