Sari la conținut

Ce au decis autoritățile în privința medicului care refolosea dispozitive medicale de la morți

Din cuprinsul articolului

Medicul Dan Tesloianu care refolosea dispozitive medicale de la morți, tocmai a primit o veste proastă de la autorități: rămâne în pușcărie, după ce Tribunalul București a admis cererea procurorilor de prelungire a măsurii arestului preventiv. Decizia nu este definitivă, așa că medicul o poate contesta pe rolul instanței ierarhic superioare.

Judecătorii Curții de Apel București i-au mai respins lui Tesloianu, pe 14 februarie, contestația împotriva deciziei de arestare preventivă luată de Tribunalul București în urmă cu o lună, pe 18 februarie.

„Respinge ca nefondată contestația formulată de contestatarul-inculpat Tesloianu Nicolae Dan împotriva încheierii din data de 18.02.2023 pronunțată de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București – Secția I penală în dosarul 4966/3/2023. Definitivă. Pronunțată în ședința din camera de consiliu, astăzi, 24.02.2023”, se arată în minuta deciziei CAB.

Medicul a falsificat formulare medicale

Medicul Dan Tesloianu este acuzat de procuri de abuz în serviciu și luare de mită.

„În perioada 2017 – august 2022 (…) a implantat 238 de dispozitive extrase din cadavre, pentru care a utilizat accesorii din respectivele kituri de defibrilatoare tricamerale. (…) sau medici din subordine, la solicitarea acestuia, au alterat mai multe înscrisuri, respectiv formularele „Consimțământul informat al pacientului”, prin adăugarea, ulterior semnării acestora de către pacienți, unui paragraf olograf, înainte de rubrica cu semnătura persoanelor în cauză și fără a le aduce la cunoștință, că bolnavii și-ar fi exprimat acordul prealabil pentru implantarea unui dispozitiv extra din cadavre și/ sau efectuarea de modificări ulterioare pe FOCG (prin utilizarea de corectoare, rescriere și/ sau alte adăugiri) referitoare la implanturi de dispozitive extrase de la pacienți decedați”, se arată în referatul procurorilor.

Potrivit anchetatorilor, medicul ar fi falsificat formularele prin care pacienții își dădeau acordul pentru implantarea dispozitivelor medicale. Conform datelor din anchetă, documentele erau semnate de cardiologul Tesloianu sau alți doctori, iar în acest fel justificau procedura de implantare a stimulatoarelor.

Procurorii au descoperit că medicul Dan Tesloianu, împreună cu echipa sa de doctori, ar fi falsificat în această perioadă de 5 ani formulare privind acordul pacienților în ceea ce privește implantarea dispozitivelor cardiace.

Știm că există niște formulare pe care pacienții trebuie să le semneze atunci când vine vorba despre o intervenție. Iată că aceste formulare nu ajungeau la pacienți, așa cum ar fi trebuit de fapt, ci erau semnate cu scris de mână de către Dan Tesloianu sau alți doctori.

În acest fel, medicii justificau faptul că implantau aceste dispozitive medicale, fiind vorba inclusiv despre dispozitive medicale preluate de la pacienții decedați, spun procurorii.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: