Sari la conținut

Ce boli poate semnala culoarea modificată a limbii

Medicii atrag atenţia că orice modificări care apar la nivelul limbii nu trebuie ignorate, deoarece pot ascunde indicii cu privire la lipsa unor vitamine din organism sau la existența unor boli mai grave, cum ar fi cancerul oral.

O limbă sănătoasă are, de obicei, culoarea roz, dar poate varia ușor către nuanțe mai întunecate și mai deschise. În general, petele de pe limbă sunt foarte ușor de observat, deoarece au anumite culori (alb, roșu, maro, negru) și au o întindere mare pe suprafața limbii.

Astfel, culoarea modificată a limbii poate semnaliza o serie de afecțiuni ale stomacului, stomatite aftoase, candidoze sau anemie, dacă limba este palidă.

Dacă limba are culoarea violaceu-albăstruie poate semnifica o afecțiune cardiacă.

Ce este „limba albă

Sintagma „limba albă” se referă adesea la o limbă care este parțial sau complet albă. Limba se albește din cauza reziduurilor de la nivelul acesteia, precum și a unui strat de celule moarte, acestea determinând creșteri excesive și umflături ale papilelor gustative.

Limba albă are drept cauze fumatul, consumul de alcool, igiena orală deficitară sau infecția cu candida.

Limba albă de obicei dispare în câteva săptămâni și poate fi tratată cu apă de gură antifungică. Dar durează mai mult de câteva săptămâni – sau dacă ai dureri sau probleme cu mâncatul și vorbitul – ar trebui să te adresezi medicului pentru diagnostic și tratament.

Când apare „limba neagră păroasă”

Limba păroasă neagră este o afecțiune inofensivă cauzată de creșterea excesivă a celulelor moarte ale pielii pe limbă. Medicii atrag atenţia că această creștere excesivă face ca papilele să crească în volum.

Bacteriile, alimentele și alte substanțe se pot aduna pe aceste denivelări și le pot da culori diferite. Chiar dacă este folosit termenul „negru” în denumirea acestei tulburări, limba poate deveni galbenă sau alte culori înainte de a deveni neagră. De asemenea, limba neagră păroasă poate să apară şi în urma consumului de antibiotice.

Limba zmeurie – cauze si simptome

În cazul în care limba este umflată și denivelată, este posibil să suferi de limba zmeurie. Este vorba de un simptom al unor afecțiuni, precum boala Kawasaki (o boală acută ce afectează vasele de sange), scarlatina (provoacă o erupție de culoare roșie pe cea mai mare parte a corpului), alergii la alimente sau medicamente sau sindromul de șoc toxic.

De asemenea, acest aspect diferit al limbii ar putea fi legată de un deficit de vitamine, în special vitamina B12.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: