joi, martie 30, 2023

Sângerarea gingiilor, petele de pe limbă sau sau senzaţia că aveţi ceva în gât, fără a identifica o cauză pot fi semnele cancerului oral. 

Cancerul oral apare la nivelul buzelor (în general al buzei inferioare), în interiorul gurii, pe partea posterioară a faringelui, la nivelul amigdalelor sau al glandelor salivare. Este mai frecvent la bărbaţi decât la femei şi mai probabil după vârsta de 40 de ani. Fumatul combinat cu un consum excesiv de alcool este un factor de risc deloc de neglijat.

Te-ar mai interesa: Adăugarea acestor legume în dietă ajută la reducer...

În lipsa detectării precoce, cancerul oral necesită intervenţii chirurgicale, radioterapie şi/sau chimioterapie. Poate fi fatal, cu o rată de supravieţuire generală la 5 ani de aproximativ 50%.* În parte, cauza acestui prognostic redus stă în nerecunoaşterea simptomelor timpurii, astfel că reuşita tratamentului va fi determinată de o detectare precoce.

Sângerarea gingiilor. Care sunt simptomele cancerului oral?

Semnele timpurii ale cancerului oral nu sunt tocmai uşor de depistat, de aceea sunt atât de importante vizitele la dentist şi la medicul de familie pentru controlul de rutină. Medicul dentist poate depista semnele timpurii ale cancerului oral. Pe lângă aceste controale, este bine să mergeţi la dentist dacă observaţi următoarele:

Te-ar mai interesa: Rafila vrea reglementarea taxei clawback pentru a ...

 • O rană la nivelul buzelor, gingiilor sau în interiorul gurii, care sângerează cu uşurinţă şi nu se vindecă
 • O excrescenţă sau îngroşare a mucoasei bucale, pe care o puteţi simţi cu limba
 • Scăderea sensibilităţii sau senzaţie de amorţeală la nivelul cavităţii bucale
 • Pete albe sau roşiatice pe gingii, limbă sau mucoasa bucală
 • Dificultate la mestecarea sau înghiţirea alimentelor
 • Leziuni sau dureri inexplicabile în cavitatea bucală, sau senzaţia că aveţi ceva în gât, fără a identifica o cauză
 • O inflamaţie a maxilarului
 • O modificare a vocii

Cum putem preveni cancerul oral?
Dacă nu fumaţi şi nu mestecaţi tutun – nu vă apucaţi de acest obicei. Tutunul constituie cauza a 80-90% dintre cazurile de cancer oral.

Fumatul

  • – corelaţia directă dintre fumat, cancerul pulmonar şi bolile cardiace este un fapt confirmat1. Fumatul afectează şi starea de sănătate generală, ducând la scăderea imunităţii şi la încetinirea recuperării după ce aţi suferit o leziune sau o intervenţie chirurgicală. La adulţii tineri, fumatul are efecte ca oprirea creşterii şi alte dificultăţi de dezvoltare. Mulţi fumători constată o alterare a mirosului şi gustului şi o creştere a apariţiei respiraţiei cu miros neplăcut şi a pătării dinţilor.

 

  • Cu fiecare ţigaretă aprinsă, sănătatea dvs. orală este expusă unui risc în plus. Fumatul ţigaretelor, pipei sau trabucurilor duce la o creştere semnificativă a riscului de cancer la nivelul laringelui, cavităţii bucale, gâtului şi esofagului. Deoarece mulţi oameni nu conştientizează sau ignoră de-a dreptul simptomele timpurii, cancerul oral se răspândeşte în organism înainte de a fi detectat.

Mestecarea tutunului

  • – Consumul cronic al tutunului de uz oral (de mestecat sau supt) creşte cu 50% riscul de cancer oral.
  Cel mai bine este să evitaţi fumatul ţigaretelor, trabucurilor şi pipei, mestecarea şi sugerea tutunului. Dacă renunţaţi la tutun, chiar şi după mulţi ani, riscul de cancer oral se reduce semnificativ. Şi consumul cronic şi/sau abuzul de alcool creşte riscul de cancer, iar combinaţia alcoolului cu tutunul este şi mai periculoasă.

Cum se tratează cancerul oral?
După diagnosticare, o echipă de medici specialişti (ce include un specialist în chirurgie orală şi un dentist) elaborează un plan de tratament individual. În cele mai multe cazuri se impune intervenţia chirurgicală, urmată de radioterapie şi chimioterapie. Este important să mergeţi la un medic dentist care cunoaşte modificările pe care le produc aceste terapii la nivelul cavităţii bucale.

Te-ar mai interesa: VIDEO. Mărturii cutremurătoare ale unui îndrăgit a...

De fiecare dată când consumaţi alimente şi băuturi care conţin zaharuri sau amidon, bacteriile din placa bacteriană produc acizi care atacă dinţii timp de cel puţin 20 de minute. Pentru a împiedica deteriorarea completă a smalţului, încercaţi să limitaţi consumul de snackuri şi băuturi dulci, sau măcar renunţaţi la consumul acestora între mese. Când totuşi aveţi nevoie de o gustare, alegeţi alimente hrănitoare ca brânza, legumele crude, iaurtul simplu sau fructele.

Te-ar mai interesa: Risc uriaș pentru copiii care caută validare pe In...

Cum se menţine sănătatea orală în timpul terapiei anticanceroase?
Nu neglijaţi periajul  dinţilor cu o periuţă moale după mese şi folosirea zilnică a aței dentare. Evitaţi condimentele şi alimentele dure ca legumele crude, biscuiţii uscaţi şi nucile. Evitaţi consumul de tutun şi alcool. Mestecaţi gumă sau luaţi dropsuri fără zahăr pentru a stimula fluxul salivar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private