marți, martie 21, 2023

Cele 5 semne de pe limbă care nu trebuie ignorate. Limba e un organ important pe care îl folosim pentru a mesteca, a înghiți și a vorbi. Dar știi care sunt semnele de avertizare pe care nu ar trebui să le ignori niciodată?

Cu toții am avut acel moment îngrozitor în care ne-am mușcat limba sau am consumat ceva prea fierbinte, care au creat un stres extrem pentru limbă.

E un lucru dureros, dar e vorba de o durere care va disparea de obicei in cateva zile si nu trebuie sa vă faceți griji. Dar există și alte probleme ale limbii care ar putea fi motiv de îngrijorare.

Te-ar mai interesa: Ghidul de supraviețuire pentru a evita dezastrul c...

Semne de pe limbă: 1. Proeminențe și umflături

Semnele de avertizare sunt cu siguranță proeminențele și umflăturile pe limbă și trebuie luate în considerare, a spus Dr. Ross Perry de la lanțul de clinici de piele Cosmedics pentru The Sun.

„Proeminențele și umflăturile neobișnuite oriunde în interiorul gurii ar trebui cu adevărat verificate de medicul dentist sau medicul de familie. Orice ulcere hemoragice sau ulcerații care nu se vindecă, în special în interiorul gingiei, și chiar ulcere mici care sunt persistente.

Uneori, dacă sunt persistente, adică durează luni și luni, atunci cu siguranță acestea trebuie analizate.”

Te-ar mai interesa: Cele 5 superalimente care ajută la curățarea ficat...

2. Arsuri pe limbă

Dacă simți o senzație de arsură pe limbă, se datorează de obicei faptului că ai băut sau ai mâncat ceva prea fierbinte sau a unei iritații de la o apă de gură sau o pastă de dinți, spune dr. Perry.

„Dacă, însă, nicio traumă nu s-a produs, s-ar putea datora unei afecțiuni puțin rare numite sindromul limbii arzătoare, care ar trebui să fie verificată de medicul de familie”, a explicat el.

Te-ar mai interesa: Luna Nouă în Berbec 2023: Ce înseamnă și ce zodii ...

Semne de pe limbă: 3. Mâncărime de limbă

Cei mai mulți dintre noi asociază afta cu părțile private, dar dr. Perry atrage atenția că aceasta este o afecțiune care ar putea fi observată și în limbă.

„Dacă aveți mâncărimi la limbă și aveți pete albe, atunci aceasta ar putea fi de la afte bucale și ar trebui tratate. Petele albe pot fi, de asemenea, un semn al altor afecțiuni de sănătate și, dacă acestea continuă, ar trebui verificate de către un medic generalist pentru tratament și cauza problemei.”

Te-ar mai interesa: De ce nu trebuie să dormi niciodată în același pat...

4. Limbă albă

Există o serie de motive pentru care limba ta ar putea fi albă sau ar putea avea pete albe pe ea. Linchen planus poate fi una dintre cauzele petelor albe de pe limbă și este o erupție cutanată care afectează diferite părți ale corpului. Ar trebui să vă consultați medicul de familie dacă credeți că aveți această afecțiune.

Dacă aveți lichen plan sever, este posibil să aveți nevoie de steroizi sau de un tip special de terapie cu lumină. Poate dura câțiva ani, iar apele de gură și spray-urile de la un medic de familie pot ajuta la ameliorarea simptomelor care vin cu ea. Limba albă poate apărea și în cazul anumitor medicamente, iar arsura poate însemna uneori un nivel scăzut de fier sau un deficit de B12.

Te-ar mai interesa: Testul de sănătate simplu care ți-ar putea salva v...

Semne de pe limbă: 5. Pete roșii și albe

Dacă aveți pete albe pe limbă, pe partea laterală a gurii sau pe cerul sau podeaua gurii, este posibil să suferiți de leucoplazie. Acest lucru poate fi periculos, ca și cum ai avea leucoplazie, atunci există un risc mic ca în timp să evolueze la cancer de gură.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private