Sari la conținut

Ce au descoperit medicii după analiza genomică a coronavirusului din China. De unde provine de fapt

Doi soti din Parhova au murit dupa ce s-au vaccinat anti-covid

Un raport cu analiza genomică a coronavirusului de China (2019-nCoV) a scos la iveală că provine de la lilieci dar a fost transmis la om printr-o gazdă intermediară, potrivit 360 medical.ro.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul altor două coronavirururi SARS și MERS care au cauzat epidemii severe în 2002, respectiv 2012.

Analiza genomică a arătat că 2019-nCoV este un betacoronavirus distinct față de coronavirusurile SARS și MERS. Toate cele trei coronavirusuri zoonotice au ca rezervor liliecii, însă provin de la specii diferite și s-au transmis la om printr-o gazdă intermediară. Aceasta rămâne încă necunoscută pentru 2019-nCoV, în timp ce pentru SARS este reprezentată de zibetă (Palm civet), iar pentru MERS de camilă.

Rezultatele secvențierii întregului genom arată că 2019-nCoV reprezintă o clasă distinctă față de alte coronavirusri similare de la lilieci și nu este un recombinant între alte coronavirusuri umane sau animale, așa cum sugeraseră studii preliminare bazate pe analiza secvențelor glicoproteinei virale.

Diagnosticul infecției cu noul coronavirus se pune în prezent pe baza detecției acidului nucleic viral prin real time PCR în exudat nazo-faringian, lavaj brohoalveolar sau aspirat traheobronșic. Protocolalele și reactivii necesari pot fi obținuți prin intermediul OMS si CDC, SUA.

Analiza genomică a coronavirusului

Teste de detecție a anticorpilor anti 2019-nCoV ar putea fi realizate în curând, permițând evaluarea seroprevalenței infecției și evidențierea infecțiilor asimptomatice.

Recent, 2019-nCoV a fost izolat pe culturi de celule și în Australia, la Peter Doherty Institute for Infection and Immunity din Melbourne.

Laboratorul, primul din afara Chinei care obține o tulpină virală provenită de la un pacient, va colabora cu OMS pentru a distribui izolatul către alte centre de referință.

În prezent tratamentul este simptomatic și suportiv, nu există un tratament etiologic. Experimental, o serie de antivirale cu spectru larg sunt testate pentru infecțiile cu coronavirusuri, inclusiv cu 2019- nCoV.

În prezent nu există un vaccin anti-coronavirusuri. Studii preliminare au fost realizate în timpul epidemiei SARS CoV, dar abandonate dupa dispariția virusului.

La ora actuală sunt formulați și testați multi candidați vaccinali, în studii finanțate atât de companii farmaceutice, cât si de NIH, SUA, precum și de alianța globala Cepi (un parteneriat între organizatii publice, private, filantropice și ale societății civile) pentru inovare în pregatirea împotriva epidemiilor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel