Sari la conținut

Ce ar trebui să știți înainte de a lua aspirină. Poate da efecte adverse serioase!

Aspirina este unul dintre cele mai cunoscute și consumate medicamente din lume. Este prezent în dulapul cu medicamente din majoritatea caselor spaniole și, în general, este considerat un medicament destul de sigur; cu toate acestea, este întotdeauna recomandabil să fii informat înainte de a-l lua, deoarece nu este scutit de posibile efecte adverse și contraindicații.

Ce este și pentru ce se recomandă?

Aspirina este un ingredient activ care se găsește în frunzele de salcie. Este un medicament analgezic (reduce durerea), antipiretic (reduce febra) și antiinflamator (previne inflamația) care inhibă neselectiv ciclooxigenaza, o enzimă care produce prostaglandine (substanțe care joacă un rol important în reglarea durerii și a altor procese).

Prin urmare, este utilizat pentru ameliorarea oricăruia dintre aceste simptome sau în tratamentul bolilor precum pericardita, febra reumatică sau boala Kawasaki.

Care sunt posibilele sale efecte secundare?

Cele mai frecvente efecte adverse ale acidului acetilsalicilic sunt tulburările gastrointestinale (ulcer gastric, ulcer intestinal, sângerare gastrointestinală, dureri abdominale, digestie grea, arsuri la stomac, aciditate, disconfort gastric, greață și vărsături), unele tulburări respiratorii (astm, spasm bronșic, congestie nazală). și rinită), urticarie, erupții cutanate, angioedem (umflarea gurii sau căilor respiratorii) și, în doze mari, tulburări de coagulare.

Mai rare sunt altele precum sindromul Reye (leziuni bruște ale creierului și probleme hepatice) la copiii cu gripă sau varicelă, tulburări hepatice sau anemie.

De asemenea, la utilizarea prelungită, au fost observate unele, a căror prevalență nu este complet clară, cum ar fi amețeli, tinitus, surditate, transpirație, cefalee, confuzie, insuficiență renală și nefrită interstițială acută.

Care sunt contraindicațiile sale?

Persoanele care sunt alergice la ingredientul activ, suferă de ulcere gastrointestinale sau disconfort gastric repetat, au suferit reacții alergice asemănătoare astmului atunci când iau antiinflamatoare sau analgezice, suferă de astm bronșic, suferă de polipi nazali, suferă de hemofilie sau alte probleme de coagulare, sunt in tratament cu anticoagulante orale, au sub 16 ani sau sunt femei insarcinate si in al treilea trimestru de sarcina, nu ar trebui să ia aspirină.

În mod similar, persoanele cu hipertensiune arterială sau cu funcție redusă a rinichilor, ficatului sau inimii, cei care au avut ulcere gastro-intestinale, cei care iau alte medicamente, cei cu deficit de glucoză-6-fosfat dehidrogenază, cei cu rinită, urticarie, cei care urmează să fie operați, cei care se află în al doilea trimestru de sarcină sau cei ale căror plângeri sunt legate de administrarea unui vaccin, ar trebui să fie precauți cu privire la utilizarea acesteia sau

Care este doza potrivită de aspirină?

Doza maximă recomandată de acid acetilsalicilic este de 500 mg la fiecare 4 până la 6 ore, așa că în niciun caz nu trebuie depășite 6 comprimate în decurs de 24 de ore. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi funcționarea redusă a ficatului sau a rinichilor, ar trebui să discute acest lucru cu medicul lor, deoarece doza poate fi și mai mică în cazul lor.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel