marți, iunie 28, 2022

Ughiile sunt o carte de vizită pentru mulți oameni. Dar ce se întâmplă atunci când nu ai cea mai frumoasă manichiură și este ceva mai mult decât o problemă cosmetică? Iată ce au de spus un dermatolog și un cercetător.

Unghiile par a fi o parte a corpului destul de lipsită de atenție. Ele cresc. Le tăiați. Poate le și  pictați dacă vorbim de cazul doamnelor. Și cam atât. Dar, în realitate, unghiile vă pot oferi o privire asupra sănătății generale. Dacă ceva se întâmplă în corpul tău, unghiile tale ar putea începe să se schimbe, uneori dezvoltând creste. În funcție de cum arată crestele unghiilor, poate doriți să programați o vizită la medic.

Te-ar mai interesa: Casa părintească a lui Arsenie Boca, scoasă la vân...

„Tumora aceea care seamănă cu o aluniţă poate să apară şi sub unghii. Acolo are o culoare maronie, dar neomogenă, este o bandă destul de groasă şi care se poate extinde şi către marginea cutanată a unghiei”, a explicat dermatologul Adina Alexandru la Antena 3.

Ce înseamnă crestele verticale ale unghiilor?

Liniile care merg de la baza unghiei până la vârf sunt cea mai comună formă de creste la unghii, afectând aproximativ 20 la sută dintre adulți. În marea majoritate a cazurilor, este doar un semn de îmbătrânire, spune Ivy Lee,  un dermatolog certificat de consiliu cu sediul în Pasadena, California.

Unghiile sunt făcute în mare parte din cheratina, o proteină care se găsește și în părul și în stratul exterior al pielii. În același mod în care pielea devine mai uscată și părul se simte mai aspru, și unghiile se schimbă odată cu vârsta, deoarece organismului îi este mai greu să rețină umezeala.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie sa stii atunci cand apelezi la o firmă ...

Alte modificări ale unghiilor

Dar dacă observați alte modificări la nivelul unghiilor, cum ar fi despicarea sau schimbarea culorii, poate doriți să consultați un medic, spune dr. Lee.

În cazuri rare, crestele unghiilor ar putea fi un semn de anemie, artrită reumatoidă sau probleme cardiovasculare, potrivit cercetărilor din Indian Dermatology Online Journal. O singură creastă în mijlocul unghiei, de exemplu, ar putea fi un semn al unei deficiențe de nutrienți, cum ar fi proteinele sau acidul folic.

Te-ar mai interesa: Ambrozia, coșmarul românilor. Simptomele alergiei ...

Ce înseamnă crestele orizontale ale unghiilor?

Crestaturile unghiilor care se deplasează una în alta sunt mai puțin frecvente și s-ar putea să vă ofere mai multă pauză. Cunoscute și sub numele de liniile lui Beau, ele ar putea semnala o boală sau pot fi doar o rămășiță a unei răni vechi, spune dr. Lee.

„Ele apar pentru că există o oprire temporară a creșterii unghiilor în matricea unghială proximală, unde este făcută unghia”, spune ea. „Sunt de cele mai multe ori benigne și datorate traumatismelor mecanice: manichiură, prinderea degetului în ușă etc.”

Te-ar mai interesa: Totul despre boala de care a suferit Michael Jacks...

Uneori, totuși, ele indică o boală a pielii cum ar fi eczema, psoriazisul sau paronichia cronică (o infecție a pliurilor unghiilor care face pielea umflată și roșie), așa că inspectează-ți pielea și vârful degetelor pentru semne de roșeață și erupție cutanată. Dermatologul dumneavoastră ar putea oferi o opțiune de tratament.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private