Boli de tiroidă, diabet sau infarct. Ce boli poate ascunde transpirația în exces

Transpiraţia excesivă poate fi o reacţie de apărare în condiţii de expunere a organismului la căldură intensă ori efort fizic prelungit. Dar în cele mai multe cazuri, sudoraţia abundentă este manifestarea unor afecţiuni severe.

„Activarea” excesivă a glandelor surdoripare şi transpiraţia generalizată apar cel mai frecvent în tulburări neurologice (cu leziuni ale hipotalamusului), în boli endocrine (în special în hipertiroidie), consum excesiv de alcool, diabet zaharat, gută sau acromegalie. Faptul că dezechilibrele neuro-endocrine sunt o cauză de hiperhidroză generalizată explică de ce aproape toate femeile aflate la menopauză au această problemă.

Sudoraţia abundentă îşi poate face apariţia subit în infarctul miocardic, creşteri bruşte ale valorilor tensiunii arteriale, comă hipoglicemică la diabetici, în caz de rău de mare. Aşa-numitele transpiraţii reci apar în criza de angină pectorală, în colica renală, biliară, dar şi stări nervoase, frică şi chiar oboseală. Când transpiraţiile apar doar noaptea, ele sunt cauzate de bronşite, reumatism, TBC pulmonar sau cardiopatii.

Principalul rol al transpiraţiei este acela de a menţine temperatura organismului la un nivel constant de 37ْ C – mecanismul fiind denumit termoreglare. În caz de supraîncălzire, glandele sudoripare primesc de la creier “comanda” de a transforma excesul de căldură în apă, care este apoi eliminată prin pori, în acest mod organismul “scăpând” şi de o parte din toxinele din sânge. Există persoane care pot suferi din plin inconvenientele unei transpiraţii excesive, în viaţa lor profesională: lucrători din comerţ, coafori, electricieni, muzicieni, infirmiere, chirurgi, politicieni, fotografi etc. 4 % dintre subiecţi sunt afectaţi în acelaşi timp de ceea ce se numeşte erentobolie, adică înroşirea accentuată a feţei.

Bacteriile, vinovate de mirosul neplăcut

La origine transpiraţia, denumită şi hiperhidroză, nu are miros (de fapt, mirosul ei este vag, nederanjant). Mirosul neplăcut apare atunci când sudoarea vine în contact cu bacteriile aflate pe suprafaţa pielii. Apariţia lui este favorizată şi de lipsa igienei corporale, precum şi de consumul unor medicamente cum ar fi vitaminele din gama B-urilor, barbituricele şi amfetaminele. Alimentele bogate în proteine (carnea), condimentele, alcoolul, brânzeturile şi cafeaua stimulează activitatea glandele sudoripare şi accentuează mirosul transpiraţiei, modificându-i, în acelaşi timp, şi compoziţia – motiv pentru care e bine să le consumăm în cantităţi moderate.

 Zone „preferate”

Transpiraţia abundentă poate fi şi localizată pe anumite zone: axile, palme, tălpi, faţă. În acest caz, ea debutează de obicei la pubertate şi are o tendinţă de regresie după vârsta de 40 de ani. Transpiraţia excesivă la axile este specifică persoanelor emotive. Hiperhidroza axilară este mai accentuată vara şi dispare în cursul iernii.
Hiperhidroza palmară poate fi atât de accentuată, încât să împiedice activitatea în anumite domenii. Mâinile în permanenţă umede pot crea dificultăţi chirurgilor, electricienilor şi tuturor persoanelor care se folosesc de mâini în profesia pe care o exercită. Transpiraţia excesivă a palmelor este provocată, în majoritatea cazurilor, de probleme ale sistemului nervos: stres, emoţii. Când sudoraţia abundentă apare atât în palme, cât şi pe faţă, cel mai adesea este semn de hipertiroidie.
Hiperhidroza plantară (a tălpilor) este sursa unui miros urât, dat de descompunerea bacteriană. Când talpa este afectată de hiperhidroză, ea devine foarte sensibilă la presiunea exercitată în timpul  mersului. Mai mult, poate apărea o dermatită de contact la diverse substanţe alergene din încălţăminte (vopsea, lipici). Spălarea frecventă, utilizarea de pulberi absorbante, evitarea ciorapilor din fibre sintetice şi a încălţămintei din înlocuitor de piele – care împiedică evaporarea transpiraţiei sunt – în această situaţie, o necesitate.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

8 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

8 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

9 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

9 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

10 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic